FEATUREDΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Διαβήτης τύπου 1: Πότε «φέρνει» και άλλα αυτοάνοσα μαζί του – Ποια ειναι τα πιο συνηθισμένα

Τι σχέση έχει η εμφάνιση άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων με την ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται ο Διαβήτης τύπου 1 – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων στα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 1 αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης του Διαβήτη. Ένα ή περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται σε μεγαλύτερα ποσοστά όταν η έναρξη του Διαβήτη προσδιορίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία. Κατά περίεργο τρόπο τα θύματα φαίνεται ότι είναι κυρίως οι γυναίκες.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια μελέτη που ανακοινώθηκε στο συνέδριο ENDO 2018: The Endocrine Society Annual Meeting, στις 19 Μαρτίου, στο Σικάγο των ΗΠΑ. Για την μελέτη αυτή χρειάστηκε να γίνει διερεύνηση στο ιστορικό 1100 ατόμων, που έπασχαν από Διαβήτη τύπου 1. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε από τον Yicheng Bao, έναν φοιτητή ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο Missouri–Kansas City (UMKC) School of Medicine.

Ο Διαβήτης τύπου 1 δεν είναι αποκλειστικά νόσος της νεότητας

Από τα στοιχεία της UK Biobank study, μιας επιδημιολογικής μελέτης για τον Διαβήτη τύπου 1, φάνηκε ότι ο Διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται εξίσου πριν και μετά τα 30 χρόνια. Απλά στις μεγαλύτερες ηλικίες ο Διαβήτης τύπου 1 διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως Διαβήτης τύπου 2.

Στην μελέτη του Bao για πρώτη φορά διερευνάται η συχνότητα εμφάνισης νέων αυτοάνοσων νοσημάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με Διαβήτη τύπου 1. Η εμφάνιση του Διαβήτη τύπου 1 σε ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών διπλασιάζει την πιθανότητα ανάπτυξης άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Το ποσοστό εμφάνισης ενός ή περισσοτέρων αυτοάνοσων νοσημάτων σε άτομα με Διαβήτη τύπου 1 είναι 35,7% συνολικά. Στις γυναίκες όμως το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 47%, ενώ στους άνδρες  είναι 24%. Η μέση ηλικία έναρξης του Διαβήτη τύπου 1, για όσους δεν εμφανίζουν άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, είναι 20.1 χρόνια. Σε όσους αναπτύσσεται ένα ή περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα, η μέση ηλικία εμφάνισης του Διαβήτη τύπου 1 είναι τα 23,3 έτη.

Όσο αυξάνει ο αριθμός των αυτοάνοσων νοσημάτων, που συνυπάρχουν με τον Διαβήτη τύπου 1, αυξάνεται και η ηλικία εμφάνισης του Διαβήτη. Τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1 που έχουν επίσης 4 ακόμα αυτοάνοσα νοσήματα, εμφάνισαν τον Διαβήτη τους στην ηλικία των 32,2 ετών κατά μέσο όρο.

Καταγράφονται 29 διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία εμφανίστηκαν στον πληθυσμό της μελέτης. Από αυτά το 26,5% είχαν θυρεοειδίτιδα Hashimoto και 5,1% υπερθυρεοειδισμό. Η κακοήθης αναιμία αφορούσε στο 4,7% των ατόμων και η λεύκη το 4,5%. Τα νοσήματα του κολλαγόνου 6,7% και τα γαστρεντερικά αυτοάνοσα νοσήματα το 6,7%, με την κοιλιοκάκη στο 2,6%. Οι ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού στο 1,8% και τα νευρολογικά νοσήματα όπως η πολλαπλή σκλήρυνση στο 1,5%.

Τα στοιχεία αυτά αναγκάζουν τους γιατρούς να διερευνούνε την πιθανότητα συνύπαρξης άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων στα άτομα που έχουν ήδη αναπτύξει Διαβήτη τύπου 1. Πολλά συμπτώματα που απασχολούν τους πάσχοντες μπορεί συχνά να μην σχετίζονται με τον Διαβήτη τύπου 1 αλλά να έχουν σχέση με ένα διαφορετικό νόσημα.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Στρατιωτικός Ιατρός, Παθολόγος με μετεκπαίδευση στον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και το Διαβητικό Πόδι.

 

 

Μοιραστείτε το: