ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Διαβήτης (νεανικός και κύησης): Αιτία για εγκυμοσύνη «υψηλού κινδύνου»

Μια υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνη μπορεί να εξελιχθεί θετικά και χωρίς προβλήματα τόσο για την γυναίκα, όσο και για το έμβρυο που κυοφορεί.

Η εγκυμοσύνη εκτός από τον χαρμόσυνο χαρακτήρα που έχει για κάθε ζευγάρι, απαιτεί και μια εμπεριστατωμένη φροντίδα. Αυτή η φροντίδα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν η υποψήφια μητέρα συγκαταλέγεται σε εκείνες που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου». Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί τόσο η απρόσκοπτη διαδικασία του 9μήνου, όσο και η συνολική υγεία μητέρας και εμβρύου.

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι αυτοί, οι οποίοι ενδεχόμενα να προκαλέσουν πρόβλημα στην ομαλή εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης (νοσηρότητα ή και θνησιμότητα του εμβρύου) ή να «επιβάλλουν» τοκετό με καισαρική. Ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος εξηγεί: «Οι επιπλοκές μπορεί να είναι αρκετές και αν οφείλονται σε παράγοντες που προϋπήρχαν πριν την εγκυμοσύνη, τότε θα θεωρήσουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τοκετό από υποψήφια μητέρα υψηλού κινδύνου».

Οι παράγοντες κινδύνου

Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες κινδύνου είναι τα προβλήματα υγείας της μητέρας που είναι απαραίτητο να έχουν αντιμετωπιστεί πριν την εγκυμοσύνη. Τέτοια είναι η υπέρταση στην κύηση, ο σακχαρώδης διαβήτης στην κύηση, η θρομβοφιλία, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και τα διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα. Επιπλέον, ρόλο παίζουν η ηλικία, με τον κίνδυνο να είναι σημαντικός εάν η γυναίκα μείνει έγκυος στην εφηβεία ή μετά την ηλικία των 35 ετών, το σωματικό βάρος, αλλά και ο τρόπος ζωής. Πιο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

«Χρυσός κανόνας είναι η προληπτικές εξετάσεις πριν την εγκυμοσύνη. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να διαγνωσθούν έγκαιρα τα προβλήματα αυτά και να έχει δρομολογηθεί η αντιμετώπισή τους. Έτσι η υποψήφια μητέρα μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στη διαδικασία τεκνοποίησης», τονίζει ο κ. Σκαρτάδος.

«Είμαι πάντα αισιόδοξος. Μια υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνη μπορεί να απαιτεί μια αυξημένη εγρήγορση τόσο της εγκύου όσο και του γυναικολόγου της. Με την κατάλληλη φροντίδα όμως αυτή μπορεί να εξελιχθεί θετικά και χωρίς προβλήματα τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο που κυοφορεί» προσθέτει.

Από το Υγείαonline

Μοιραστείτε το: