FEATUREDΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

9 μύθοι για τον Διαβήτη και η αλήθεια που «κρύβουν»

ΟΧΙ, ο Διαβήτης δεν προκαλείται από την κατανάλωση ζάχαρης και ΟΧΙ, δεν αρκεί να τρώει κανείς το «σωστό» φαγητό για να είναι καλά ρυθμισμένος.

1) Ο Διαβήτης τύπου 1 δεν προκαλείται από την κατανάλωση ζάχαρης.

Ο Διαβήτης τύπος 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Χωρίς ινσουλίνη, δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινάει έτσι, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν είναι μια «επιλογή τρόπου ζωής» –η οποία είναι μια από τις πιο κοινές παρανοήσεις. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής και της γήρανσης.

2) Αλλά και ο διαβήτης τύπου 2 δεν προκαλείται απαραίτητα από τη διατροφή.

Ο διαβήτης τύπου 2 συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία. Αλλά κάποιες φορές δεν ισχύει κι αυτό. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να έχει ένα ευρύ φάσμα αιτιών, συμπεριλαμβανομένων γενετικών παραγόντων, αλλά και της φυσικής αύξησης του σακχάρου στο αίμα που εμφανίζεται καθώς γερνάμε. Τουλάχιστον ένας στους πέντε ανθρώπους που διαγνώστηκαν με Διαβήτη τύπου 2 ακολουθούσαν ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

3) Μπορεί να υπάρχουν έως και τέσσερις τύποι διαβήτη.

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαβήτη. Μαζί με τους τύπου 1 και 2, υπάρχει ο MODY, ο LADA, ο διαβήτης κύησης κ.ά. Ο διαβήτης τύπου 3 είναι ένας προτεινόμενος όρος για τη νόσο του Alzheimer, επειδή υπάρχουν πολλοί δεσμοί μεταξύ της νόσου Αλτσχάιμερ και των επιπέδων αίματος στον εγκέφαλο.

Μια πρόσφατη μελέτη πρότεινε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας τέταρτος τύπος διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 4 θα περιγράψει περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, που προκαλούνται από τη γήρανση και όχι από τη διατροφή ή τη γενετική. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό αφού διαπίστωσαν ότι η μεταβολική διαδικασία ήταν πολύ διαφορετική σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, που προκλήθηκε από τη γήρανση.

4) Ο διαβήτης μπορεί να είναι πολύ σοβαρός.

Ο διαβήτης δεν είναι ήπια ασθένεια. Δεν πρόκειται απλά για την χορήγηση ένεσης ινσουλίνης ή για την άρνηση να φας ένα γλυκό επιδόρπιο. Χωρίς προσεκτική διαχείριση, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να επηρεάσουν σχεδόν κάθε μέρος του σώματος. Μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο (καρδιακή πάθηση), σε αμφιβληστροειδοπάθεια (προβλήματα όρασης), σε νεφρικά προβλήματα, σε βλάβες των νεύρων και των μικρών αγγείων (σε ακραίες περιπτώσεις, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό) κ.ά.

5) Ο διαβήτης μας επηρεάζει συναισθηματικά.

Η έρευνα εκτιμά ότι τα άτομα με διαβήτη είναι δύο ή τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη. Δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η διαχείριση καθημερινά μιας χρόνιας νόσου μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απελπισίας και ματαιότητας. Υπάρχει ένα όνομα για το αίσθημα της απελπισίας που έρχεται με το διαβήτη -εξάντληση. Τα άτομα με συναισθηματική εξάντληση συχνά παραμελούν τον έλεγχο του διαβήτη τους, καθιστώντας τους πιο πιθανό να αναπτύξουν επιπλοκές. Το γεγονός αυτό τους οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο.

Μια άλλη συναισθηματική επιπλοκή του διαβήτη είναι η διαβουλιμία -μια κατάσταση που επηρεάζει κυρίως νεαρές γυναίκες με διαβήτη. Ορίζεται ως η σκόπιμη παράλειψη των ενέσεων ινσουλίνης για να χάσουν βάρος. Είναι τόσο ένα ζήτημα της σωματικής εικόνας ως ζήτημα διαβήτη, αλλά δείχνει πόσο στενά συνδεδεμένος είναι ο διαβήτης με την ψυχική και συναισθηματική υγεία του ασθενούς.

6) Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη.

Παραδοσιακά, το NHS έχει υποστηρίξει μια δίαιτα που βασίζεται σε αμυλούχους υδατάνθρακες για άτομα με διαβήτη. Πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων διευκολύνει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Το πρόγραμμα Low-Carb είναι ένα βήμα-βήμα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

7) Πολλά πράγματα επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα: ο καιρός, το στρες, το φύλο, η ρύπανση, το αλκοόλ, ο ύπνος, η άσκηση, η ασθένεια, η εμμηνόρροια, η εγκυμοσύνη, η τροφή, τα στεροειδή, τα αντιψυχωτικά φάρμακα, η αφυδάτωση, ο πόνος. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Είναι πολύ πιο περίπλοκο από το να τρώει κανείς το σωστό φαγητό. Ο διαβήτης είναι σαν να περπατάς σε ένα λεπτό σχοινί με πολλούς ανθρώπους να πετάνε πράγματα και να κουνάνε το σχοινί.

8) Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή.

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική απόδοση. Για τους άνδρες, υπάρχει η στυτική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να προκληθεί από βλάβη των νεύρων, μαζί με επιβραδυνόμενη εκσπερμάτιση, μειωμένη ποιότητα σπέρματος και παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Για τις κυρίες, οι σεξουαλικές επιπλοκές περιλαμβάνουν κολπίτιδα και κυστίτιδα.

9) Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σας.

Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες σε φόρουμ ασθενών που εγκαταλείπουν το δεσμό τους, αφού συνειδητοποιούν ότι έχουν διαβήτη. Είναι δυσάρεστο και λάθος, αλλά απλώς δείχνει την επιπλέον πίεση που μπορεί μερικές φορές να ασκήσει μια σχέση -πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται έτοιμοι για την πρόσθετη ευθύνη που φέρνουν.

Μαρία Προκοπίου
Ενδοκρινολόγος
Βασ. Σοφίας 98Α, Πλατεία Μαβίλη, Αθήνα ΑΤΤΙΚΗ
Φοινικιάς 10, Γέρακας ΑΤΤΙΚΗ

Μοιραστείτε το: