ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ

4η Ημερίδα Διατροφής ΕΜΠΑΚΑΝ: «Ένα ποσοστό 3-4% Ελλήνων που πάσχει από Διαβήτη και δεν το γνωρίζει»

Φέτος, για 4η συνεχόμενη χρονιά στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί η 4η Ημερίδα Διατροφής της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.) στο Αμφιθέατρο «Φέσσας» στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από την επιστημονική εταιρεία ΕΜΠΑΚΑΝ και το Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου, με τις αιγίδες του Υπουργείου Υγείας, της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και το Εθνικό Δίκτυο Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας (ΕΔΝΥΠΥ).

Ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. PhDc. Προϊστάμενος του Τμήματος Διατροφής και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας ΕΜΠΑΚΑΝ, έδωσε συνέντευξη στο medNutrition.gr αναφορικά με τις θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στην Ημερίδα, αλλά και την αξία της συνεχούς επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας στα πλαίσια έξαρσης των μεταβολικών νοσημάτων στη χώρα μας.

Τι περιλαμβάνει η θεματολογία της Ημερίδας;

Η Ημερίδα και φέτος θα έχει μία σειρά από στρογγυλά τραπέζια με ενότητες όπως ο Διαβήτης, η Παχυσαρκία, η Γενετική και τα Λιπίδια αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες με σχετική θεματολογία. Έτσι, θα αναπτυχθεί:

«Η επίδραση του εργασιακού στρες στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων στο χώρο εργασίας», σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Νοσοκομείων & Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Ν.Υ.Π.Υ.), που αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, «Ο ρόλος της Διατροφής στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε γηριατρικούς ασθενείς» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Έρευνας της Γήρανσης (Ε.Ε.Μ.Ε.Γ.) και «Πως επιτυγχάνουμε αλλαγές συμπεριφοράς σχετικά με την πρόσληψη τροφής και τη σωματική άσκηση;» σε συνεργασία με την Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.).

Επίσης θα υπάρξει μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για τη Γενετική, τη διατροφή και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο όπως και η ομιλία λήξης που θα αφορά το ρόλο του χρόνιου στρες (διαταραχές ύπνου, θόρυβος) στην πρόληψη, εμφάνιση, εξέλιξη και καρδιαγγειακές επιπλοκές του Διαβήτη.

Χρειάζεται διαρκή επιμόρφωση στα μεταβολικά νοσήματα που αναφέρετε;

Σε μία χώρα όπου ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης τα μεταβολικά νοσήματα έχουν παρουσιάσει έξαρση μέσα από την αλλαγή στον καθημερινό τρόπο ζωής αλλά την αύξηση του στρες, η Ημερίδα έρχεται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα και προβληματισμούς πάνω σε αυτά τα θέματα.

Μελέτες, όπως η Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.) έχουν δείξει ότι πια στη χώρα μας 1 στους 5 Έλληνες κάνει πλήρως καθιστική ζωή ενώ το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία αγγίζει το 60% στους άνδρες και το 40% στις γυναίκες.

Όσο αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, βρέθηκε ότι ενώ η θνησιμότητα της καρδιαγγειακής νόσου μειώνεται τα τελευταία 20 – 30 έτη στην Ελλάδα, η νοσηρότητα και οι συναφείς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου παρουσιάζουν μία δραματική αύξηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 5% των ανδρών και 2% των γυναικών έχουν υποστεί κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, ενώ η εμφάνιση της νόσου εμφανίζεται σε νεαρά άτομα, ακόμα και μικρότερα των 35 ετών. Τέλος, αυξημένα επίπεδα λιπιδίων παρατηρούνται σε 1 στους 4 Έλληνες, με τα ποσοστά να φτάνουν στο 50%+ στα άτομα άνω των 60 ετών.

Επίσης, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τετραπλασιάστηκε την τελευταία 30ετία στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας (ΕΜΕΝΟ) και περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει Διαβήτη, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται πλέον ότι το 8%-9% του πληθυσμού, πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Ποια άλλα θέματα θα αναπτυχθούν στην Ημερίδα;

Ενότητα Παχυσαρκίας
Θα υπάρξουν θέματα που αφορούν την Παιδική παχυσαρκία και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και το ρόλο της διατροφής, θα παρουσιαστεί μια νέα τεχνική γνωσιακής αναδόμησης για τη διαχείριση του στρες και τον έλεγχο του βάρους , που αποτελεί τη Μέθοδο Πυθαγορείου Αυτογνωσίας και θα προταθούν εναλλακτικές μορφές άσκησης για απώλεια σωματικού βάρους.

Ενότητα Διαβήτη
Θα υπάρχει μία ομιλία σχετικά με τη δυνατότητα αναστροφής τους διαβήτη μέσω της διατροφής, ομιλία για το τι πρέπει να προσέξει μία γυναίκα με διαβήτη κύησης και τέλος μία εισήγηση για το πώς διαχειριζόμαστε το «φόβο» του διαβήτη;

Ενότητα «Λιπίδια»
Εδώ θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο πολύ επίκαιρο θέμα που αφορά το πόσο «αθώα» είναι τελικά τα κορεσμένα λιπαρά και θα παρουσιαστούν σύγχρονες μέθοδοι εκτίμησής του σωματικού λίπους και ο ρόλος του στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τέλος θα υπάρξει μία πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση για τη διατροφική ενημέρωση στην εστίαση, τάσεις και οι δυνατότητες εφαρμογής τους, που μας αφορά όλους ως καταναλωτές.

Σε ποιους απευθύνεται η Ημερίδα;

Η Ημερίδα Διατροφής όπως κάθε χρόνο περιλαμβάνει μία θεματολογία που αφορά κυρίως τη διατροφή, αλλά ταυτόχρονα την πρόληψη, την αντιμετώπιση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία αλλά και τον τρόπο ζωής, το στρες και την ψυχολογία και τέλος την άσκηση. Είναι λοιπόν μία θεματολογία που ενδιαφέρει όλους τους επαγγελματίες υγείας (διαιτολόγους, γιατρούς, νοσηλευτές, γυμναστές) και όποιον άλλο ασχολείται με αυτές τις παθολογικές καταστάσεις.

Όλο το Πρόγραμμα της Ημερίδας ΕΔΩ

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκρωβρίου από τις 9.00-18.00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο τους Λαϊκού Νοσοκομείου, στον 1ο όροφο και είναι ΔΩΡΕΑΝ για τους συμμετέχοντες. Θα υπάρξει και παράδοση πιστοποιητικού παρακολούθησης στο τέλος της Ημερίδας.

Λόγω τήρησης σειράς προτεραιότητας θα ήταν χρήσιμο να συμπληρωθεί αίτηση εγγραφής που θα αποσταλεί στην εταιρεία ΕΜΠΑΚΑΝ.

Μοιραστείτε το: