ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

18 Νοεμβρίου: Ημέρα ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (ΑΒ)

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι η έλλειψη καινούργιων αντιβιοτικών. Και υπάρχει φόβος ότι μπορεί να παρουσιαστεί μια επιδημία με ένα μικρόβιο το οποίο δεν θα μπορούν να καταπολεμήσουν τα υπάρχοντα πολυχρησιμοποιημένα αντιβιοτικά που σιγά σιγά χάνουν τη δράση τους.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΟΜΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ

Βρισκόμαστε στο τέλος του φθινοπώρου, αρχές χειμώνα, η εποχή που χαρακτηρίζεται από τα ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ δλδ τις εποχικές λοιμώξεις οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται σε ιούς. Το κοινό κρυολόγημα όπως λέγεται, είναι μια απλή ίωση με ήπια συμπτωματολογία (βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, με ή χωρίς ήπιο πυρετό) που δεν απαιτεί ιδιαίτερη θεραπεία, μιά και είναι αυτοϊάσιμη σε λίγες ημέρες. Το πολύ πολύ, ένα αντιπυρετικό, λίγο ρινικό σπρέι και όλα υποχωρούν γρήγορα. Το ίδιο ένας απλός βήχας ή ακόμα και μια ωτίτιδα (μόνο ο γιατρός θα διαγνώσει αν συντρέχει λόγος για ΑΒ).

Όμως αντ’ αυτού πολύ συχνά οι ίδιοι οι ασθενείς χωρίς τη γνώμη γιατρού ή κάποιος φαρμακοποιός, αποφασίζουν να πάρουν ένα ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ πιστεύοντας ότι θα τους βοηθήσει και δεν θα χειροτερέψουν και θα γίνουν καλύτερα γρηγορότερα. Δεν είναι βέβαια και λίγες οι φορές που και κάποιοι γιατροί, είτε από ανασφάλεια είτε από λάθος διάγνωση ή ακόμα και μετά από πίεση του ασθενή ή των οικιών του, υποκύπτουν και συνταγογραφούν (άσκοπα και άστοχα) αντιβιοτικά !!!

Τα αντιβιοτικά όμως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΩΝ, είναι μόνο για τις λεγόμενες βακτηριακές λοιμώξεις !!!

Μια ακόμα αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε αντοχή απέναντι στα ΑΒ, είναι όταν ο ασθενής δεν χρησιμοποιεί σωστά τα ΑΒ που του έχει χορηγήσει ο γιατρός. Δλδ, είτε αποφασίζει να πάρει μικρότερη δόση (πχ κάθε 12 ώρες αντί για 8, είτε σταματάει γρήγορα τη θεραπεία μόλις νοιώσει καλύτερα χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία του ως οφείλει.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΒ

Τα ΑΒ όταν τα παίρνουμε χωρίς λόγο, οδηγούν :

στην απώλεια της δραστικότητας τους

– στη δημιουργια πολύ-ανθεκτικών μικροβίων

καταστρέφουν το μικροβίωμα του εντέρου που αποτελεί τον φυσικό φραγμό εναντίον των παθογόνων μικροβίων, αλλά και συντελούν στην ανοσορυθμιστική ομοιοστασία (αλλά και σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού μας)

αποδυναμώνουν το αμυντικό μας σύστημα

έχουν παρενέργειες άλλοτε ήπιες (πχ διάρροια ή εξάνθημα κλπ) και άλλοτε πολύ σοβαρές (πχ αναφυλακτικό σοκ, γαστρορραγία, μυοσκελετική επιβάρυνση μέχρι πιθανή ρήξη Αχιλλείου τένοντα, αρρυθμίες κλπ) που μπορούν να φτάσουν ακόμα και στο θάνατο.

στην ανάγκη να πάρουμε πιο ισχυρά αλλά και πιο τοξικά αντιβιοτικά και μάλιστα για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια

έχει βρεθεί ότι τα ΑΒ μπορεί να σκοτώσουν ακόμα και το 30-40% των κυττάρων του βλεννογόνου του εντέρου

– στοιχίζουν, καμιά φορά μάλιστα έχουν πολύ υψηλό κόστος

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Σήμερα τα ανθεκτικά μικρόβια έχουν γίνει ένα μέγιστο ιατρικό πρόβλημα και αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο, ιδιως ενδονοσοκομειακά. Μπορεί να προκαλέσουν πολύ βαριές λοιμώξεις απειλητικές για τη ζωή, που να απαιτήσουν ένα καινούργιο ΑΒ για να καταπολεμηθούν.

Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις πιο ψηλές θέσεις στην υπερσυνταγογράφηση ΑΒ, αλλά και στην κατάχρηση-κατανάλωση ΑΒ, μαζί με την Ιταλία, Μάλτα αλλά και Γαλλία.

Αυτή η κακή χρήση λοιπόν των ΑΒ, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε μια πραγματική αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και υπολογίζεται ότι τα υπερανθεκτικά μικρόβια και η μικρότερη αντοχή του οργανισμού μας, σχετίζονται με περίπου 700.000 θανάτους το χρόνο !!! Φανταστείτε ότι το αμερικανικό CDC (κέντρο ελέγχου λοιμώξεων) έχει δηλώσει ότι το 50% από τα αναγραφόμενα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα

ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσφατα στην πατρίδα μας, πήραμε επιτέλους τη σωστή απόφαση, τα ΑΒ να χορηγούνται αυστηρά ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.Ο.Υ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι πρέπει οι φαρμακευτικές εταιρείες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για ανεύρεση νέων αντιβιοτικών, γιατί κινδυνεύουμε από μικρόβια που είναι υπό επιτήρηση να μολυνθούμε και να μην έχουμε κανένα αντιβιοτικό για να θεραπευτούμε λόγω της υπάρχουσας αντοχής !!!

Όλες οι χώρες πρέπει να πατάξουν τα νοσηρά φαινόμενα της πολυφαρμακίας των ΑΒ. Δανία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ισπανία και Σλοβενία έχουν καταφέρει μεγάλη μείωση.

Μαζί με τη χρήση από τον άνθρωπο θα πρέπει να μειωθούν και τα ΑΒ που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία αλλά και στα φυτοκαλλιέργειες, γιατί και από εδώ μπορούν να ξεπηδήσουν υπερανθεκτικά μικρόβια.

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ

1) Τα ΑΒ δεν θεραπεύουν το κοινό κρυολόγημα ούτε γενικά έχουν δράση στους ιούς. Οι γονείς να έχουν υπομονή, οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ιογενείς και αυτοϊάσιμες σε λίγες ημέρες, χωρίς φάρμακα.

2) η υπερκατανάλωση, υπερσυνταγογράφηση και μη σωστή χρήση των ΑΒ δημιουργεί στρατιές πολυανθεκτικών μικροβίων

3) τα ανθεκτικά μικρόβια μπορεί αύριο να μην έχουμε κανένα ΑΒ για να τα αντιμετωπίσουμε και να κινδυνέψει η ζωή μας

4) ήδη πολλά από τα υπάρχοντα ΑΒ έχουν πρακτικά καταστραφεί από την αλόγιστη χρήση

5) ακόμα και η κακή χρήση ΑΒ σε ζώα και φυτά δημιουργεί ανθεκτικά μικρόβια, αλλά και μέσω της τροφικής αλυσίδας αυτά τα αντιβιοτικά καταλήγουν πάλι στον άνθρωπο

6) όλα τα ΑΒ μπορεί να έχουν πολύ επικίνδυνες παρενέργειες, ακόμα και κίνδυνο για τη ζωή μας (αλλεργικό σοκ)

7) τα ΑΒ αποδυναμώνουν πρακτικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα (όταν τα παίρνουμε και δεν τα χρειαζόμαστε) και καταστρέφουν το τόσο οφέλιμο μικροβίωμα του οργανισμού μας. Σκεφτείτε ότι τα δικά μας καλά μικρόβια του μικροβιώματος του εντέρου μας, ανταγωνίζονται τα παθογόνα μικρόβια και αλληλοεξοντώνονται για το ποιο θα επιβιώσει.

8)σε περίπτωση ανάγκης για αντιβίωση να γίνεται σωστή επιλογή ανάλογα τη λοίμωξη, να περνούμε σωστή δοσολογία και για το μικρότερο απαραιτητο χρονικό διάστημα που απαιτεί η θεραπεία της λοίμωξης (ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο)

Νικόλαος ΓεωργιάδηςΝικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

 

 

Μοιραστείτε το: