FEATUREDΔΙΑΙΤΕΣΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός είναι ο λόγος που -σχεδόν πάντα- όλες οι δίαιτες αποτυγχάνουν

Οι δίαιτες που κατά καιρούς συστήνονται από τους ειδικούς δεν φαίνεται να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάτι πολύ πιο σύνθετο συμβαίνει στον οργανισμό τους.

Εκατομμύρια υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι αποτυγχάνουν στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένοι στους κινδύνους που εγκυμονούν τα επιπλέον κιλά. Κίνδυνοι που αφορούν τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Οι δίαιτες που κατά καιρούς συστήνονται από τους ειδικούς δεν φαίνεται να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάτι πολύ πιο σύνθετο συμβαίνει στον οργανισμό τους.

Στην πραγματικότητα, όπως διαβάσαμε στο mononews.gr, το πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτό που ονομάζεται «όριο ρύθμισης σωματικού βάρους» (ομοιοστασία ανθρώπινου σώματος). Κάθε φορά που το βάρος αλλάζει υπερβολικά, ο εγκέφαλος επεμβαίνει και το σπρώχνει πίσω, σε αυτό που θεωρεί σωστό βάρος για το άτομο, δηλαδή σε αυτό που έχει «συνηθίσει».

Η διαδικασία μοιάζει με θερμοστάτη. Όπως στο σπίτι ο θερμοστάτης διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή, έτσι και το μυαλό έχει τον δικό του θερμοστάτη: τον υποθάλαμο. Ο υποθάλαμος, εκτός από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ενεργοποιεί φυσιολογικές & συμπεριφορικές αντιδράσεις, με τις οποίες ο εγκέφαλος μετρά τα επίπεδα του σωματικού λίπους, χρησιμοποιώντας τη λεπτίνη. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που βρίσκεται στο αίμα, σε αναλογία με την ποσότητα λίπους που έχουμε στο σώμα μας. Υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα, δηλώνουν την ύπαρξη περισσότερου λίπους στο σώμα, ενώ επιπλέον η ορμόνη αυτή μειώνει την πείνα.

Ο καθένας μας έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο λίπους στο σώμα, με το οποίο αισθάνεται καλά. Ο εγκέφαλος θα υπερασπιστεί αυτό το επίπεδο, όπως υπερασπίζεται τη θερμοκρασία του σώματος. Καθώς χάνουμε βάρος, η ποσότητα της λεπτίνης στο αίμα μειώνεται. Αυτό είναι το σημείο που αρχίζουν τα προβλήματα. Ο εγκέφαλος λαμβάνει ένα μήνυμα που ωθεί τον οργανισμό στο να επανακτήσει το χαμένο λίπος. Ο εγκέφαλος μεγιστοποιεί την πείνα, κάτι που κάνει τις λιχουδιές ακαταμάχητες και τις λιγούρες αδύνατον να ξεπεραστούν. Όμως, είναι δύσκολο να νικήσουμε τους βιολογικούς μηχανισμούς που μας καθορίζουν. Ακόμα χειρότερα, έρευνες δείχνουν ότι οι μηχανισμοί αυτοί, που οδηγούν στην επανάκτηση του χαμένου βάρους, διαρκούν τουλάχιστον έναν χρόνο. Διάστημα που σίγουρα είναι πολύ μεγάλο για να βγει κανείς νικητής στη «μάχη ενάντια στο σώμα του».

Πώς θα ξεγελάσετε το μυαλό σας

Μια βιώσιμη μέθοδος για την επίτευξη απώλειας βάρους είναι το να τρώει κανείς με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Να τρώει δηλαδή έτσι ώστε ο εγκέφαλος να «νιώσει» πιο άνετα με το χαμηλότερο βάρος. Να χαμηλώσει δηλαδή το «όριο ρύθμισης του βάρους» του, σε σημείο που το σώμα να είναι ικανοποιημένο, έστω και με λιγότερο λίπος. Έρευνες σε ανθρώπους και ζώα έδειξαν ότι το κλειδί βρίσκεται σε μια δίαιτα απλών, μη επεξεργασμένων τροφίμων πτωχών σε θερμίδες. Τέτοια είναι φρέσκα, αυτούσια και φυσικά τρόφιμα που τα απολαμβάνουμε όπως τα έφτιαξε η φύση.

Σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα, αρκετό ύπνο, διαχείριση του άγχους και όχι υπερβολικές απαιτήσεις από το σώμα μας, μπορούμε να πετύχουμε αυτό που τώρα φαντάζει ακατόρθωτο. Ακούστε το σώμα σας και φροντίστε το, σύμφωνα με αυτά που θέλει, στις ποσότητες που θέλει. Γιατί σίγουρα θα είμαστε πιο υγιείς αν εστιάσουμε σε υγιείς συμπεριφορές, παρά στο να χάσουμε βάρος.

Με αρωγούς τα φάρμακα

Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες, για τη διαχείριση της παχυσαρκίας σε ενήλικες ασθενείς (2015), η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να θεωρείται μέρος της συνολικής θεραπευτικής προσέγγισης των παχύσαρκων ασθενών. Η φαρμακοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αυξήσουν την απώλεια βάρους, να έχουν καλύτερη συμμόρφωση, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών λόγω αυξημένου σωματικού βάρους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με τη παχυσαρκία (π.χ. διαβήτης τύπου 2).

Η σύγχρονη φαρμακευτική έρευνα εμπλούτισε τις διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπευτικές επιλογές, με φάρμακα εγκεκριμένα από τους επίσημους φορείς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τα φάρμακα αυτά, με την κατάλληλη από τον γιατρό διαχείριση, μπορούν να γίνουν αποτελεσματικοί σύμμαχοι στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών της παχυσαρκίας και να επιδείξουν σημαντικό όφελος στους επικείμενους κινδύνους από την ασθένεια.

Μοιραστείτε το: