FEATUREDΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Ποιο φάρμακο για τον Διαβήτη «υπόσχεται» καλύτερη (και ίσως περισσότερη) ζωή στους πάσχοντες;

Ιδιαίτερα τα άτομα με Διαβήτη που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση ενός καρδιαγγειακού συμβάντος κρίνεται ότι θα πρέπει να λαμβάνουν αυτό το συγκεκριμένο φάρμακο.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του Διαβήτη τα οποία, το καθένα ξεχωριστά, έχει την χρησιμότητα του. Όλα τα φάρμακα όμως έχουν περιορισμούς και ενδείξεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί ορισμένα να μην είναι αποτελεσματικά (ή μπορεί να είναι ακόμα και βλαπτικά) για κάποιους πάσχοντες. Μόνο ο γιατρός είναι σε θέση να γνωρίζει ποιο φάρμακο ταιριάζει στον καθένα.

Στο ερώτημα όμως «Ποιο φάρμακο βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών;» έρχεται να απαντήσει μια μεγάλη μετά-ανάλυση. Η έρευνα έγινε στο Imperial College Healthcare NHS Foundation Trust που βρίσκεται στο Λονδίνο. Σε αυτήν συμπεριλήφθηκαν 236 επιλεγμένες κλινικές μελέτες που διαπραγματεύτηκαν το ίδιο ερώτημα.

Η μελέτη

Συνολικά ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτές τις κλινικές μελέτες ανέρχονταν στα 176.310 άτομα. Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: Η πρώτη και η δεύτερη έπαιρναν σαν αντιδιαβητική αγωγή SGLT2 αποκλειστές και GLP1 ανάλογα αντίστοιχα, ενώ η τρίτη ομάδα έπαιρνε DPP4 αναστολείς και η τέταρτη είτε εικονικό φάρμακο είτε άλλη αγωγή.

Η παρακολούθηση των ατόμων διήρκησε τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Κατά την διάρκεια της παρακολούθησης καταγράφηκαν οι θάνατοι λόγω καρδιαγγειακής αιτιολογίας καθώς και μη θανατηφόρα εμφράγματα μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια. Ακόμα, τα νέα επεισόδια καρδιακής ανεπάρκειας και ασταθούς στηθάγχης.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας φάνηκε ότι λιγότερους θανάτους είχαν αυτοί που έπαιρναν SGLT2 αναστολείς και GLP1 ανάλογα, σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν DPP4 αναστολείς. Οι DPP4 αναστολείς δεν κατάφεραν να μειώσουν τους θανάτους σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο ή άλλη αγωγή. Δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ SGLT2 αποκλειστών και GLP1 ανάλογων.

Οι SGLT2 αποκλειστές παρουσίασαν μάλιστα επιπλέον οφέλη: Συγκεκριμένα, παρουσίασαν στατιστικά σημαντικά λιγότερα περιστατικά μη θανατηφόρων εμφραγμάτων μυοκαρδίου και νέα επεισόδια καρδιακής ανεπάρκειας.

Από πλευράς ανεπιθύμητων παρενεργειών δεν υπήρξαν αξιοσημείωτα γεγονότα. Οι GLP1 αγωνιστές ωστόσο παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό διακοπής της θεραπείας, κυρίως λόγω των γαστρεντερικών διαταραχών που βίωναν οι χρήστες.

Η μετά-ανάλυση αυτή έρχεται να ενισχύσει την θεωρία ότι οι SGLT2 αποκλειστές και τα GLP1 ανάλογα όχι μόνο βελτιώνουν τη ρύθμιση του Διαβήτη αλλά αυξάνουν και την επιβίωση των ασθενών. Ιδιαίτερα τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση ενός καρδιαγγειακού συμβάντος κρίνεται ότι θα πρέπει να λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα. Αυτό βέβαια ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις που παρουσιάζει ο πάσχοντας και ΠΑΝΤΑ υπό τις οδηγίες του γιατρού του.

Από τον Δημήτριο Ρηγόπουλο, Στρατιωτικό Ιατρό, Παθολόγο με μετεκπαίδευση στον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και το Διαβητικό Πόδι.

 

Μοιραστείτε το: