FEATUREDΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ανησυχητική αύξηση των ασθενών με νεφρική νόσο. Κύριες αιτίες ο διαβήτης & η υπέρταση

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας

 

Αφιερωμένη στην νεφρική νόσο έχει καθιερωθεί διεθνώς η  δεύτερη Πέμπτη του μήνα Μάρτη από το έτος 2006. Με αφορμή λοιπόν τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα Νεφρού η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία έδωσε συνέντευξη τύπου με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει  την ιατρική κοινότητα, τις δημόσιες αρχές που σχεδιάζουν πολιτικές υγείας και το ευρύτερο κοινό.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία,  δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού κυρίως στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που έχει τον επιτελικό σχεδιασμό πολιτικών υγείας για τις χρόνιες παθήσεις.

Η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία μεταξύ άλλων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς όλες τις κατευθύνσεις αφού το έτος 2030 αναμένεται ο διπλασιασμός των ανθρώπων με χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου που θα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Στη χώρα μας οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση υπολογίζονται γύρω στους δέκα χιλιάδες ενώ οι πιο συχνές αιτίες για την εκδήλωση της νεφρική νόσου είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Διαβήτης και υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελούν τις πιο συνηθισμένες αιτίες εκδήλωσης της νεφρικής νόσου για αυτό και όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΝΕ είναι αναγκαία η ενθάρρυνση των ασθενών με τις συγκεκριμένες παθήσεις για πληρέστερους και επαρκείς ιατρικούς ελέγχους.

Η εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών υγείας γύρω από το σημαντικό τους ρόλο στην ανίχνευση και αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου και η αφύπνιση των τοπικών και κεντρικών δημοσίων δομών και αρχών υγείας αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες για την αναχαίτιση της ανησυχητικής αύξησης των ανθρώπων με νεφρική νόσο.

Από τους εκπροσώπους της ΕΝΕ τονίστηκε επίσης ότι η ανησυχητική αύξηση των νεφροπαθών όπως και κάθε χρόνιας νόσου μπορεί να περιοριστεί και με κατάλληλες πολιτικές πρόληψης μεταξύ των οποίων είναι  η αποφυγή  υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού, η μείωση σωματικού βάρους και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας κ.ά.

Τα όσα τονίστηκαν από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας δεν αφήνουν αδιάφορη την διαβητική κοινότητα αφού ο διαβήτης ανεξάρτητα εάν είναι τύπου 1 ή τύπου 2 είναι μία από τις δύο κύριες αιτίες και μάλιστα κατέχει τη δεσπόζουσα θέση στην εκδήλωση και εξέλιξη της νεφρικής νόσου.

Με τη σειρά μας θέτουμε καίρια ερωτήματα και διατυπώνουμε την ανησυχία μας ως προς τις πολιτικές πρόληψης που ακολουθούν διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου υγείας συμπεριλαμβανομένης και της τωρινής.

Πρώτα και κύρια διαπιστώνουμε την διαρκή υποστελέχωση μεγάλων Διαβητολογικών Κέντρων όπως το ιστορικό Διαβητολογιικό Κέντρο του Ευαγγελισμού που οι παλαιότεροι διαβητικοί θυμόμαστε ότι είναι ένα από τα πρώτα κέντρα τοποθέτησης αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης.

Ακολουθεί η διαπίστωση της πλήρους αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη θεσμοθέτηση της εκπαίδευσης των διαβητικών τύπου 1 για την διαχείριση της νόσου, τον αυτοέλεγχο την αυτορρύθμιση με στόχο τη μείωση της εκδήλωσης επιπλοκών  μεταξύ των οποίων την νεφρική νόσο τελικού σταδίου.

Αρκεί να θυμηθούμε ότι την πρόσκληση που απέστειλε ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών προς την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας για την εκδήλωση της 10ης Νοεμβρίου 2018 αφιερωμένη στον αείμνηστο ενδοκρινολόγο Χάρη Βασιλόπουλο ιδρυτή των εκπαιδευτικών ομάδων διαβητικών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ουδείς ανταποκρίθηκε.

Το υπουργείο υγείας συνεχίζει να κωφεύει στο  διαχρονικό αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και των συλλόγων μελών της για την κατάργηση της συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή  στους πάσχοντες με διαβήτη τύπου 2,  οι οποίοι  οδηγούνται σε μεγαλύτερα ποσοστά στην αιμοκάθαρση. Είναι γνωστό βέβαια ότι ακόμα και μια μικρή συμμετοχή σε χαμηλοσυνταξιούχους και γενικά σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα οδηγεί ακόμα και σε διακοπή της φαρμακευτικής τους αγωγής με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα.

Εν τέλει οι πολιτικές πρόληψης που αποτελούν κυρίαρχο παράγοντα αναχαίτισης της ανόδου του αριθμού των νεφροπαθών που φθάνουν στο τελικό στάδιο απουσιάζουν από τη φαρέτρα των αρμοδίων του υπουργείου υγείας. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό από όλα!!!

 

 

Μοιραστείτε το: