FEATUREDΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΝΕΑ

Διαβήτης, παιδί και σχολείο: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Το ξέρουμε! Είναι δύσκολο. Είναι πολύ δύσκολο για μια μαμά να αφήσει το παιδί της μόνο του στο σχολείο. Πόσω μάλλον όταν το αγγελούδι της έχει Διαβήτη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να είναι ασφαλές, η κατάστασή του ελεγχόμενη αλλά παράλληλα να είναι κοινωνικά εναρμονισμένο με τον σχολικό περίγυρο.  

Υπάρχει όμως τρόπος! Με σωστό συντονισμό των προσπαθειών τόσο από τους γονείς και το ίδιο το παιδί, όσο και από τους εκπαιδευτικούς και το ιατρικό προσωπικό, ο διαβήτης μπορεί να είναι ρυθμισμένος και το παιδί να μην στερείται καμία από τις εμπειρίες που προσφέρουν τα μαθητικά χρόνια. Τα παιδιά άλλωστε περνούν τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα στο σχολείο, τη μισή τους μέρα δηλαδή.

Ενημέρωση

Το πρώτο βήμα είναι να είναι ενήμεροι οι εκπαιδευτικοί για την κατάσταση της υγείας του παιδιού. Επιπλέον, να γνωρίζουν τυχόν ιδιαίτερες καθημερινές του ανάγκες, όπως για παράδειγμα αν υπάρχει κάποια ειδική οδηγία για τα γεύματά του. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν κάποιες βασικές γνώσεις ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τα επεισόδια υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας. Γι’ αυτό, καλό θα είναι, εκτός από το δικό σας επείγον τηλέφωνο επικοινωνίας, να δώσετε στο εκπαιδευτικό προσωπικό και το τηλέφωνο του γιατρού που παρακολουθεί το παιδί. Έτσι και εκείνο θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και θα ξέρει πως μπορεί να απευθυνθεί στη δασκάλα του εφόσον χρειαστεί.

Εαν υπάρχει στο σχολείο νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια που χορηγεί τις ενέσεις ινσουλίνης στο παιδί, θα πρέπει να ενεργεί με βάση τις οδηγίες του γιατρού που του έχετε δώσει. Αν δεν υπάρχει, μπορείτε να κάνετε ειδικό αίτημα στις αρμόδιες αρχές. Μην ξεχνάτε οτι η κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη, γι’ αυτό και μπορεί να χρήζει διαφορετικής μεταχείρισης. Οι γενικές οδηγίες περί διαβήτη δεν αρκούν. Επιπλέον, κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει τη δόση της ινσουλίνης, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Μετρήσεις

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τα απαραίτητα σύνεργα που πρέπει να έχει καθημερινά μαζί του το παιδί. Ο μετρητής γλυκόζης και η ένεση ινσουλίνης δεν πρέπει να λείπουν ΠΟΤΕ από την τσάντα του. Για τη διευκόλυνση του παιδιού, αλλά και για να αισθάνεται πιο άνετα, είναι σημαντικό να του παρέχεται ένας χώρος  στον οποίο θα μπορεί να κάνει τις αναγκαίες μετρήσεις του. Αυτό μπορεί να είναι μια άδεια σχολική αίθουσα ή ένα γραφείο.

Καλό θα είναι η μέτρηση να γίνεται παρουσία του δασκάλου ή του νοσηλευτή. Αυτός θα μπορεί να ελέγχει αν οι τιμές είναι φυσιολογικές και να κρίνει αν χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια. Είναι αυτονόητο, επίσης, ότι η καταγραφή των τιμών επιβάλλεται έτσι ώστε να υπάρχει μία σαφής αλλά και «ασφαλής» εικόνα. Σχεδόν όλοι οι μετρητές άλλωστε μπορούν να αποθηκεύουν το ιστορικό των μετρήσεων. Έτσι εσείς μπορείτε να τις ελέγξετε ακόμα και όταν το παιδί γυρίσει στο σπίτι από το σχολείο το μεσημέρι.

Διατροφή

Ως προς την διατροφή, τη Νο 1 ανησυχία των γονιών, το παιδί θα πρέπει να τρώει υγιεινά, χωρίς όμως ιδιαίτερες συστάσεις. Η διαφοροποίηση σε σχέση με ένα οποιοδήποτε άλλο παιδί είναι ότι οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνονται από την τροφή θα πρέπει να κατανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε να εναρμονίζονται με την ινσουλίνη αλλά και την φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον, αν το παιδί φάει γλυκό, πιθανώς να χρειάζεται να γίνει μέτρηση μετά την κατανάλωσή του για να ελεγχθεί το σάκχαρό του. Το κολατσιό για το σχολείο, επίσης, θα πρέπει να ετοιμάζεται από το σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Τα αμφίβολης ποιότητας προϊόντα που πωλούνται στα περισσότερα κυλικεία μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά, γι’ αυτό προτιμότερο θα είναι να τα αποφύγετε.

Άσκηση

Όσον αφορά την άσκηση, το παιδί δεν χρειάζεται να «κόψει» τη γυμναστική ή κάποια άλλη φυσική δραστηριότητα. Αντίθετα, η σωματική άσκηση βοηθάει γιατί τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα μειώνονται. Έτσι, και η υγεία του θα επωφεληθεί αλλά και το ίδιο θα συμμετέχει ενεργά σε δραστηριότητες που το ευχαριστούν και το κοινωνικοποιούν. Στην περίπτωση που το παιδί αισθανθεί ανασφάλεια ή νομίζει ότι κάτι δεν πάει καλά, οι μετρήσεις της γλυκόζης θα σας βοηθούν πάντα να έχετε την κατάσταση υπό έλεγχο.

Πηγή: mama365

Μοιραστείτε το: