FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Άδικο το σύστημα πιστοποίησης και αξιολόγησης για τον διαβήτη τύπου 2, LADA & MODY

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος ΣΥ.ΝΕ.Δ.

 

Με νέα επιστολή της προς την κ. Θεανώ Φωτίου υπουργό κοινωνικής αλληλεγγύης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)  θέτει τα πολυδιάστατα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Ενιαίος Πίνακας Ποσοστών Αναπηρίας, με τον οποίο πιστοποιούνται οι αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις και αξιολογείται ο βαθμός αναπηρίας, στην κοινότητα των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Μεταξύ άλλων στην πρόσφατη επιστολή της η Ομοσπονδία αναφέρει : «Εν συντομία, σας αναφέρουμε ότι μεταξύ των προβλημάτων που δημιούργησε ο νέος ΕΠΠΠΑ είναι η αδικαιολόγητη μείωση των ποσοστών αναπηρίας σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που βρίσκονται σε εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας, η μη πρόβλεψη απόδοσης ποσοστού αναπηρίας για τα άτομα που πάσχουν από υποτύπους του Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως είναι ο τύπος LADA και ο τύπος MODY, καθώς επίσης και οι εξετάσεις που ζητούνται, κάποιες από τις οποίες, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, δεν αποτελούν πρώτης γραμμής εξετάσεις για την πιστοποίηση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει εκ νέου γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ) για την τροποποίηση της περίπτωσης 9.2 «Σακχαρώδης Διαβήτης» της ΚΥΑ αρ. Φ.80000/45219/1864/2017 (ΦΕΚ Β’ 4591/2017) για την πιστοποίηση της πάθησης, η οποία έχει αποσταλεί στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή και επί της οποίας η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κατέθεσε τις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, ενστάσεις προκειμένου να υπάρχει δικαιότερη αξιολόγηση των ατόμων που πάσχουν από κάθε τύπο Σακχαρώδη Διαβήτη.»

Δυστυχώς τα προβλήματα που αναφέρει η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ ως εκπρόσωπος 27 πρωτοβάθμιων συλλόγων ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη αντανακλώνται στην καθημερινή ζωή όλων μας.

Σακχαρώδης διαβήτης,  μια σιωπηλή νόσος που η διαχείρισή της δεν είναι παίρνω ένα χάπι το πρωί κι ένα το βράδυ και τελείωσα την ημέρα μου.

Όσοι ζούμε παρέα -αναγκαστική κι όχι ηθελημένη- με τον διαβήτη γνωρίζουμε πολύ καλά τα σκαμπανεβάσματά του. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι η υπογλυκαιμία ή πως λαχταράς να δεις δυό ώρες μετά το φαγητό μια καλή τιμή σακχάρου ειδικά όταν τα έχεις κάνει όλα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Αλλά όχι! Εκεί το σάκχαρο κατσικώνεται στα ύψη του Εverest, και βάλε. Μία από τις λίγες νόσους που ο πάσχοντας βλέπει ολοκάθαρα πως το άγχος, η στεναχώρια, η θλίψη ο θυμός ,γνώριμες καταστάσεις  που γεννιούνται από χίλιους  δύο παράγοντες μπορεί να διαταράξει την καλή ρύθμιση.

Και εκεί που λες τα κατάφερα και είμαι σούπερ,  να σου κι ένα στραβό γεγονός στη ζωή σου. Συναισθηματικές καταστάσεις που σε γονατίζουν.  Κοινωνικό περιβάλλον αναλόγως βέβαια  την τύχη του καθενός εχθρικό.  Εργοδότες που σε ακτινογραφούν, κι αν θέλεις να είσαι ντόμπρος ή ντόμπρα και πεις:  ξέρετε έχω διαβήτη που δεν με εμποδίζει σε τίποτα να δουλέψω, σου δείχνουν την πόρτα της εξόδου.

Ένα σύστημα υγείας που ταλαιπωρεί τους χρόνια πάσχοντες και γενικότερα του ανθρώπους που ασθενούν. Ένα υπουργείο υγείας που μειώνει σταθερά τα κονδύλια για την υγεία-τελευταία η χώρα μας στο ποσοστό που διατίθεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την υγεία- αφήνοντας μας δύο χρόνια να ξυπνάμε το πρωί, κι αντί να πούμε «καλημέρα» να κοιτάμε τα  ηλεκτρονικά μηνύματα μπας και ακούσουμε την χαρμόσυνη είδηση για την ένταξη του λίμπρε στο σύστημα συνταγογράφησης. Και μετά από δύο ολάκερα χρόνια, που μάτωσαν οι τσέπες των διαβητικών από την οικονομική αφαίμαξη,  το λίμπρε συνταγογραφείται. Όμως τα δύο χρόνια δεν ξεχνιούνται, γιατί θα έρθουν κι άλλες νέες τεχνολογίες. Ήδη τον πομπό του αισθητήρα γλυκόζης τον πληρώνουμε αδρά από την τσέπη μας όσοι είμαστε χρήστε αντλίας. Οι υποαλλεργικοί καθετήρες MIO δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.

Και μέσα σε όλο αυτά που μας ταλανίζουν την ζωή το υπουργείο κοινωνικής αλληλεγγύης καθυστερεί την τροποποίηση του Εναιαίου Πίνακα Ποσοστών Αναπηρίας για να διορθωθούν οι αδικίες που έχουν υποστεί οι διαβητικοί όπως αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών θα πράξει το αυτονόητα καταθέτοντας με τη σειρά του τα δίκαια αιτήματα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς την υπουργό κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Μοιραστείτε το: