ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποτοξίνωση μετά τις ημέρες του Πάσχα

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Ή ΘΑ ΤΟ ΤΡΑΒΗΞΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ …???)

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας 

Ελάτε τώρα ας κοιταχτούμε στα μάτια και ας πούμε όλη την (πικρή) αλήθεια. Για άλλη μια φορά ‘’ξεσκιστηκαμε’’. Ξεχάσαμε όσα είχαμε πει πέρσι και επαναλάβαμε τα ίδια. Δεν τα λέω όμως λάθη. Επαναλάβαμε τις ανθρώπινες μας αδυναμίες. Είναι δύσκολο αυτές τις μέρες, μαζί με φίλους ή στα χωριά με συγγενείς να φτιάχνουν όλων των ειδών τα καλούδια, πίτες, μεζεκλικια και ξεχασμένες συνταγές, να πρέπει εσύ να κανείς τον άγιο. Για σκεφτείτε να ξυπνάς το πρωί και το σπίτι να μοσχοβολά λουκουμάδες αχνιστούς που ξεχειλίζουν μέλι με καρύδια και κανέλα ……..
Και οι παραδοσιακές γιαγιάδες δεν ξέρουν από υγιεινές συνταγές ούτε νοιάζονται για λιπαρά και θερμίδες. Έτσι κι εσύ προδίδεις τις υποσχέσεις σου και ως άλλος Ιουδας πουλάς την ηθική σου για 30 χρυσαφένιους λουκουμάδες (και οχι αργύρια)
πιστεύοντας για συγχώρεση στην μετά Πάσχα ζωή. Γι’ αυτό λοιπόν Σούζι, άσε τα «δεν έφαγα σου λέω» και τα «πρόσεχα» τι σαβουρωνα. Σούζι έτρωγες και καλοετρωγες και παραετρωγες.
Αφού λοιπόν το κλάψουμε λίγο (γιατί, γιατί το έκανα αυτό ….) ας περάσουμε στην αποδοχη για να καταλήξουμε στις πράξεις επαναφοράς στη νομιμότητα.
Τι φάγαμε σε περίσσεια αυτές τις μέρες ??? Από κει ξεκινάμε. Λοιπόν φάγαμε πολύ ΚΡΕΑΣ και μάλιστα με πολλά πολλά λιπαρά (αρνί, κοκορέτσι, λουκάνικα κλπ), ΑΦΘΟΝΟ ΑΛΑΤΙ ακόμα και τις μέρες της νηστείας, ΖΑΧΑΡΗ σε κάθε είδος γλυκού που μπορεί να φανταστούμε, ΛΙΠΑΡΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΟΥΧΑ (τυριά, πίτες, βούτυρα, κρέατα, αυγά …….. βάλε πραμα ……..) και βέβαια ΑΛΚΟΟΛ !!!

Δώσε και μένα μπάρμπα. Βάλτε τώρα που γυρίζει. Ότι πάρετε ένα τάληρο. Φάγαμε-φάγαμε-φάγαμε-φάγαμε σαν τον Γκρούεζα στο Μαυρογιαλούρο.
Τι δεν τρώμε λοιπόν για τη σωστή αποτοξίνωση ??? Να, όλα τα πιο πάνω. Οξω ρε, οξω ρε.
Και ποιοι είναι οι κανονες ??? Απλά πράγματα φίλοι μου που τα ξέρετε μια χαρά !!!

ΚΑΝΟΝΑΣ 1 : Νερό, νερό, νερό . Πρέπει να πίνουμε τουλαχιστον 3 λίτρα ημερησίως για να βοηθήσουμε τα νεφρά μας να διώξουν όλες τις τοξίνες που συσσωρεύτηκαν όλες αυτές τις ……άγιες μέρες της κρεπάλης. Βοηθούν και το πράσινο τσάι με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και οι φυσικοί χυμοί (με μέτρο)

ΚΑΝΟΝΑΣ 2 : Πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης από όσπρια αλλά και ψαράκι σωστά μαγειρεμένο (μην ακούσω να τσιτσιρίζει τηγάνι). Και κανένα γιαουρτάκι χαμηλών λιπαρών δεν μας χαλάει καθόλου. Κρέατα στο πυρ το εξώτερο

ΚΑΝΟΝΑΣ 3 : Λαχανικά και φρούτα (μικρού γλυκαιμικού δείκτη – τα έχουμε πει) τουλαχιστον 5 μερίδες ημερησίως. Προσφέρουν ίνες απαραίτητες για την αποτοξίνωση μας, και καλούς υδατάνθρακες για ενέργεια. Και πολλές βιταμίνες με αντιοξειδωτικό χαρακτήρα.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ σχεδόν φίλοι μου, με ελαιόλαδο μόνο για λιπαρή ουσία και όλα όσα κατά καιρούς έχετε διαβάσει για την διατροφική πυραμίδα με μικροδιαφοροποιήσεις. Άντε στις δύσκολες ώρες φάτε κι ένα μικρούτσικο σοκολατάκι υγείας ή κάτι υγιεινό πχ κάνα ζελεδάκι ….(τ´ακους Σουζι ……….!!!!)
Τελειώνοντας θα πω και μια μαγική λέξη που θα απογειώσει τις προσπάθειες μας για να επανενταχτούμε στο σωστο δρόμο και θα μας δώσει bonus μπας και χάσουμε και κανα κιλό τώρα που πλησιάζει επικίνδυνα το καλοκαιράκι : ΑΣΚΗΣΗ (τι λες τώρα …… απελθετω απ´ εμού το ποτηριον τούτο – αλλά το ειπιε για σένα και για μένα).

Εμπρός λοιπόν Σώκρατες, drink the conium !!!

Νικόλαος ΓεωργιάδηςΝικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας 

Μοιραστείτε το: