ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑ

Αρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Το «πράσινο φως» έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για  τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών στην χώρα μας. Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να αρχίσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου.

Σε συνεδρίασή της, η Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αξιολόγησε τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα και σύμφωνα με την πρόεδρός της κ. Μαρία Θεοδωρίδου «το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας».

Η Επιτροπή κατέληξε στα συμπεράσματα για το εμβόλιο ότι:

  • Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές.
  • Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.
  • Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.
  • Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Ωστόσο, επειδή ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, η Επιτροπή σημειώνει ότι δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Σχετικά με το σχήμα χορήγησης μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων δημιουργεί υψηλότερα επίπεδα τελικής προστασίας σε σχέση με μικρότερα μεσοδιαστήματα.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους σχολίασε ότι ο εμβολιασμός των ηλικιακών ομάδων κάτω των 65 με το εν λόγω εμβόλιο οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες».

Ωστόσο, επειδή στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ήδη έχουν διενεργήσει εμβολιασμούς σε πολλές χιλιάδες κόσμου και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στοιχεία για «την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις ομάδες αυτές μέχρι τα τέλη του μήνα, τότε αναμένεται να αλλάξουμε και την απόφαση αυτή» εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο:

Δυο παράλληλα συστήματα προβλέπονται. «Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64. Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται».

Ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών:

  • ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα,

Ηλικιακές ομάδες 60-64 ετών:

  • θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, ενώ συγκεκριμένες ημερομηνίες θα δοθούν στην δημοσιότητα την προσεχή Δευτέρα, καθώς ανναμένεται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.

 

Πηγή: virus.com.gr

Μοιραστείτε το: