FEATUREDΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Πραγματικότητα η αντιστροφή του Διαβήτη τύπου 1 με βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου

Ένα νήπιο στην Αυστραλία, η Lucy Hinchion 20 μηνών, έγινε το νεότερο παιδί στον κόσμο στο οποίο εγχύθηκαν βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου με σκοπό την πρόληψη (ή την καθυστέρηση) της εμφάνισης Διαβήτη τύπου 1.

Αυτή η ιατρική πράξη αποτελεί μέρος πενταετούς μελέτης του Νοσοκομείου Παίδων στο Σίδνεϊ, με τους ερευνητές να ελπίζουν ότι το «αποθηκευμένο» αίμα του ομφάλιου λώρου θα μπορούσε να γίνει μια πρωτοποριακή θεραπεία για τον Διαβήτη τύπου 1.

Τα κύτταρα που βρίσκονται στο αίμα του ομφάλιου λώρου ονομάζονται Τ-ρυθμιστικά κύτταρα (Tregs) και η ανάπτυξη της επιστήμης των βλαστοκυττάρων αυτών -και η φύλαξή τους- φέρει νέες ελπίδες στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του Διαβήτη.

Η περίπτωση της… πρωτοπόρου Lucy

Η Lucy συμμετείχε σε αυτή την έρευνα καθώς η μητέρα της, Sonya, είχε φυλάξει το αίμα από τη γέννησή της με σκοπό μια ημέρα να μπορεί να βοηθήσει την 7χρονη αδελφή της Lucy, Ava, η οποία είχε διαγνωστεί με Διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των τριών ετών.

Η κ. Hinchion δήλωσε στην αυστραλιανό Associated Press ότι δεν έχει σκεφτεί ποτέ να φυλάξει το αίμα της Ava (της πρώτης της κόρης) επειδή δεν υπήρχε ιστορικό Διαβήτη τύπου 1 στην οικογένεια.

Όταν όμως οι εξετάσεις της Lucy έδειξαν ότι ήταν θετική σε δύο αντισώματα που υποδηλώνουν την εμφάνιση διαβήτη, όλο το κατεψυγμένο αίμα του ομφάλιου λώρου χρησιμοποιήθηκε σε μια διαδικασία 20 λεπτών

«Είναι από τα πιο εύκολα και απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε»

«Νομίζω ότι, όπως έχει προχωρήσει σήμερα η επιστήμη, αυτό είναι ένα από τα πιο εύκολα και απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε» ανέφερε η κ. Hinchion. «Ο κόσμος πολλές φορές δεν δίνει σημασία σε τέτοιες διαδικασίες. Χωρίς να το δοκιμάσει όμως κάποιος και χωρίς να βάλει τον εαυτό του σε αυτή τη θέση, δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβει πόσο σωτήριο είναι. Φανταστείτε πώς θα ήταν αν η Lucy ανέπτυσσε τελικά διαβήτη και δεν είχαμε προνοήσει για τη φύλαξη βλαστοκυττάρων. Σε αυτή την περίπτωση θα κατηγορούσαμε τον εαυτό μας γιατί δεν το κάναμε».

Το αίμα του ομφάλιου λώρου μπορεί να αποθηκευτεί μέχρι και 24 χρόνια και η κ. Hinchion δήλωσε ότι ήταν μοιραίο για την Lucy να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα μπορέσει τουλάχιστον να της «κερδίσει» μερικά χρόνια πριν εκδηλωθεί ο διαβήτης.

Φυσικά η έγχυση θα μπορούσε να βοηθήσει την Lucy να αποφύγει τον διαβήτη τύπου 1 συνολικά και, η επικεφαλής αυτής της μελέτης, η καθηγήτρια Maria Craig, θα έχει υπό συνεχή παρακολούθηση την Lucy κάθε 3 με 6 μήνες για τα επόμενα 3 χρόνια για να αξιολογήσει την εξέλιξή της.

Περισσότερα από 100 (μέχρι στιγμής) παιδιά στην Αυστραλία με ιστορικό διαβήτη τύπου 1 στην οικογένεια συμμετέχουν στη συγκεκριμένη έρευνα Cord Reinfusion in Diabetes (CORD).

Από το diabetes.co.uk

Μοιραστείτε το: