ΝΕΑ

Εμβόλιο Διαβήτη: Χωρίς αποτέλεσμα οι πρώτες δοκιμές – Σε ποιους απευθύνεται

Τεράστιο στοίχημα για την πρόληψη της εκδήλωσης της νόσου του Διαβήτη τύπου 1, σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, είναι η ανακάλυψη του εμβολίου.

Μια μικρή μελέτη, για το θέμα αυτό, ανακοινώθηκε στο American Diabetes Association (ADA) 2017 Scientific Sessions, στο San Diego, στις 13 Ιουνίου 2017.

Στη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε ένα εμβόλιο, το οποίο περιείχε αντισώματα κατά της γλουταμικής αποκαρβοξυλάσης. Εν συντομία, το εμβόλιο ονομάζεται alum-GAD και είναι προϊόν της εταιρείας Diamyd. Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με 30 ημέρες διαφορά μεταξύ τους.

Τα άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη ήταν 50 παιδιά, ηλικίας 4 έως 18 χρονών. Τα παιδιά αυτά είχαν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης Διαβήτη τύπου 1, λόγω παρουσίας αντισωμάτων αντι-GAD και έναντι των νησιδίων του παγκρέατος στο αίμα τους.

Εμβόλιο για τον Διαβήτη τύπου 1 στα πρώτα στάδια

Το εμβόλιο για τον Διαβήτη πρέπει να γίνει πριν εμφανισθεί η νόσος. Τα στάδια πριν την εμφάνισή της, είναι δυνατόν να τα διακρίνουν οι γιατροί, και έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να παρέμβουν πριν εμφανισθεί η νόσος.

Στο πρώτο στάδιο αναπτύσσονται αντισώματα κατά της γλουταμικής αποκαρβοξυλάσης, το οποίο είναι ένα ένζυμο των νησιδίων του παγκρέατος. Αντισώματα αναπτύσσονται και κατά των ίδιων των νησιδίων του παγκρέατος. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα και οι εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές.

Το επόμενο στάδιο χαρακτηρίζεται από διαταραχές στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Μπορεί να εμφανιστούν ήπιες αυξήσεις του σακχάρου, ή παθολογική καμπύλη γλυκόζης. Τα αντισώματα, που περιγράψαμε προηγουμένως, συνεχίζουν να εμφανίζονται στο αίμα.

Στο τρίτο στάδιο έχουμε παθολογικές τιμές γλυκόζης στις εξετάσεις αίματος, παρουσία των αντισωμάτων και τίθεται η διάγνωση του Διαβήτη τύπου 1.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν δείχνουν ότι, αν οι γιατροί παρέμβουν με ένα εμβόλιο στα πρώτα δύο στάδια, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν, ακόμα και να αναστείλουν την ανάπτυξη του Διαβήτη Τύπου 1. Έτσι, στη μελέτη που έγινε στο Lund University, Sweden, με επικεφαλής την Helena Elding Larsson, MD, PhD, διερευνήθηκε αυτό το ενδεχόμενο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα παιδιά που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε το εμβόλιο alum-GAD, ενώ η δεύτερη ένα εικονικό εμβόλιο. Η μελέτη διήρκησε 5 χρόνια και σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν τα παιδιά που τελικά ανέπτυξαν Διαβήτη τύπου 1.

Το εμβόλιο ήταν καλά ανεκτό, χωρίς να παρουσιάσει παρενέργειες. Η αποτελεσματικότητα του όμως δεν έπεισε. Κατά τη διάρκεια της μελέτης 18 παιδιά ανέπτυξαν Διαβήτη τύπου 1, χωρίς να υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Επίσης δεν φάνηκε να καθυστερεί ο χρόνος της εκδήλωσης της νόσου με το εμβόλιο.

Το αποτέλεσμα αυτό στενοχώρησε τους ερευνητές, αλλά δεν τους απογοήτευσε. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να δοκιμαστούν νέα εμβόλια, σε διαφορετικές δόσεις και συνδυασμούς. Η γνώση γύρω από τον τρόπο που αναπτύσσεται η νόσος είναι πλέον επαρκής και έτσι, όλα δείχνουν, ότι είναι θέμα χρόνου η ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Δρ. Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός, www.rigopoulosdimitrios.gr

Μοιραστείτε το: