FEATUREDΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τι τελικά αλλάζει στη ζωή ενός ατόμου μετά τη διάγνωση με Διαβήτη;

«Η τελική διάγνωση είναι ότι πάσχετε από Διαβήτη τύπου 1»: Με αυτά τα λίγα λόγια αλλάζει σε χρόνο dt η ζωή ενός ανθρώπου… Ή μήπως όχι;;;

Τι ακολουθεί (αλλά και τι προηγείται) της διάγνωσης; Τι αλλαγές φέρνει ο Διαβήτη στη ζωή ενός νεοδιαγνωσθέντα; Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης; Ο διαβήτης είναι ατομικό ή ομαδικό άθλημα; Ποια είναι τα 3 βασικά «κλειδιά» για τη σωστή ρύθμιση; Και στην τελική… ποια είναι η δύναμη του διαβήτη στη ζωή ενός πάσχοντα;

Ένα ξεχωριστό, βιωματικό κείμενο που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα… και σε ένα ακόμα: Τελικά, ποιος κάνει κουμάντο: ο Διαβήτης ή εσύ;;;

Καλώς ήρθες στο κλαμπ!

«Αν μόλις έμαθες ότι έχεις Διαβήτη τύπου 1, τότε σίγουρα έχεις περάσει άσχημα τους τελευταίους μήνες. Είμαι βέβαιος ότι δίψαγες πολύ. Η γλώσσα σου ήταν στεγνή σαν παπούτσι και τα ξερά σου χείλη κολλούσαν. Το άφθονο νερό που κυλούσε στο λαρύγγι σου, σίγουρα δεν ικανοποιούσε την δίψα σου. Με τόσο νερό, που έπινες, επισκεπτόσουν την τουαλέτα πολύ συχνά, σχεδόν συνεχώς, μέρα και νύχτα. Ίσως κάποια βραδιά, να έχασες τον έλεγχο και να βράχηκες, παρ᾽ όλο που δεν είσαι πια μικρό παιδάκι.

Μια συνεχής κούραση, ένας γλυκός λήθαργος, μια αδιόρατη αδράνεια. Ίσως μάλιστα να θόλωσε και η όραση σου ή να αραίωσαν τα μαλλιά σου. Σίγουρα όμως ένοιωθες πείνα. Μεγάλη πείνα και όρεξη να φας τα πάντα. Περιέργως αντί να παχύνεις αδυνάτιζες. Πρέπει να έχασες πολλά κιλά τους τελευταίους μήνες…

Δεν ξέρω αν σε πήγε ασθενοφόρο σε νοσοκομείο ή πρόλαβες να πας μόνος σου στον γιατρό, αλλά τώρα ξέρεις. Έχεις Διαβήτη τύπου 1.

Είναι καλό που το ξέρεις, γιατί σε λίγες ημέρες θα αισθάνεσαι καλά, όπως ήσουν πριν πάθεις το σάκχαρο.

Τι όμως θα αλλάξει πραγματικά στην ζωή σου;

Η αλήθεια είναι ότι τον διαβήτη δεν τον επέλεξε κανένας μας. Τον πάθαμε και τον έχουμε αναγκαστικά. Δεν υπάρχει διαζύγιο από τον διαβήτη μας. Είναι ένα καπέλο που μας κόλλησαν στο κεφάλι. Σου αρέσει ή όχι, από τώρα και στο εξής θα κυκλοφορείς με αυτόν. Καλύτερα να αποδεχθείς αυτή την πραγματικότητα σύντομα, παρά αργότερα. Οι επιλογές σου στην ζωή τώρα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους και τον διαβήτη.

Από την άλλη δεν είναι και τόσο τραγικό το να φοράς καπέλο. Μερικοί το φοράνε και εθελοντικά. Οι περισσότερες επιλογές που θα υποχρεωθείς να κάνεις εξαιτίας του διαβήτη σου, δεν διαφέρουν από αυτές που κάνει ένας άνθρωπος που ακολουθεί κανόνες υγιεινής ζωής και διατροφής.

Θα πρέπει να φροντίζεις την διατροφή σου και την άσκηση σου προσέχοντας ακόμη και τις λεπτομέρειες. Μετρώντας συστηματικά και συχνά το σάκχαρο του αίματός σου, θα μάθεις να ταιριάζεις την τροφή με την ινσουλίνη σου. Πέρα από αυτά, θα πρέπει να μάθεις να αντιμετωπίζεις ένα υψηλό ζάχαρο ή μια υπογλυκαιμία. Αν είσαι συστηματικός και δεν αποφεύγεις το θέμα θα τα μάθεις όλα αυτά σύντομα, μέσα από την καθημερινή σου εμπειρία.

Συνειδητοποίησε ότι στον διαβήτη πρέπει να γίνεις εσύ γιατρός του εαυτού σου. Προσπάθησε να αποκτήσεις τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που χρειάζεσαι για να μπορείς να αποφασίζεις εύκολα και αποτελεσματικά για το τι θα κάνεις με την καθημερινή ρύθμιση του σακχάρου σου.

Ίσως η διατύπωση «γιατρός του εαυτού σου» δεν δίνει την πλήρη εικόνα του πώς πρέπει να χειρίζεσαι τον διαβήτη σου. Θα ήταν πιο αποδοτικό να δεις τον διαβήτη σου σαν μια επιχείρηση που πρέπει να δουλεύει εύρυθμα και αποδοτικά. Εσύ είσαι ο διευθυντής αυτής της επιχείρησης.

Η νέα επιχείρηση της ζωής σου: «Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΜΟΥ»

Ως διευθυντής της επιχείρησης Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΜΟΥ έχεις την εξουσία και την υποχρέωση να προσλάβεις μια ομάδα ανθρώπων και να προμηθευτείς μια σειρά υλικών που θα την κάνουν να δουλέψει.

Είναι υποχρέωση σου να προσλάβεις τον κατάλληλο ενδοκρινολόγο, εκπαιδευτή, διαιτολόγο, νοσηλευτή, που θα εργαστούν για τον διαβήτη σου θετικά. Αν κάποιο από τα άτομα της ομάδας σου δεν σε ικανοποιεί πλήρως, είναι υποχρέωση σου να τον απολύσεις και να βρεις κάποιον άλλο, που θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερο έλεγχο στο σάκχαρό σου. Αν δεν καταφέρεις να έχεις άριστους συνεργάτες στην επιχείρηση σου, είναι σίγουρο ότι ο διαβήτης σου δεν θα εξελιχθεί καλά.

Πρέπει να διαλέξεις άτομα με τα οποία θα έχεις καλή επικοινωνία και θα μπορείς να εκφράζεις τα συναισθήματα, τις χαρές και τις απογοητεύσεις σου. Είναι σημαντικό να μπορείς να εξαντλείς το θέμα που σε απασχολεί και η ομάδα σου πρέπει να είναι σε θέση να σου δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, επιλογές, τρόπους και ενθάρρυνση που χρειάζεσαι για να φτάσεις τον στόχο της επιχείρησης σου που είναι ο έλεγχος του διαβήτη σου.

Μέτρα την δύναμη της ομάδας σου από τα αποτελέσματα του διαβήτη σου. Όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις, αν το αποτέλεσμα είναι κακό τότε χρειάζεσαι ανασχηματισμό. Μην ξεχνάς ότι «Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με αγαθές προθέσεις» (Όσκαρ Ουάιλντ).

Πρέπει να ξέρεις ότι, η αποτελεσματική καθημερινή αντιμετώπιση του διαβήτη, είναι περισσότερο τέχνη, παρά μια ακριβής, εξαντλητικά αναλυμένη επιστήμη. Η εμπειρία και η γνώση παίζουν βασικό ρόλο και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αναπτύξεις τις γνώσεις και την εμπειρία σου, προκειμένου να γίνεις πιο αποτελεσματικός.

Οι τρείς πυλώνες της καθημερινότητάς σου

Η καθημερινή αντιμετώπιση του διαβήτη σου στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Την διατροφή, την χορήγηση ινσουλίνης και τις μετρήσεις του ζαχάρου στο αίμα.

Η διατροφή είναι θεμέλιος λίθος. Η γνωστή παρανόηση που επικρατεί είναι ότι ένας άνθρωπος με διαβήτη πρέπει να αποφεύγει παντελώς συγκεκριμένες τροφές και να καταναλώνει ελεύθερα κάποιες άλλες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτήν την αντιμετώπιση. Είναι ο τρόπος που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην αγωνία των επιπλοκών. Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται κανένας τέτοιος περιορισμός. Αυτό που συμβαίνει στα αλήθεια είναι ότι κάθε είδος τροφής έχει διαφορετική επίδραση στο σάκχαρο. Η γνώση του περιεχομένου της τροφής που τρώμε και η εμπειρία που αποκτούμε μετά από μερικές επαναλήψεις, δίνει την λύση και μας επιτρέπει να καταναλώνουμε, χωρίς συνέπειες στον διαβήτη μας, όποια τροφή επιθυμούμε.

Τώρα που έχεις διαβήτη θα πρέπει, κάθε φορά που τρως κάτι, να χορηγείς την ποσότητα ινσουλίνης που αντιστοιχεί στην τροφή. Μάλιστα και στον σωστό χρόνο, όπως θα έκανε ένα φυσιολογικό πάγκρεας. Δύο είναι οι τρόποι χορήγησης της ινσουλίνης για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1. Μπορείς να χορηγείς ινσουλίνη με καθημερινές πολλαπλές υποδόριες ενέσεις ινσουλίνης ή να χρησιμοποιήσεις αντλία ινσουλίνης.

Πριν όμως κάνεις την ένεση σου ή πατήσεις τα κουμπιά της αντλίας σου, υπάρχει κάτι ακόμα που πρέπει να ξέρεις: Την τιμή του σακχάρου στο αίμα σου. Κάθε μέτρηση αίματος θα σου δίνει την πληροφορία που χρειάζεσαι για να μπορείς να είσαι ευέλικτος και να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις σε σχέση με την ποσότητα της ινσουλίνης και την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσεις. Η εμπειρία και η γνώση παίζουν και εδώ σημαντικό ρόλο για την επιτυχία. Χρειάζεσαι επιμονή, υπομονή και πολλές μετρήσεις προκειμένου να αποκτήσεις την πολύτιμη εμπειρία. Η προσωπική μου εμπειρία έδειξε ότι όλη αυτή η προσπάθεια αξίζει τον κόπο.

Μικρές συμβουλές για μεγάλη επιτυχία!

Είναι υποχρέωσή σου, ως διευθυντής της επιχείρησης Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΜΟΥ, να έχεις πάντα τα κατάλληλα για ‘σένα υλικά και αναλώσιμα για την ρύθμιση της παθήσής σου. Εκτός από την ινσουλίνη που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου, πρέπει να διαθέτεις τον μετρητή σακχάρου που σε εξυπηρετεί καλύτερα, ίσως και καταγραφέα, γλυκόζη σε μορφή που σε βολεύει για τις περιπτώσεις υπογλυκαιμίας και γενικά ότι χρειάζεσαι. Το πρώτιστο κριτήριο επιλογής του κατάλληλου εξοπλισμού πρέπει να είναι η υγεία σου και ο τρόπος ζωής σου, που δεν πρέπει να διαταραχθεί εξαιτίας του διαβήτη.

Όπως σε κάθε επιχείρηση φρόντισε να κρατάς αρχείο με τις πράξεις σου για να μπορείς να έχεις στατιστικά αποτελέσματα και να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον. Για παράδειγμα, αν πέρσι τα Χριστούγεννα τα μελομακάρονα σου ανέβαζαν το σάκχαρο, είναι καλό να το ξέρεις, έτσι ώστε του χρόνου να κάνεις περισσότερη ινσουλίνη, όταν θα τα ξαναφάς. Με ένα καλό αρχείο, θα έχεις μια καλή αίσθηση για το τι σου συμβαίνει στην εξέλιξη του χρόνου.

Φρόντισε να έρθεις σε επαφή με άλλους ανθρώπους που έχουν διαβήτη και μοιράσου τις εμπειρίες, τις απορίες και τις ανακαλύψεις σου. Η συμμετοχή σε κάποιο Σύλλογο είναι ένας καλός τρόπος να μαζέψεις εμπειρίες, τρόπους και εύκολες δοκιμασμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Μίλησε και εξωτερίκευσε τα αισθήματα σου, για αυτό που σου έτυχε με τον διαβήτη. Πόνος μοιρασμένος είναι μισός και χαρά μοιρασμένη είναι διπλή. Δεν έχεις κανένα κέρδος αποκρύπτοντας τον διαβήτη σου, ειδικά στον καθημερινό κύκλο των ανθρώπων που συναναστρέφεσαι. Μόρφωσε τους για το πρόβλημα σου και τις ανάγκες σου και δώσε τους την ευκαιρία να σε βοηθήσουν, όταν θα έχεις ανάγκη, όπως θα έκανες και εσύ για κάποιον αγαπημένο.

Last but not least!

Η τελευταία κουβέντα που θέλω να σου πω είναι ότι ο διαβήτης δεν μπορεί να περιορίσει την ζωή σου αν δεν το θέλεις και εσύ. Δεν υπάρχει κάτι που δεν θα μπορείς να κάνεις στο μέλλον επειδή έχεις διαβήτη. Το μόνο θέμα είναι ότι θα πρέπει να βρεις τον τρόπο να το πραγματοποιήσεις χωρίς να βλάψεις την ρύθμιση του διαβήτη σου.

Αν και ο διαβήτης σήμερα δεν θεραπεύεται εντελώς, ωστόσο αυτή η ημέρα δεν μπορεί να είναι πολύ μακριά μας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις, τη φωνή μας και τους πόρους μας για να έρθει συντομότερα!».

Από karfitsa.gr, grou.ps/sweetedition

 

Μοιραστείτε το: