ΝΕΑ

Τα έμβρυα παχύσαρκων ή Διαβητικών μαμάδων έχουν ταχύτερη ανάπτυξη

Είναι ιδιαίτερα γνωστό πως οι έγκυες γυναίκες που είναι παχύσαρκες ή έχουν διαβήτη είναι πιο πιθανό να έχουν ασυνήθιστα μεγάλα μωρά. Τώρα, έρχονται νέες έρευνες οι οποίες αναφέρουν πως αυτός ο γρήγορος ρυθμός εμβρυϊκής ανάπτυξης, συμβαίνει νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως τα μωρά που γεννήθηκαν από παχύσαρκες μητέρες ή από μητέρες με διαβήτη κύησης, συχνά ήταν ήδη υπερβολικά μεγάλα από τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Ακόμη οι ερευνητές ανέφεραν πως τα ευρήματα αυτά, μπορούν να έχουν και πρακτικές επιπτώσεις: Σήμερα, οι έγκυες γυναίκες εξετάζονται για διαβήτη, αλλά όχι συχνά πριν τον έκτο μήνα (24 εβδομάδες γίνεται η καμπύλη ζαχάρου). Αυτή η έρευνα εγείρει λοιπόν το ερώτημα κατά πόσον αυτό είναι πολύ αργά.

Ο επικεφαλής της έρευνας αναφέρει ότι η μελέτη τους έδειξε πως τα μωρά παχύσαρκων μαμάδων είναι πιο πιθανό να έχουν υπερβολικά μεγάλη περίμετρο κοιλιάς, ακόμη και από την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αντίστοιχα, οι γυναίκες με διαβήτη κύησης φάνηκε πως είχαν παρόμοιο μοντέλο εμβρυϊκής ανάπτυξης, παρόλο που η ανάπτυξη των μωρών τους έγινε πιο εμφανής την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Στην Αμερική, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων συστήνει ο έλεγχος για διαβήτη κύησης να γίνεται νωρίτερα σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων και των παχύσαρκων γυναικών. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η εξέταση πρέπει να επαναληφθεί μεταξύ 24ης-28ης εβδομάδας της κύησης.

Τέλος αναφέρουν πως το να έχει μια μαμά ένα πολύ μεγάλο μωρό είναι επικίνδυνο για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές στην γέννα, οι οποίες να οδηγήσουν σε καισαρική τομή. Ακόμη, τα μεγάλα μωρά έχουν αυξημένο κίνδυνο και εμφανίσουν υπογλυκαιμία και αναπνευστικά προβλήματα μετά τον τοκετό. Τέλος, κάποιες μελέτες έδειξαν πως μακροπρόθεσμα είναι πιθανό να εμφανίσουν παχυσαρκία και διαβήτη.
Μελέτη του 2013 έδειξε πως γυναίκες οι οποίες έχασαν κιλά μετά την πρώτη τους εγκυμοσύνη, μείωσαν τον κίνδυνο να κάνουν πολύ μεγάλα παιδιά στην επόμενη εγκυμοσύνη. Ακόμη, αναφέρεται πως η καλύτερη περίοδος μια γυναίκα να χάσει κιλά είναι πριν ή μεταξύ των κυήσεων. Επίσης, τονίζεται πως ο υγιεινός τρόπος ζωής και η υγιεινή διατροφή, κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντικά.

Τα πρωτόκολλα του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων συστήνουν σωστή διατροφή και ενθαρρύνουν τις έγκυες να είναι σε κίνηση για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, ως μέσο πρόληψης ή και θεραπείας του διαβήτη κύησης.
Τα τελευταία ευρήματα τα οποία βασίστηκαν σε 4000 πρωτοτόκες, οι οποίες παρακολουθήθηκαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, έδειξαν πως λίγο περισσότερο από 4% εμφάνισαν διαβήτη κύησης την 28η εβδομάδα ή μετά.

Με την χρήση των υπερήχων, η ομάδα των ερευνητών από την Μεγάλη Βρετανία βρήκαν τα πρώτα σημάδια της ταχείας ανάπτυξης του εμβρύου σε παχύσαρκες γυναίκες. Τα μωρά τους είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν ασυνήθιστα μεγάλη κοιλιακή ανάπτυξη από την 20η εβδομάδα της κύησης σε σχέση με τα μωρά που γεννιούνται από λεπτότερο γυναίκες.

Επίσης, όταν τελικά οι γυναίκες διαγιγνώσκονταν με διαβήτη, τα μωρά τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπερβολικά μεγάλα από την 28η εβδομάδα, συγκριτικά με τα μωρά μη διαβητικών γυναικών.

Οι γυναίκες που ήταν διαβητικές και παχύσαρκες είχαν τα μωρά με την ταχύτερη ανάπτυξη. Είχαν πενταπλάσια πιθανότητα το μωρό τους να είναι υπερβολικά μεγάλο την 28η εβδομάδα κύησης, συγκριτικά με τα μωρά γυναικών που δεν ήταν ούτε παχύσαρκες, ούτε διαβητικές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, εμφανίζεται ένας προβληματισμός για το εάν ο νωρίτερος έλεγχος για διαβήτη θα πρέπει να υιοθετηθεί ευρέως. Μια απάντηση που δίνεται είναι να γίνεται όσος το δυνατό πιο κοντά στην 24η εβδομάδα.

Βέβαια, αναφέρουν οι ερευνητές, πως ακόμη και ο έλεγχος να γίνεται νωρίτερα, δεν είναι γνωστό πως αυτό θα ωφελήσει τις γυναίκες και τα μωρά τους. Συστήνουν λοιπόν, οι έγκυες να προσέχουν την διατροφή τους και να τρέφονται υγιεινά, ιδιαίτερα εάν είναι παχύσαρκες ή έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη κύησης, για παράδειγμα εάν έχουν ιστορικό διαβήτη.

Η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει, οι έγκυες να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες απλών υδατανθράκων, να ελέγχουν την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν, και να τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, καθώς και να μένουν ενεργητικές μέσω της κίνησης ή της γυμναστικής κατά την εγκυμοσύνη.

Οι παχύσαρκες γυναίκες πρέπει επίσης να πάρουν λιγότερο βάρος κατά την εγκυμοσύνη. Τα αμερικανικά πρωτόκολλα, συστήνουν να πάρουν από 5 έως 9 κιλά. Κατά γενική ομολογία πάντως οι παχύσαρκες γυναίκες πρέπει να έχουν την ελάχιστη δυνατή αύξηση βάρους.

Τα νέα αυτά δεδομένα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Diabetes Care και συμπερασματικά προτείνουν οι παχύσαρκες γυναίκες και οι γυναίκες με διαβήτη κύησης να ελέγχονται νωρίτερα για διαβήτη, καθώς τα μωρά τους φαίνεται να έχουν ταχύτερη ανάπτυξη.

Δημήτριος Μπιλάλης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Women’s Health Clinic, bilalisgynaikologos.gr

Μοιραστείτε το: