ΝΕΑ

Διαβήτης: Οι επιπτώσεις του στη στοματική υγεία

Η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση του Διαβήτη.

Σειρά μελετών έχουν δείξει αντίστοιχα ότι παθήσεις του στόματος, όπως η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα, επιβαρύνουν τον διαβήτη.

Οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη γνωρίζουν ότι ο διαβήτης μπορεί να βλάψει την όραση, τα νεύρα, τους νεφρούς, την καρδιά και άλλα σημαντικά συστήματα στο σώμα, μπορεί όμως να προκαλέσει προβλήματα και στο στόμα.

Οι πάσχοντες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν νοσήματα της στοματικής κοιλότητας, καθώς η ασθένεια ευνοεί την εμφάνιση και την όξυνση της φλεγμονής.

Επιπτώσεις διαβήτη στη στοματική υγεία

Τα συνηθέστερα προβλήματα στοματικής υγείας που εμφανίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι:

– Mυκητιασιακές και άλλες λοιμώξεις (καντιντίαση, ομαλός λειχήνας)
– Kαθυστερημένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων των μαλακών ιστών λόγω μειωμένης άμυνας του οργανισμού,
– Αίσθημα καύσου στο στόμα
– Αλλαγή της γεύσης
– Ξηροστομία
– Τερηδόνα
– Ουλίτιδα
– Περιοδοντίτιδα

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη παρουσιάζουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για περιοδοντίτιδα σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν διαβήτη. Επίσης, η εξέλιξη και η βαρύτητα της περιοδοντίτιδας είναι μεγαλύτερη σε άτομα με μη καλά ρυθμισμένο διαβήτη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας η συχνότητα περιοδοντικών προβλημάτων στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι διπλάσια από ότι στο γενικό πληθυσμό. Έτσι, ενώ η περιοδοντική νόσος στον υγιή πληθυσμό δεν είναι πολύ συχνή μέχρι την ηλικία των 20 ετών, το 30% των ατόμων αυτής της ηλικίας που πάσχουν από διαβήτη έχουν περιοδοντική νόσο, ενώ στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης είναι πολύ μεγαλύτερη. Έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των διαβητικών μέχρι την ηλικία των 35 ετών, πάσχουν από περιοδοντική νόσο και στην ηλικία 45-54 ετών πάσχει πάνω από το 80% έναντι 60% στον υγιή πληθυσμό.

Επίσης, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχει αναφερθεί η εμφάνιση ξηροστομίας δηλαδή μειωμένη ροή σάλιου, λόγω είτε μεταβολικών αλλαγών ή νευρολογικών διαταραχών ή της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούν. Οι συνέπειες της ξηροστομίας περιλαμβάνουν μειωμένη αντιμικροβιακή δράση, καθώς και αυξημένο κίνδυνο για τερηδόνα.

Πηγή: onmed.gr

Μοιραστείτε το: