ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια: Ποια η σχέση της με τις γυναίκες μέσης ηλικίας με υπέρταση

Οι γυναίκες που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση στα 40 τους κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν άνοια μετά από χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική Έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ρέιτσερ Γουίτμερ του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανέλυσαν στοιχεία για 7.238 άτομα και των δύο φύλων.

Η μελέτη για τη σχέση υπέρτασης και άνοιας

Διαπιστώθηκε ότι η υπέρταση στην ηλικία των 30 έως 35 ετών δεν σχετιζόταν με κατοπινό αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Όμως, στις γυναίκες που σε ηλικία 40 – 45 ετών είχαν εμφανίσει υπέρταση, ο κίνδυνος άνοιας ήταν αυξημένος κατά 73%, σε σχέση με τις συνομήλικές τους που είχαν σταθερά φυσιολογική πίεση στα 30 και στα 40 τους.

«Παρόλο που η υπέρταση είναι συχνότερη στους άνδρες, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση στα 30 ή στα 40 αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας αργότερα. Αντίθετα, στις γυναίκες ο κίνδυνος αυξάνεται», δήλωσε η Γουίτμερ.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το: