ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣΝΕΑ

17ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία επί 44 χρόνια υπηρετεί με συνέπεια όλες τις διαχρονικές επιστημονικές αξίες, ήτοι γνώση, εμπειρία, έρευνα, εκπαίδευση, γεγονός το οποίο την κατατάσσει (ιστορικά πλέον) σε σημαντικότατο θεσμικό παράγοντα της ιατρικής κοινότητας, και ειδικότερα της διαβητολογίας στη χώρα μας.

Με αυτό τον οραματισμό διοργανώνει στην Αθήνα 13-16 Μαρτίου 2019 στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας το οποίο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας αλλά και φοιτητές από όλο το φάσμα των επιστημών υγείας

17ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο – Τα νεότερα δεδομένα στην πρόληψη και θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί αδιαμφισβήτητη μάστιγα της εποχής. Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), από το 2000 μέχρι το 2017 το σύνολο των ατόμων με ΣΔ τύπου 2 αυξήθηκε κατά 274 εκατομμύρια, φθάνοντας στα 425 εκατομμύρια, ενώ περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από ΣΔ τύπου 1.  Ωστόσο, σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό «Lancet» τον Ιούνιο 2018, αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι χάρη στις ραγδαίες και αποτελεσματικές θεραπευτικές εξελίξεις τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της νόσου, δεν παρατηρείται ανάλογη αύξηση των θανάτων οι οποίοι οφείλονται στον ΣΔ τύπου 2, λόγω μείωσης των καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, οι πρόσφατες θεραπευτικές εξελίξεις στην κλινική πρακτική αλλά και στην παθοφυσιολογία, πρόληψη, και παρακολούθηση του ΣΔ και των επιπλοκών του, θα αποτελέσουν τα βασικά σημεία καταγραφής και ανάλυσης στο 17ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο.

Ο ΣΔ αποτελεί ένα πολύπλοκο συστηματικό νόσημα και μείζον ιατρικό και κοινωνικό ζήτημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας στους έντεκα ανθρώπους στον κόσμο ζουν με ΣΔ, ενώ το 2030 εκτιμάται ότι το 42% της αύξησης του επιπολασμού του ΣΔ τύπου 2 θα αφορά στις ανεπτυγμένες χώρες.  Ένα στα δύο άτομα με ΣΔ (συνολικά 212 εκατομμύρια) παραμένουν αδιάγνωστοι. Στη Μεγάλη Βρετανία, το ποσοστό του αδιάγνωστου ΣΔ (προδιαβήτη) έχει υπολογισθεί στο 30% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ατόμων με διαγνωσμένο ΣΔ ανέρχεται στο 12%. H πρόληψη και θεραπεία της νόσου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και με τις νέες «Κατευθυντήριες Οδηγίες της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας», γίνεται για πρώτη φορά σαφής η εξατομίκευση των θεραπευτικών χειρισμών στον ΣΔ, με προτάσεις για συγκεκριμένους συνδυασμούς φαρμάκων ανάλογα με την κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΔΕ Γεώργιος Δημητριάδης. «Εκτός από τη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας, σημαντικότατα βήματα έχουν γίνει και στη θεραπεία της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας, οι οποίες κατά κανόνα συνοδεύουν τον ΣΔ τύπου 2 και συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη χρόνιων επιπλοκών κυρίως από την καρδιά και τα αγγεία.»  «Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εφαρμογή της στο πεδίο του ΣΔ μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση της ρύθμισης του ΣΔ και θεραπεία της νόσου», αναφέρει ο Γεν. Γραμματέας της ΕΔΕ Ανδρέας Μελιδώνης .

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και κλινικά φροντιστήρια όπου θα παρουσιασθούν και θα αναλυθούν: (1) οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις παθοφυσιολογικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις, (2) τα νεότερα δεδομένα στον ΣΔ κατά τη διάρκεια της κύησης και του ΣΔ στα παιδιά και τους εφήβους,  (3) οι οξείες και χρόνιες επιπλοκές και οι παράγοντες μεταβολικής απορρύθμισης στον ΣΔ,  (4) οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και η συμβολή της στις θεραπευτικές προσεγγίσεις, (5) η άσκηση και οι διατροφικές στρατηγικές και πρότυπα για την αποτελεσματική διαχείριση του ΣΔ, (6) οι προτεραιότητες στις ενέσιμες θεραπείες και οι σημαντικές εξελίξεις στην ινσουλινοθεραπεία, (7) τα νεότερα δεδομένα και ανακοινώσεις από τα πρόσφατα διεθνή συνέδρια της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας του ΣΔ, (8) η τελευταία επικαιροποίηση των «Κατευθυντήριων οδηγιών για τη Διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη 2019» της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και των Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών.

Στο συνέδριο συμμετέχουν έγκριτοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές (ιατροί, διατροφολόγοι και επαγγελματίες υγείας). Την «Αρεταίειο Διάλεξη» (κορυφαία διάλεξη στο συνέδριο της ΕΔΕ) θα δώσει η Καθηγήτρια Μelanie Davies (University of Leicester, UK), πρωτεργάτης στη σύνταξη των Κατευθυντήριων Οδηγιών της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας του ΣΔ.

Λίγα Λόγια για την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ)

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) ιδρύθηκε το 1975 και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF-Europe). Στο πλαίσιο του επιστημονικού της έργου η ΕΔΕ έχει ιδρύσει 5 Ομάδες Εργασίας: Μελέτης Θεραπευτικής Εκπαίδευσης, Παιδικού και Εφηβικού Διαβήτη, Εντατικής Ινσουλινοθεραπείας – Προηγμένης Τεχνολογίας, Διαβητικής νευροπάθειας και Διαβητικού ποδιού, Διαβήτη και καρδιά. Παράλληλα, έχει οργανώσει δυο Πανελλαδικές επιδημιολογικές μελέτες για τον επιπολασμό των επιπλοκών του ΣΔ τύπου 2 στη χώρα μας που αφορούν: (1) την καταγραφή της χρόνιας νεφρικής νόσου η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, (2) την καταγραφή της νευροπάθειας και της περιφερικής αγγειακής νόσου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ συμμετείχε και στην «Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου – Επιπολασμός Διαβήτη (ΕΜΕΝΟ)». Η ΕΔΕ έχει συντάξει «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη» οι οποίες επικαιροποιούνται κάθε χρόνο και αποτελούν πλέον εγχειρίδιο αναφοράς όλων των Επαγγελματιών Υγείας οι οποίοι ασχολούνται με τον ΣΔ, αλλά και των Υπηρεσιών Υγείας της Χώρας για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής σε ότι αφορά τον ΣΔ. Στο φετινό Συνέδριο, η ΕΔΕ θα ανακοινώσει και την έκδοση της «Σύγχρονης Διαβητολογίας 2019», του πρώτου πολυσυγγραφικού βιβλίου Σακχαρώδους Διαβήτη και Μεταβολισμού στην Ελληνική βιβλιογραφία.

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα του Συνεδρίου

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ε.Δ.Ε. & ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: Δημητριάδης Γεώργιος
Αντιπρόεδρος: Παππάς Σταύρος
Γεν. Γραμματέας: Μελιδώνης Ανδρέας
Ταμίας: Μακρυλάκης Κωνσταντίνος
Μέλη: Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος
Ιωαννίδης Ιωάννης
Μαυρογιαννάκη Αναστασία
Μπριστιάνου Μάγδα
Παπαζαφειροπούλου Αθανασία
Μοιραστείτε το: