ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης: Πώς τα προβιοτικά βοηθούν στην καλή ρύθμιση

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούμε να προσλάβουμε μέσω της διατροφής μας και είναι ευεργετικοί για την υγεία μας. Ποια είναι όμως η σχέση τους με τον Σακχαρώδη διαβήτη; Μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμισή του;

Το άκουσμα της λέξης μικρόβια φέρνει δυσάρεστες σκέψεις σε πολλούς από εμάς. Δεν είναι όμως όλα τα μικρόβια απειλή για τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, στο ανθρώπινο έντερο κατοικούν πολλοί και διαφορετικοί μικροοργανισμοί, κάποιοι είναι δυνητικά παθογόνοι, αλλά κάποιοι άλλοι είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της υγείας μας. Η λήψη προβιοτικών οργανισμών από το στόμα μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ισορροπία του εντερικού μικροβιόκοσμου και κατά συνέπεια στον τρόπο που οι μικροοργανισμοί αυτοί επηρεάζουν την υγεία μας.

Η λήψη προβιοτικών από το στόμα γίνεται μέσω φυσικών τροφίμων, όπως τα ζωντανά γιαούρτια και το κεφίρ ή εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής.Τα προβιοτικά που έχουν μορφή κάψουλας αντενδείκνυνται για κάποιους ανθρώπους γι αυτό, όποιος σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του προηγουμένως.

Ποια η σχέση τους με τον Διαβήτη;
Συγκεκριμένα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη έχει προταθεί ότι η δράση των προβιοτικών εμπλέκεται σε μηχανισμούς με αντιδιαβητικά αποτελέσματα που σχετίζονται με τη μείωση του οξειδωτικού στρες, την ανοσορύθμιση, την καταπολέμηση της φλεγμονής και την τροποποίηση του εντερικού μικροβιόκοσμου.

Όσον αφορά το πόσο αποτελεσματική είναι η λήψη προβιοτικών στη ρύθμιση του διαβήτη, την απάντηση επιχειρεί να δώσει πρόσφατη μετα-ανάλυση που συγκεντρώνει τα αποτελέσματα ερευνών των τελευταίων 15 ετών. Αυτή δείχνει πωςη κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό της γλυκόζης σε ανθρώπους με Διαβήτη τύπου 2, αν και όπως σημειώνουν οι ερευνητές, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες που να επιβεβαιώνουν αυτή τη σχέση, ώστε το συμπέρασμα αυτό να είναι πιο ασφαλές. Η σχέση της λήψης προβιοτικών με το διαβήτη τύπου Ι και το διαβήτη κύησης δεν έχει μελετηθεί επαρκώς κι έτσι δεν υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη μια ή την άλλη άποψη.

Τέλος, κάποια ακόμη ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν προτού μιλήσουμε με σιγουριά για το ρόλο των προβιοτικών στο διαβήτη, είναι πόσο διαφορετική επίδραση έχει η λήψη μέσω της τροφής ή μέσω συμπληρώματος και αν υπάρχουν συγκεκριμένα είδη προβιοτικών οργανισμών που είναι πιο ευεργετικά από άλλα στη ρύθμιση του διαβήτη.

Μαρία Βυθούλκα, Διαιτολόγος – Βιολόγος, M.Sc., www.mednutrition.gr

Μοιραστείτε το: