FEATUREDΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Ανησυχητικά τα νούμερα: 6 στους 10 ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

Οι άνδρες είναι συχνότερα υπέρβαροι ενώ οι γυναίκες αντιθέτως παχύσαρκες, με υψηλότερο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών – Περίπου ένας στους 10 ενήλικες δήλωσε ότι πάσχει από Διαβήτη.

Άκρως ανησυχητικά εμφανίζονται τα στοιχεία για την Παχυσαρκία στη χώρα μας με 6 στους 10 ενήλικες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι άνδρες είναι συχνότερα υπέρβαροι ενώ οι γυναίκες αντιθέτως παχύσαρκες, με υψηλότερο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών για τους υπέρβαρους.

Το 50% των παχύσαρκων ανδρών έχει αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικές επιπλοκές, ενώ περίπου ένας (1) στους 10 ενήλικες, μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, δήλωσε ότι πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Επιπλέον, η κατανάλωση γευμάτων σε «λανθασμένο» χρόνο προκαλεί δυσαρμονία στα κιρκάδια βιολογικά κυκλώματα (24ωροι βιολογικοί ρυθμοί) και οδηγεί σε δυσμενείς μεταβολικές συνέπειες. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο χρόνος κατανάλωσης του κυρίου γεύματος μπορεί να προβλέψει τον βαθμό επιτυχίας της απώλειας βάρους στο πλαίσιο διαιτητικής παρέμβασης σε παχύσαρκα άτομα.

«Παχυσαρκία Νόσος και Απειλή. Νεώτερες εξελίξεις»

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συνεδρίου με θέμα «Παχυσαρκία Νόσος και Απειλή. Νεώτερες εξελίξεις», που διοργάνωσε η Α’ Παθολογική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου στην Αίγλη Ζαππείου στις 9 και 10 Μαρτίου 2018, με τη συμμετοχή πλήθους ιατρών του Ομίλου ΥΓΕΙΑ αλλά και εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ κα Ελευθερία Κρικέλη τόνισε:

«Η παχυσαρκία είναι το νοσηρό αποτέλεσμα κακής διατροφής, καθώς και λανθασμένης κατανομής των γευμάτων κατά τη διάρκεια του 24ώρου σε συνδυασμό με έλλειψη συστηματικής σωματικής άσκησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον πλήρη αποσυντονισμό των κιρκάδιων ρυθμών των οργάνων του σώματος σε σχέση με τον κεντρικό «ενορχηστρωτή», το κεντρικό βιολογικό μας ρολόι, που εδρεύει στον εγκέφαλό μας. Η αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους πρέπει να γίνεται εγκαίρως, τότε που τα λιποκύτταρα έχουν αυξηθεί μόνο σε μέγεθος και όχι σε αριθμό, οπότε και η διατήρηση μακροχρόνια φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι πιθανότερη». Η κα Κρικέλη κατέληξε λέγοντας:«Η τήρηση και εφαρμογή σωστής κατανομής των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας (χρονοκαθοριζόμενη διατροφή) σε συνδυασμό με την άσκηση είναι το ‘κλειδί’ για τη διατήρηση σταθερού φυσιολογικού βάρους του σώματος, την προστασία της υγείας μας και την πρόληψη της παχυσαρκίας και του Σακχαρώδη Διαβήτη. Γνωστό παράδειγμα ισορροπημένης διατροφής είναι η μεσογειακή».

Μοιραστείτε το: