FEATUREDΔΙΑΤΡΟΦΗΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πολίτικο Τσουρέκι χωρίς ζάχαρη

Φτιάξτε μόνοι σας παραδοσιακό, αφράτο Πολίτικο Τσουρέκι που μοσχομυρίζει μαχλέπι και μαστίχα χωρίς προσθήκη ζάχαρης αλλά με θυμαρίσιο μέλι. Ότι καλύτερο και πιο υγιεινό για τα παιδιά αλλά και για όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη.

Υλικά

35γρ βούτυρο

35γρ μαργαρίνη

150γρ μέλι

100γρ γάλα

3 αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη

½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

100γρ νερό χλιαρό

40γρ φρέσκια μαγιά

600γρ αλεύρι για τσουρέκια

1 κρόκος αυγού χτυπημένος με δύο κουταλάκια νερό, για επάλειψη

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία λιώνετε το βούτυρο με το μέλι. Ανακατεύετε το γάλα, το μαχλέπι και τη μαστίχα και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνετε ένα-ένα τα αυγά στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να χτυπάτε καλά πριν από την κάθε προσθήκη. Σε άλλο μπολ διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Τη ρίχνετε στο μίγμα της κατσαρόλας και στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι. Ζυμώνετε δυνατά μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Αν θέλετε μεταφέρετε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάτε με το γάντζο. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο μπολ, την πλάθετε σε μπάλα, χαράζετε ένα σταυρό στην επιφάνεια και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περισσότερο από τρείς ώρες.

Όταν η ζύμη έχει αυξήσει τον όγκο της και έχει χαθεί ο σταυρός στην επιφάνεια, τότε τη χωρίζετε σε τρία μέρη. Μεταφέρετε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, πλάθετε σε κορδόνια και στη συνέχεια σε πλεξίδα. Τοποθετείτε σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος και αφήνετε το τσουρέκι και πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Στη συνέχεια το αλείφετε με τον κρόκο του αυγού και το ψήνετε στους 170-1800 για 40 με 50 λεπτά περίπου.

Από το foodsandsuperfoods

Μοιραστείτε το: