ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗΣΥΝΤΑΓΕΣ

7 υλικά για γεύση χωρίς αλάτι

Τα φαγητά μας μπορούν να αποκτήσουν υπέροχη γεύση χρησιμοποιώντας μπαχαρικά και βότανα αντί για αλάτι. Τα γεύματά μας θα γίνουν πιο υγιεινά και η μαγειρική μας θα αποκτήσει μεγαλύτερη ποικιλία. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να μάθουμε πως να χρησιμοποιούμε καθένα από αυτά τα γευστικά υλικά και ποιά συνδυάζονται με κρέας, ψάρι και λαχανικά.

1. Δυόσμος
Γεύση: γλυκά αλλά και αλμυρά πιάτα Προετοιμασία: Χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκα φύλλα δυόσμου. Ο δυόσμος είναι ένα φυτό που μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε σε ένα μικρό γλαστράκι στο σπίτι σας ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα φύλλα του συνέχεια. Χρήση: Ταιριάζει με λαχανικά, όπως καρότα, αλλά και σαν συστατικό σε σαλάτες, μακαρονάδες και κους κους.

2. Δεντρολίβανο
Γεύση: Έχει δυνατό άρωμα που θυμίζει τη μυρωδιά του πεύκου. Προσοχή στην ποσότητα που προσθέτετε στα πιάτα σας γιατί μπορεί να εξουδετερώσει τις άλλες γεύσεις. Προετοιμασία: Αν χρησιμοποιείτε αποξηραμένο δεντρολίβανο καλό είναι να το «σπάσετε» σε γουδοχέρι πρώτα. Τα φρέσκα κλωνάρια του μπορείτε να τα προσθέσετε ολόκληρα. Χρήση: Προσθέστε δεντρολίβανο όταν ψήνετε κρέας, στο ψωμί, στην πίτσα, στη σάλτσα ντομάτας, στις πατάτες και στα αυγά.

3. Μοσχοκάρυδο
Γεύση: Γλυκιά και πικάντικη Προετοιμασία: Το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο έχει καλύτερη γεύση από μοσχοκάρυδο που βρίσκεται ήδη σε μορφή σκόνης. Χρήση: Συνδυάζεται ωραία με κανέλα σε ζύμες και με μαύρο πιπέρι σε λευκές σάλτσες ή σε σάλτσες με τυρί.

4. Βασιλικός
Γεύση: Γλυκά και ελαφρώς πιπεράτη Προετοιμασία: Τα φρέσκα φύλλα πάντα έχουν περισσότερη γεύση και άρωμα από τα αποξηραμένα. Αν έχετε γλάστρα στο σπίτι όσο κόβετε φύλλα θα φυτρώνουν περισσότερα. Χρήση: Είναι το βασικό συστατικό της σάλτσας πέστο αλλά χρησιμοποιείται και σε κόκκινες σάλτσες για μακαρόνια ή για πίτσα. Επίσης, μπορεί να προστεθεί σε σάντουιτς, σαλάτες και σούπες.

5. Κόλιανδρος
Γεύση: Τα φύλλα κόλιανδρου αφήνουν μια χαρακτηριστική γεύση που μοιάζει με λεμόνι ενώ οι σπόροι του όταν λιώνονται στο γουδί δίνουν μια ζεστή, πικάντικη και ελαφρώς ξινή γεύση. Προετοιμασία: Τα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά ή να προστεθούν στο τέλος της μαγειρικής. Οι σπόροι μπορούν να προστεθούν στα φαγητά ολόκληροι οι λιωμένοι στο γουδί. Χρήση: Τα φύλλα μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες, σάλτσες
και πιάτα με κάρυ, λεμόνι ή τσίλι. Οι σπόροι αφού λιωθούν μπορούν να δώσουν γεύση σε σάλτσες αλλά και σε τηγανιτά πιάτα.

6. Πάπρικα
Γεύση: Έχει ήπια και σχετικά γλυκιά γεύση. Προετοιμασία: Τη συναντάμε σε μορφή κόκκινης σκόνης η οποία παράγεται από αποξηραμένες γλυκιές και καυτερές πιπεριές που έχουν αλεσθεί. Χρήση: Ταιριάζει με αρνάκι, κοτόπουλο, ψάρι, ψητή πατάτα και αυγά στραπατσάδα.

7. Τζίντζερ
Γεύση: Πιπεράτη, που θυμίζει λεμόνι, λίγο γλυκιά και με δυνατό άρωμα Προετοιμασία: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τζίντζερ σε σκόνη ή να αγοράσουμε φρέσκια ρίζα τζίντζερ την οποία μπορούμε να ψιλοκόψουμε ή να την πολτοποιήσουμε στο μίξερ. Χρήση: Ενισχύει τη γεύση στα γλυκά και αλμυρά πιάτα. Συνδυάζεται ωραία με κάρυ, κρέας, ντρέσινγκ για σαλάτες, αλλά και με φρούτα.

Πηγή: https://www.bhf.org.uk/heart-matters-magazine/nutrition/herbs-and-spices

Μοιραστείτε το: