ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΝΕΑ

14η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ημέρα δράσεων του ΣΥ.Δ.Α. στο κέντρο της Αθήνας

Για να σταλεί το μήνυμα της ενημέρωσης ευαισθητοποίησης και φροντίδας για τον Σ.Δ.  

Η Παγκόσμια Ημέρα  για τον Διαβήτη καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.) και εορτάζεται  με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαβήτη (IDF) κάθε έτος στις 14 Νοεμβρίου.

Το πρωί της 14ης Νοεμβρίου , ο ΣΥ.Δ.Α. θα βρίσκεται  μπροστά στην είσοδο του Μετρό Συντάγματος από τις 12μ.μ – 16:00 μ.μ. για να ενημερώσει και να συζητήσει με το κοινό για τον Διαβήτη.

Σύμφωνα με τον  IDF,  το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη για τα έτη 2021-2023 είναι η πρόσβαση στη Φροντίδα για το Διαβήτη. Όπως αναφέρει ο IDF αν και έχουν περάσει 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, εκατομμύρια άνθρωποι με Διαβήτη ανά τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στην αναγκαία φροντίδα.

  • 50% των ατόμων με Διαβήτη δεν έχουν διαγνωσθεί.
  • 3 στα 4 άτομα με Διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Ευνόητο είναι λοιπόν ότι ο αριθμός των ατόμων με Σ.Δ. αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2045 και να φτάσει τα 629 εκατομμύρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το έτος 2019 σύμφωνα με τον IDF, oι ενήλικες με διαβήτη ανέρχονταν στα  463 εκατομμύρια, ενώ αδιάγνωστοι είναι 1 στους 2 ενήλικες με Διαβήτη και αγγίζουν τον αριθμό των 232 εκατομμυρίων, αριθμός που αφορά στο μεγαλύτερο μέρος του τον διαβήτη τύπου 2. Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει ο IDF ανάλογα με την περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη, έως 50% των ατόμων που είχαν διαγνωσθεί με COVID-19 ζούσαν με τον Διαβήτη!

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει ο IDF ανάλογα με την περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη, έως 50% των ατόμων που είχαν διαγνωσθεί με COVID-19 ζούσαν με τον Διαβήτη!

Tα στοιχεία για την πρόσβαση στη Φροντίδα για τον Διαβήτη είναι σοκαριστικά.

  • Δεκάδες χιλιάδες άτομα που ζουν με τον Διαβήτη τύπου 1 και χρειάζονται ινσουλίνη για να επιβιώσουν και περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα με Διαβήτη τύπου 2 που χρειάζονται ινσουλίνη, δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή προμήθεια ινσουλίνης.
  • Στην Αφρική, 86% των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2 δεν έχουν πρόσβαση στην ινσουλίνη που χρειάζονται.
  • 63% των νοικοκυριών σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην αγορά ινσουλίνης, σε συνδυασμό με το 2,8% των νοικοκυριών, σε χώρες με υψηλά εισοδήματα.
  • 26,9% των νοικοκυριών σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα και το 0,7% των νοικοκυριών σε χώρες με υψηλά εισοδήματα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην αγωγή με μετφορμίνη.

Η ελλιπής φροντίδα των πασχόντων με Σ.Δ και οι συνθήκες στις οποίες ζουν  επιδεινώθηκε με την έλευση του Covid 19 και την αδυναμία των Εθνικών Συστημάτων Υγείας να αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις του ιού και τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων.

Η φροντίδα των ατόμων με Σ.Δ. και η παρακολούθησή τους από τα διαβητολογικά κέντρα που κατά κανόνα λειτουργούν στα νοσοκομεία της χώρας,  στα πρώτα κύματα της Πανδημίας έγινε έως και αδύνατη. Ο ΣΥ.Δ.Α. με επιστολές διαμαρτυρίας από κοινού  με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων και Συλλόγων Ατόμων με Σ.Δ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή την τραγική κατάσταση που επιδείνωσε την υγεία των πασχόντων.

Στην εποχή της πανδημίας και της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων covid-19 οι άνθρωποι  με Σ.Δ. ξαναβρίσκονται αντιμέτωποι με συνθήκες που επικρατούσαν χρόνια πριν. Στα διαβητολογικά κέντρα μεγάλων νοσοκομείων οι πάσχοντες βρίσκουν διαθέσιμα ραντεβού μετά από 5 και 6 μήνες. H καθυστέρηση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους, αφού η σωστή διαχείριση της νόσου και η βέλτιστη  ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτροπή σειράς επιπλοκών που συνοδεύουν τον Διαβήτη.

Ο ΣΥ.Δ.Α. θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των παροχών και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των διαβητολογικών κέντρων στελεχωμένων επαρκώς με έμπειρους και εκπαιδευμένους γιατρούς. Οι διαβητικοί έχουμε  αντιμετωπίσει και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την καθυστέρηση έγκρισης  νέων καινοτόμων θεραπειών για τον Σ.Δ. τύπου 1,  όπως είναι το υβριδικό τεχνητό πάγκρεας , οι αισθητήρες συνεχούς καταγραφής τιμών γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο CGM.

Οι διαβητικοί έχουμε  αντιμετωπίσει και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την καθυστέρηση έγκρισης  νέων καινοτόμων θεραπειών για τον Σ.Δ. τύπου 1,  όπως είναι το υβριδικό τεχνητό πάγκρεας, οι αισθητήρες συνεχούς καταγραφής τιμών γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο CGM.

Για τον Σύλλογο Διαβητικών Αθήνας η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη είναι ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας για μία νόσο που αποτελεί ήδη την μάστιγα του 21ου αιώνα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Για τον ΣΥ.Δ.Α η ημέρα αυτή είναι ημέρα  αφύπνισης και αγώνα της κοινότητας των ατόμων με Σ.Δ. ώστε να διεκδικήσουν τη βελτίωση της υγείας τους και των καθημερινών συνθηκών ζωής τους.

Στις 14 Νοεμβρίου 2021, ο ΣΥ.ΔΑ διοργανώνει δράση και καλεί τα μέλη του τις οικογένειες  τους και φίλους της κοινότητας να παρευρεθούν. Συγκεκριμένα:

  • Το πρωί της 14ης Νοεμβρίου , ο ΣΥ.Δ.Α. θα βρίσκεται  μπροστά στην είσοδο του Μετρό Συντάγματος από τις 12μ.μ – 16:00 μ.μ. για να ενημερώσει και να συζητήσει με το κοινό για τον Διαβήτη.

Σας περιμένουμε όλους!

Μοιραστείτε το: