ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αυτό είναι το φρούτο με την περισσότερη Βιταμίνη C (και δεν είναι το πορτοκάλι)

Μπορεί το πορτοκάλι να θεωρείτε το πρώτο σε περιεκτικότητα βιταμίνης C φρούτο, τo «μούρο της ευτυχίας» όμως είναι ο καρπός με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών.

Το Lycium barbarum, όπως επιστημονικά αποκαλείται το γνωστό σε όλους γκότζι μπέρι, περιέχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C ανά βάρος από τα πορτοκάλια! Κι όμως!

Οι 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες που περιέχει το κατατάσσουν πρώτο και με διαφορά ενώ το επόμενο είναι το βατόμουρο με 2.400 αντιοξειδωτικές μονάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών και θρεπτικών ουσιών και χαρακτηρίζεται ως «υπερτροφή».

Οι έρευνες άλλωστε είναι ξεκάθαρες: Μετά από μια εβδομάδα καθημερινής κατανάλωσης 100 γραμμαρίων γκότζι μπέρι, παρατηρήθηκε θεαματική αύξηση του μεταβολικού ρυθμού του οργανισμού, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, την ίδια στιγμή που είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά, τo καθιστούν μια πραγματική «υπερτροφή» και όσον αφορά στο αδυνάτισμα, αφού μία μερίδα γκότζι μπέρι περιέχει σχεδόν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης πρωτεΐνης, ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για φρούτο. Επιπλέον, η υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχει εμποδίζει τη διάσπαση των κυττάρων όταν αυτά εκτίθενται σε ατμοσφαιρική μόλυνση.

Το γκοτζι μπέρι δεν συναντάται σχεδόν ποτέ φρέσκο, εκτός από τις περιοχές παραγωγής του και συνήθως πωλείται σε ξηρά μορφή. Ιδανικά συνδυάζεται με δημητριακά και γάλα, με γιαούρτι, με σαλάτες, αλλά και με σοκολάτα και άλλα γλυκίσματα.

Μοιραστείτε το: