FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Τέλος (;) στην κόντρα Παθολόγων – Ενδοκρινολόγων για τον Διαβήτη: Αναγνωρίζεται εξειδίκευση στη νόσο

Τάξη στη εκπαίδευση των γιατρών στον Σακχαρώδη Διαβήτη βάζει Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Υγείας

που αναγνωρίζει την εξειδίκευση στη νόσο και θέτει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής εξειδίκευσης στον Διαβήτη.

Δικαίωμα εξειδίκευσης στον Διαβήτη έχουν όσοι κατέχουν τις ειδικότητες Παθολογίας και Παιδιατρικής και μπορούν να αποκτήσουν το συγκεκριμένο τίτλο εφόσον εκπαιδευτούν για δύο χρόνια σε αναγνωρισμένα διαβητολογικά κέντρα και στη συνέχεια πρέπει να επιτύχουν σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις ενώπιον τριμελούς εξεταστικής επιτροπής.

Η εξειδίκευση στον Διαβήτη αποκτάται μετά από επιτυχείς γραπτές και προφορικές εξετάσεις ενώπιον τριμελούς εξεταστικής επιτροπής. Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία επιλογής των υποψήφιων και ο τρόπος εξειδίκευσης και εξετάσεων θα καθορισθούν από την Επιτροπή Σακχαρώδη Διαβήτη.

Όσον αφορά τους ενδοκρινολόγους στην Απόφαση μετονομάζετε και επισήμως η ειδικότητα της ενδοκρινολογίας σε Ενδοκρινολογία – Διαβητολογία – Μεταβολισμός.

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις επιχειρείται να δοθεί ένα τέλος στην αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει μεταξύ των Παθολόγων – Διαβητολόγων με τους Ενδοκρινολόγους για την διαχείριση του Διαβήτη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) Γιώργος Δημητριάδης μιλώντας στο weekihealth.gr εκφράζει την ικανοποίηση του για την θέσπιση και την αναγνώριση της εξειδίκευσης στον Διαβήτη. «Η εξειδίκευση στο διαβήτη βάζει κανόνες και τάξη στην εκπαίδευση των γιατρών στη νόσο, ώστε να τεκμηριώνεται η ειδική γνώση του χειρισμού του διαβήτη για το συμφέρον της εκπαίδευσης και πάνω από όλα των ασθενών» δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

Ποιες προϋποθέσεις θεσμοθετούνται για την εξειδίκευση στον Διαβήτη

Αναλυτικά στην απόφαση ορίζεται:

Δικαίωμα εξειδίκευσης στο Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν όσοι κατέχουν τις ειδικότητες: Παθολογίας και Παιδιατρικής. Ο χρόνος εξειδίκευσης είναι δύο χρόνια (2) συνολικής πλήρους και ενεργού συμμετοχής μετά την κτήση τίτλου ειδικότητας Παθολογίας ή Παιδιατρικής. Η εκπαίδευση θα γίνεται στα αναγνωρισμένα διαβητολογικά κέντρα και θα ακολουθεί τους κανόνες των εξειδικεύσεων.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικευμένους Παθολόγους ή Παιδιάτρους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον Διαβήτη με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και τη βελτίωση της πρόγνωσης και της θεραπείας του.

Οι ειδικοί Παθολόγοι και Παιδίατροι κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της εξειδίκευσης πρέπει να έχουν αποκτήσει:

  • Ολοκληρωμένη γνώση της φυσιολογίας της έκκρισης και της δράσης της ινσουλίνης, της ομοιόστασης της γλυκόζης καθώς και της αιτιοπαθογένειας/παθοφυσιολογίας του Διαβήτη.
  • Κλινικές δεξιότητες και επάρκεια στην αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπεία και διαχείριση των ασθενών με Διαβήτη, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ατόμου.
  • Δεξιότητες στην αξιολόγηση εργαστηριακών και παρακλινικών ελέγχων και στη συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή.
  • Δεξιότητες ώστε να αντιμετωπίζουν τον Διαβήτη σε ποικίλες καταστάσεις (π.χ. ταξίδια, άσκηση, μέρες οξείας νόσου) καθώς και στην κύηση.
  • Γνώσεις όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση άλλων μεταβολικών διαταραχών.
  • Δεξιότητες στη διαχείριση με ασφάλεια των επειγόντων επιπλοκών (υπογλυκαιμίες, κώματα) καθώς και στην πρόληψη/αντιμετώπιση των χρόνιων επιπλοκών της νόσου, στην αντιμετώπιση ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε κλινικές του νοσοκομείου καθώς και σε ειδικές μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, Μονάδες Εμφραγμάτων), και στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση ασθενών με πολλαπλές συν-νοσηρότητες.
  • Γνώση όσον αφορά την αναζήτηση κατάλληλων συνεργασιών και υποστήριξη από άλλες ειδικότητες (π.χ. νεφρολόγους, καρδιολόγους κλπ) όταν αυτή απαιτείται.
  • Επάρκεια στην ανάληψη ευθυνών σε όλες τις κλινικές δραστηριότητες, στην παρουσίαση ασθενών σε κλινικές-απεικονιστικές-παθολογοανατομικές συναντήσεις, άμεση επίβλεψη δεξιοτήτων σε επεμβατικές πράξεις, στη βιβλιογραφική ενημέρωση και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και εκπαιδευτικές συναντήσεις.
  • Να είναι σε θέση να ενημερώνονται και να ερμηνεύουν τις επιστημονικές εξελίξεις στο αντικείμενο του Διαβήτη ώστε να δύνανται να ενσωματώνουν τις νέες τάσεις και θεραπευτικές αγωγές στην καθημερινή κλινική πράξη.
  • Να εκτελούν άλλες θεραπευτικές πράξεις, όπως να λειτουργούν ως μέλη Θεραπευτικής Ομάδας, να είναι σε θέση να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε μία πολυδύναμη θεραπευτική ομάδα για να παρέχουν εκπαίδευση σε άλλους επαγγελματίες υγείας, στους ασθενείς και στους οικείους τους.
  • Να επιδεικνύουν επαγγελματισμό και σεβασμό στα θέματα ηθικής και δεοντολογίας και οργανωτικό σχεδιασμό και δεξιότητες διαχείρισης των υπηρεσιών υγείας με καλή χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Από το healthview.gr

Μοιραστείτε το: