FEATUREDΝΕΑ

Ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο: Ινσουλίνη χωρίς ένεση για τον Διαβήτη τύπου 2!

Κι όμως! Ινσουλίνη σε ένα χάπι με αποτελέσματα ισοδύναμα με αυτά της ενέσιμης!

Η ινσουλίνη χωρίς ένεση ήταν ένα όνειρο για περισσότερο από 100 χρόνια έρευνας. Έρχεται όμως η ώρα, που το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί αρκετά, ώστε να μπορέσει να συσκευάσει την ινσουλίνη σε ένα χάπι και να δώσει αποτελέσματα ισοδύναμα με αυτά της ενέσιμης.

Η εταιρεία Novo Nordisk παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μικρής μελέτης φάσης 2, που δοκιμάσθηκε η ινσουλίνη σε χάπι. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 13 Ιουνίου 2017, στο American Diabetes Association (ADA) 2017 Scientific Sessions.

Η μεγάλη δυσκολία τεχνικά, για την λήψη της ινσουλίνης από το στόμα, είναι η διατήρηση της στο εντερικό περιβάλλον και η απορρόφησή της από το εντερικό βλεννογόνο. Οι ερευνητές κατόρθωσαν ωστόσο, να φτιάξουν ένα χάπι με προστατευτικό περίβλημα, για τα υγρά του στομάχου. Έτσι, η ινσουλίνη απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο, σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον, χωρίς να καταστρέφεται.

Για την απορρόφηση της από εντερικό βλεννογόνο χρειάζεται να χορηγηθούν μαζί άλλα δύο χάπια τα οποία λειτουργούν σαν μεταφορείς. Δηλαδή δεσμεύουν την ινσουλίνη που απελευθερώνεται στο έντερο και την βοηθούν να περάσει το εντερικό βλεννογόνο. Στην συνέχεια η ινσουλίνη ελευθερώνεται στο έντερο και μπορεί να δράσει αποτελεσματικά.

Στην μελέτη που αναφέραμε, συμμετείχαν 50 ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη την στιγμή της ένταξης τους ήταν από 7% έως 10% και λάμβαναν μετφορμίνη. Μερικοί έπαιρναν και DPP4 αναστολείς, αλλά κανείς τους δεν έπαιρνε ινσουλίνη.

Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη έλαβε την ινσουλίνη σε χάπι και η δεύτερη έλαβε ινσουλίνη ενέσιμη glargine. Η ομάδα που έλαβε την ινσουλίνη σε χάπι, έπαιρνε ταυτόχρονα τους μεταφορείς της, σε δύο ακόμα χάπια. Η διάρκεια της μελέτης ήταν 8 εβδομάδες.

Στο τέλος της μελέτης, η ενέσιμη ινσουλίνη glargine η ινσουλίνη σε χάπι παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη έπεσε στο χάπι από 8,1% σε 7,3%, κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα στην ενέσιμη ινσουλίνη έπεσε από 8,2% στο 7,1%.

Το ίδιο ισοδύναμα αποτελέσματα παρουσίαζαν και οι δύο ινσουλίνες, στην πτώση του πρωινού σακχάρου και στα επίπεδα του c-πεπτιδίου. Ομοίως είχαν ελάχιστα υπογλυκαιμικά επεισόδια και οι δύο ομάδες, καμιά όμως σοβαρή υπογλυκαιμία.

Τα αποτελέσματα της πόσιμης ινσουλίνης θεωρούνται θεαματικά, ωστόσο η μελέτη είναι μικρή για να μας δώσει το δικαίωμα να πανηγυρίζουμε. Χρειάζονται μεγάλες κλινικές μελέτες με χιλιάδες άτομα για αρκετά χρόνια, ώστε να πάρει έγκριση για να κυκλοφορήσει.

Δρ. Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός, www.rigopoulosdimitrios.gr

Μοιραστείτε το: