FEATUREDΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Κολύμβηση: Γιατί θεωρείται η καλύτερη μορφή άσκησης για όσους πάσχουν από Διαβήτη

Η κολύμβηση θεωρείται ως η καλύτερη μορφή άσκησης που μπορεί να επιλέξει ένα άτομο που πάσχει από Διαβήτη. Το σώμα μέσα στο νερό δουλεύει καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα απ;o ότι εκτός αυτού. Λόγω της άνωσης, οι πάσχοντες από διαβήτη επιβαρύνονται μόνο με το 10% του σωματικού τους βάρους. Αυτό προσφέρει στα άτομα με αρθρίτιδα και με επιπλέον βάρος τη δυνατότητα να δουλεύουν περισσότερο χωρίς το αίσθημα της πρόωρης κόπωσης και χωρίς καμία επιβάρυνση των οστών και των αρθρώσεων. Στο νερό η καρδιά λειτουργεί με 10-13 λιγότερους παλμούς ανά λεπτό σε σχέση με την ξηρά. Έτσι επιτυγχάνονται τα ίδια αποτελέσματα σε καρδιά, πνεύμονες και μύες, με πολύ λιγότερη προσπάθεια, χαρίζοντας επιπλέον αίσθημα ευεξίας.

Η πυκνότητα του νερού, ούσα 12 φορές μεγαλύτερη απ’ αυτή του ατμοσφαιρικού αέρα, προκαλεί υδροστατική πίεση. Αυτή η πίεση «φροντίζει» ώστε να γυμνάζεται ομοιόμορφα όλο το σώμα, καίγοντας ταυτόχρονα λίπος. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα στο νερό ελαχιστοποιείται η αυξανόμενη θερμότητα που δημιουργείται κατά την άσκηση, χωρίς ο οργανισμός να αναγκάζεται να αποθηκεύει λίπος.

Έτσι πετυχαίνουμε τη δράση της ινσουλίνης στους ιστούς και τη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, το οποίο σε συνδυασμό με την αύξηση της μυϊκής μάζας, έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση των αναγκών της ινσουλίνης. Καλό θα ήταν ο ασκούμενος να κολυμπά 4-5 φορές την εβδομάδα, την ίδια ώρα. Ξεκινώντας από 5 έως 10 λεπτά για τους αρχάριους και αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια της άσκησης στα 30 έως maximum στα 60 λεπτά για τους πιο προχωρημένους, κάνοντας πάντα συχνά διαλείμματα. Η ένταση της άσκησης θα πρέπει να είναι χαμηλή ή μέτρια. Η έντονη άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Με το κολύμπι επίσης μπορούμε να πετύχουμε και ήπια μυϊκή ενδυνάμωση, χρησιμοποιώντας «χεράκια», «κοντά πέδιλα» και «βαρελάκια», πράγμα που βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού και στην καλή διατήρηση της οστικής μάζας, διευκολύνοντας το διαβητικό άτομο στις καθημερινές και ίσως επίπονες δουλειές. Το stretching πρέπει πάντα να γίνεται στο τέλος κάθε προγράμματος για τη βελτίωση της ευελιξίας των αρθρώσεων αλλά και την αποφυγή τραυματισμών.

Χρήσιμα tips

  • Επιλέξτε το κατάλληλο κολυμβητήριο για εσάς, να τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Ενημερώστε τον προπονητή ή ναυαγοσώστη για την κατάστασή σας και φοράτε πάντα ένα αναγνωριστικό βραχιόλι για το διαβήτη.
  • Καλύψτε τυχόν πληγές ή τραύματα που εύκολα μπορεί να μολυνθούν.
  • Φοράτε πάντα σαγιονάρες στα αποδυτήρια και στον χώρο της πισίνας.
  • Χρησιμοποιήστε σανίδα ή μακαρόνια σε περίπτωση που δεν αισθάνεστε απόλυτα κυρίαρχοι του σώματός σας.
  • Κρατάτε πάντα ένα σνακ σε μια άκρη της πισίνας, σε περίπτωση που πέσει το σάκχαρο στο αίμα σας ενώ κολυμπάτε.
  • Αν δε θέλετε να αποσυνδέσετε την αντλία ινσουλίνης διατηρείστε τη σε δροσερό μέρος.
  • Κάντε πάντα μπάνιο μετά το κολυμβητήριο. Το νερό της πισίνας μπορεί να ξηράνει το δέρμα σας.

Από το mednutrition.gr

Μοιραστείτε το: