ΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

AMERICAN DIABETES ASSOCIATION: Νέες οδηγίες για τους Διαβητικούς Τύπου 2, για το 2023

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ADA (AMERICAN DIABETES ASSOCIATION) ΓΙΑ ΤΟ 2023, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥ 2.

Στο τέλος κάθε χρονιάς οι μεγάλες ιατρικές επιστημονικές εταιρείες, προτείνουν τις νέες επικαιροποιημένες οδηγίες, βασιζόμενες σε όλα τα νέα στοιχεία των τελευταίων μελετών.

Η ADA στις νεες οδηγίες, επικεντρώνει την προσοχή της :
— στο ρόλο της ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ, τόσο για τη διαχείρηση του διαβήτη αλλά και για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
— στις συμβουλές για ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ LDL-ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ
Μέσα λοιπον από αυτή την οπτική, δίνει τις νεες οδηγίες, ξεχωριστά για κάθε ομάδα-συνδυασμό του διαβητικού τυπου 2 ασθενή.

1) ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΔτ2

Ο στόχος της θεραπείας πρέπει να είναι η απώλεια βάρους. Ακομα και μια μικρή απώλεια 10% (ή και περισσότερο) του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ΥΠΟΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 και να βελτιώσει σημαντικά τον Καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Επομενως ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την κατηγορία παίζουν στη θεραπεία του ΣΔτ2 :
— οι GLP-1 αγωνιστες (Σεμαγλουτίδη-Ozempic, αλλά και Λιραγλουτιδη-Victoza και Ντουλαγλουτιδη-Trulicity), με απώλεια βάρους που μπορεί να φτάσει από το 14-20% του αρχικού.
— αλλά πλέον και ο διπλός αγωνιστής GIP/GLP-1 με την ονομασία Τιρζεπατιδη-MOUNJARO με απώλεια βάρους που μπορεί να φτάσει και το 22,4% του αρχικού σωματικού βάρους.

2) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΤΥΠΟΥ 2

Ο στόχος πρέπει να είναι η μείωση του καρδιονεφρικου κινδυνου μεσω του καθορισμου του αθηρωματικού κινδυνου, τον κίνδυνο και τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και της χρόνιας νεφρικής νόσου.
— Η αρτηριακή πίεση για τους διαβητικούς ασθενείς δεν πρέπει να υπερβαίνει το 130/80.
— Επίσης τα διαβητικά άτομα ηλικίας 40-75 ετών με υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακα νοσήματα πρέπει να παιρνουν ισχυρές δόσεις υπολιπιδαιμικης αγωγης (ΣΤΑΤΙΝΕΣ) με στόχο τη μείωση του LDL στο 50% της τιμής εκκίνησης της θεραπειας. Και τα άτομα με πολύ αυξημένο κίνδυνο να πετύχουν στόχο LDL μικρότερη του 55mg/dl. Και οι άνω των 75 ετών να πετύχουν το στόχο LDL μικρότερη του 70mg/dl. Αν αυτοί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται μόνο με τη χρήση Στατίνης να προστίθεται ΕΖΕΤΙΜΙΒΗ ή και PCSK9 αναστολείς.
— τα άτομα με εγκατεστημένη Καρδιακή Ανεπάρκεια (με διατηρημένο ή μειωμένο κλάσμα εξωθήσεως) πρέπει να λαμβάνουν οπωσδήποτε SGLT2 ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ.

3) ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΥ 2 ΜΕ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟ

— Στους διαβητικούς τύπου 2 με πρωτεϊνουρία που λαμβάνουν μέγιστη δόση με φάρμακα του άξονα ρενινης-αγγειοτενσίνης (αναστολείς ACE ή σαρτάνες), θα πρέπει να προστίθεται και ΦΙΝΕΡΕΝΟΝΗ ως νεφροπροστατευτική αγωγή.
— οι SGLT2 αναστολείς να χρησιμοποιουνται σε διαβητικούς τυπου 2 μα νεφρική νόσο και σπειραματική διηθηση GFR μέχρι και 20ml ή και πρωτεινουρία πάνω από 200

4) ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Δίνεται έμφαση στα οφέλη της χρήση του CGM (continuous glucose monitoring) δηλαδή ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΓΛΥΚΟΖΗΣ, με την οποία βελτιώνεται η γλυκαιμικη ρύθμιση και μειώνεται η μεταβλητότητα της γλυκοζης όρου, δηλαδή οδηγουμαστε πιο καλά στο στόχο TIR (time in range) ώστε να πετυχαίνουμε >70% η Γλυκαιμια να κρίμα έτσι εντός στόχου δλδ από 70-180 mg/dl και λιγότερο από 4% τιμές πιθανής υπογλυκαιμίας !!! Η αποφυγή της υπογλυκαιμίας σε αυτούς τους ασθενείς είναι πρωταρχικής σημασίας.

5) ΤΕΛΟΣ, δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση και αυτοεκπαίδευση του διαβητικού, η συμμετοχή των υπηρεσιών υγείας, η χρήση της τηλε-ιατρικης και όλων των νέων ψηφιακών μορφών εκπαίδευσης και παρακολούθησης του διαβητικού ασθενή.

ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ.

Τα καινούργια φάρμακα, κυρίως οι GLP-1 αγωνιστές και οι SGLT2 αναστολείς, έχουν πραγματικά αλλάξει την πορεία της διαβητικής νόσου και των επιπλοκών. Έχουν δώσει μεγάλες ελπίδες για μια καλύτερη ζωή στους διαβητικούς και έχουν μειώσει πάρα πολύ τους κινδύνους, ακόμα και αυτόν τον θάνατο.

Με όλα αυτά, επειδή δεν γίνεται καμία νύξη στις οδηγίες, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα σημαντικά οφέλη της ΜΕΤΦΟΡΜΙΝΗΣ που επι χρόνια αντιπροσώπευε το ξεκίνημα κάθε θεραπείας του διαβητικού τύπου 2.

Είναι ίσως ο καιρός, ένας καλά εκπαιδευμένος γιατρός, να αποφασίζει ποια είναι η ΙΔΑΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ χωρίς δογματισμούς και με γνώμονα το συμφέρον της υγείας του. Είναι μεγάλο όφελος ότι από τα 3 φάρμακα που είχαμε για τη θεραπεία του ΣΔ πριν από 15-20 χρόνια, έχουμε φτάσει σε 13 διαφορετικές ομάδες αντιδιαβητικών φαρμάκων. Και έπεται συνέχεια !!!

 

Νικόλαος Γεωργιάδης

Νικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μοιραστείτε το: