ΝΕΑ

Διαβήτης: Ποια φάρμακα προστατεύουν τα νεφρά;

Φάρμακα Διαβήτη μπορούν να προστατέψουν την νεφρική λειτουργία. Αυτό είναι το συμπέρασμα κλινικών μελετών που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα. Τα φάρμακα, για τα οποία έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, είναι οι αναστολείς των DPP4 και τα GLP1 ανάλογα.

Ο Διαβήτης είναι η κύρια αιτία, για την ανάπτυξη νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου η οποία χρειάζεται θεραπεία με τεχνητό νεφρό. Η εξέλιξη της νεφρικής νόσου σχετίζεται με το επίπεδο ρύθμισης των τιμών του σακχάρου. Τα άτομα που έχουν αρρύθμιστό διαβήτη επιταχύνουν τη διαδικασία και όσο μεγαλύτερο διάστημα βρίσκονται εκτός ρύθμισης, επιβαρύνονται περισσότερο.

Η εξέταση που μας πληροφορεί για την κατάσταση της λειτουργίας των νεφρών, είναι ημέτρηση της αλβουμίνης στα ούρα. Υπάρχουν δύο τρόποι για την μέτρηση της αλβουμίνης στα ούρα. Ο ένας είναι η συλλογή των ούρων για 24 ώρες και ο άλλος είναι η μέτρηση της αλβουμίνης σε ένα τυχαίο δείγμα ούρησης. Ο τρόπος εξαρτάται από την δυνατότητα του εργαστηρίου. Φυσιολογικά στα ούρα δεν πρέπει να υπάρχει αλβουμίνη πάνω από 30 mg/dl.

Η ύπαρξη μεγαλύτερης ποσότητας αλβουμίνης στα ούρα, καταδεικνύει πρώιμη νεφρική βλάβη και χρειάζεται θεραπευτική παρέμβαση. Η συνήθης θεραπεία είναι η αυστηρότερη ρύθμιση των τιμών του σακχάρου και η χρήση φαρμάκων του άξονα ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης. Τα τελευταία είναι φαρμακευτικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της υπέρτασης έχουν δείξει όμως ότι μειώνουν την έκκριση της αλβουμίνης στα ούρα. Ακόμα και αν το άτομο δεν έχει υπέρταση, μια μικρή δόση των φαρμάκων αυτών είναι θεραπευτική.

Ποια Φάρμακα Διαβήτη βελτιώνουν την νεφρική λειτουργία;
Η μείωση των τιμών του σακχάρου με φάρμακα διαβήτη είναι ο πρώτος στόχος για την προστασία της νεφρικής λειτουργίας. Μελέτες όμως συγκεκριμένων φαρμάκων δείχνουν ότι υπάρχει επιπρόσθετη ωφέλεια από την χρήση τους. Συγκεκριμένα η χρήση της Λιναγλιπτίνης, ενός αναστολέα DPP4, παρουσιάζει μείωση της αλβουμίνης στα ούρα κατά 32%, σε αντίθεση με 6%, που το πετυχαίνει το εικονικό φάρμακο.

Μια άλλη μελέτη που αφορά στην χρήση της Λιραγλουτίδης. Αυτή παρουσιάζει μείωση της αλβουμίνης στα ούρα κατά 32%, όταν αυτή προστίθεται στα φάρμακα του άξονα ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης.

Το επόμενο διάστημα αναμένουμε αποτελέσματα και άλλων αντι-διαβητικών φαρμάκων σε σχέση με την νεφρική λειτουργία. Σύντομα θα γνωρίζουμε αν οι αναστολείς των SGLT2 υποδοχέων επίσης προστατεύουν την νεφρική λειτουργία. Τα στοιχεία μέχρι τώρα λένε ότι όντως και αυτά τα φάρμακα προστατεύουν.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος – Διαβητολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός, www.rigopoulosdimitrios.gr

Μοιραστείτε το: