ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ας μιλήσουμε για το Παγωτό – Είναι η εποχή του και το θέλουμε όλοι !!!

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας 

Είναι μια ερώτηση που το καλοκαίρι θα την ακούσω τόσες πολλές φορές. Κυρίως από τους διαβητικούς ασθενείς μου, αλλά όχι μόνο. Άλλος γιατί κάνει δίαιτα, άλλος γιατί έχει ακούσει ότι βάζουν μέσα διαφορά πρόσθετα, άλλος γιατί δεν ξέρει τι γάλα χρησιμοποιούν ………….

Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν.

Το παγωτό είναι μια ωφέλιμη τροφή που δίνει στον οργανισμό μας χρήσιμες Πρωτεΐνες λόγω του γάλακτος (φρέσκο, σκόνη, εβαπορέ, πλήρες ή από βουτυρωμένα …….. για όλα έχει ο μπαχτσές) και Υδατάνθρακες κυρίως ζάχαρη, Λιπαρά ανάλογα με την παρασκευή του, αλλά και Ασβέστιο, Φώσφορο και βιταμίνες κυρίως Α, σύμπλεγμα Β και βιταμίνη D. Επομένως δεν το λες ένα άχρηστο γλυκό !!!

Επι πλέον μπορεί να περιέχει κρέμα γάλακτος, αυγά, άλλες γλυκαντικές ουσίες, ξηρούς καρπούς, φρούτα και και και.

ΩΣ ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ …………γιατί όσο ανεβαίνουν τα πρόσθετα, τα λιπαρά (παρφέ), οι ξηροί καρποί κλπ τόσο ανεβαίνουν και οι θερμίδες και μαζί τους και τα κιλά και το ζάχαρο και η χοληστερίνη και η αρτηριοσκλήρυνση και όλη η παθολογία !!!

Επομένως ένα παγωτο μπορεί να είναι πολύ καλό, πολύ ωφέλιμο και χρήσιμο ή πολύ επιβαρυντικό με πολλές θερμίδες και καταστροφικό για πολλές ασθένειες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καλύτερη λύση είναι να μπορεί κανείς και να ξέρει (ή να μάθει) να το φτιάχνει μόνος του. Γιατί τότε θα μπορεί να υπολογίσει τα πάντα (ποσότητα ζάχαρης ή στέβιας ή άλλων γλυκαντικών, και ποσότητα λιπαρών). Μια και δεν έχουν όμως όλοι αυτή τη πολυτέλεια ας μάθουμε ποια παγωτά είναι λιγότερο και ποια περισσότερο επιβαρυντικά. Για παράδειγμα πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ένα παγωτο 0% ζάχαρη έχει συνήθως πάρα μα πάρα πολλά λιπαρά για να κερδίσει σε γεύση. Και μόνο αν γραφει 0% + 0% δεν έχει ούτε ζάχαρη ούτε λιπαρά και χρησιμοποιούν πρόσθετα βελτιωτικά για τη γεύση αλλά και την εμφάνιση.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ λοιπόν, μια μπάλα παγωτού (περίπου 100γρ) μπορεί να έχει από 80-100 θερμίδες μέχρι και ……..300-350 θερμίδες !!!

Έτσι λοιπόν έχουμε :
— παγωτό γρανίτα ή σορμπέ = 80-100 θερμ
— παγωτό γιαούρτι σκέτο = 100-120 θερμ
— παγωτό 0% κρέμα σκέτη = 100 θερμ, με πρόσθετα (πχ ξηρούς καρπούς) = 130-150 θερμ, με επικάλυψη σοκολάτας = μέχρι και 180 θερμίδες ………..
— βανίλια (ανάλογα) από 150-180 θερμ
— σοκολάτα (αναλογα) από 180-220 θερμ
— καϊμάκι από 200-240 θερμ
— παρφέ = από 250-350 θερμίδες

και όσο ανεβαίνουμε τα πρόσθετα με ξηρούς καρπούς, κομμάτια σοκολάτας, ρούμι ή αλλά ποτά, σταφίδες κλπ ανεβαίνουν και οι θερμίδες στα ύψη !!!

Άρα
1) το παγωτό δεν απαγορεύεται σε κανένα, απλά πρέπει να ξέρει τι επιτρέπεται και τι όχι, τι τον επιβαρύνει και τι τον ωφελεί (ναι καλά διαβάσατε, ωφελεί !!!)
2) όσο πιο απλό, τόσο πιο ελαφρύ, τόσο πιο υγιεινό, τόσο λιγότερες και οι θερμίδες. Τρώμε λοιπόν πιο συχνά γρανίτες, γιαούρτι παγωτό και κρεμούλα (τα υπόλοιπα πιο λίγο, άντε μια φορά την εβδομάδα – και παρφέ …….ποτέ)
3) αφήστε κατά μέρος όλες τις γαρνιτούρες. Επιβαρύνουν και ………. σε τελική ανάλυση παγωτό θέλεις να φας όχι φυστίκια και ρούμι.
4) αν έχεις ζάχαρο, η στέβια πια παρέχει πολλές λύσεις και τη βρίσκεις σχεδόν παντού.
5) αρκέσου στη 1 μπάλα και όχι στις 2 ή έστω στις 2 και όχι στις 3 ………
6) οι γρανίτες δεν περιέχουν γάλα, κρέμα γάλακτος βούτυρο ή αλλά λιπαρά, και φτιάχνονται αμιγώς από πολτό φρούτων. Άρα είναι το πιο ιδανικό για δίαιτα αν δεν το παρακάνουμε στη ποσότητα
7) μην αγοράζεις παγωτό για το σπίτι. Είναι σίγουρο ότι θα φας παραπάνω από όσο πρέπει
8) φτιάξτο μόνος σου, πειραματίσου, μπορείς.

Νικόλαος Γεωργιάδης

Νικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας 

Μοιραστείτε το: