ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Με αναστολή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα απειλούν τέσσερις Φαρμακευτικοί Σύλλογοι

Ανάστατοι είναι οι φαρμακοποιοί με τις νέες τιμές που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα αναλώσιμα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την μεσογειακή αναιμία, με τέσσερις Φαρμακευτικούς Συλλόγους να δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον Οργανισμό υπό αυτές τις συνθήκες.

Συγκεκριμένα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Αχαΐας, Θεσσαλονίκης και Πειραιάσε ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι οι νέες τιμές αναλωσίμων «στην πλειονότητά τους είναι απαγορευτικές για την χορήγησή τους από τα φαρμακεία μας». Ενώ το ίδιο συμβαίνει και με αρκετά σκευάσματα ειδικής διατροφής για τα οποία ο ΕΟΠΥΥ έχει ορίσει ως τιμές αποζημίωσης μικρότερες της χονδρικής με τις οποίες τα προμηθεύονται.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι καταλογίζουν στον ΕΟΠΥΥ ότι με την απαγόρευση της μετακύλισης κόστους στους ασφαλισμένους όπως ορίζεται στην Απόφαση ο Οργανισμός επιχειρεί «να κάνει κοινωνική πολιτική εις βάρος των παρόχων και εν προκειμένω εις βάρος των φαρμακοποιών, «μετακυλώντας» το κόστος στους φαρμακοποιούς».

Οι τέσσερεις Σύλλογοι που πριν λίγε μέρες είχαν συναντηθεί με τον πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη του υπενθυμίζουν πως του δήλωσαν «ότι οποιαδήποτε αντίδρασή μας, για την οικονομική προστασία καθώς και την αξιοπρέπειά μας θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τις απαράδεκτες, ανεφάρμοστες και παράλογες αποφάσεις του Οργανισμού».

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε την παροχή των υπηρεσιών μας, όντας απλήρωτοι από τον Ιανουάριο, παρά τις επανειλημμένες προφορικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ περί έγκαιρης πληρωμής μας και επιπλέον επιβαρυνόμενοι με αποφάσεις και πράξεις του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες υποβαθμίζουν την Δημόσια Υγεία» επισημαίνουν.

Επιπλέον όπως αναφέρουν η αθέτηση των συμφωνιών και των υποσχέσεων του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ ότι για όσο καιρό δεν θα λειτουργούσε το νέο ηλεκτρονικό σύστημα εΔΑΠΥ (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος) δεν θα περικόπτονται γνωματεύσεις που θα αφορούσαν στην μη λειτουργία του συστήματος «μας αναγκάζουν να επανεξετάσουμε την συνέχιση της πίστωσης προς τον Οργανισμό» προειδοποιούν.

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να αντιμετωπίσουμε την ζοφερή αυτή κατάσταση, που έχει προκληθεί με τις αυθαίρετες αποφάσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ» τονίζουν.

Τέλος ενημερώνουν ότι ήδη έχουν ζητήσει ραντεβού με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος έχει συνυπογράψει την επέκταση της Σύμβασης των φαρμάκων περί αναλωσίμων, ώστε να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά.

Πηγή: weekihealth.gr

Μοιραστείτε το: