ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Άσκηση και διαβήτης: Γιατί και πόση χρειάζεται

Η άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη.

Οι ασθενείς με διαβήτη, σύμφωνα με τον κ. Νάκο, πρέπει να επιλέξουν μια δραστηριότητα που τους είναι ευχάριστη. Αν περνάνε καλά όταν ασκούνται, η άσκηση θα γίνει τρόπος ζωής. Στη αρχή πρέπει να ξεκινούν αργά και σταδιακά και στη συνέχεια να αυξάνουν την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης.

Ποια και πόση άσκηση χρειάζονται οι διαβητικοί

Ιδανικά, οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να ασκούνται τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα για περίπου 30 λεπτά κάθε φορά. Αν μπορούν να το κάνουν κάθε μέρα, ακόμη καλύτερα.

Ένα καλό πρόγραμμα άσκησης περιλαμβάνει 5 με 10 λεπτά προθέρμανση, τουλάχιστον 15 με 30 λεπτά συνεχή αερόβια άσκηση (γρήγορο περπάτημα ή ποδηλασία) και 5 λεπτά χαλάρωση. Σε αυτό το πρόγραμμα μπορουν να προστεθούν ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ή αντίστασης 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

Μία καλή ιδέα για όσους έχουν παραπανίσια κιλά, είναι η γυμναστική στο νερό και το κολύμπι.

Οι ασθενείς που ασκούνται πρέπει να φοράνε άνετα παπούτσια και να προσέχουν τα πόδια τους. Να πίνουν νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση για να αποφύγουν την αφυδάτωση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι «δεν αγνοούμε τον πόνο». Αν νιώσουν αδικαιολόγητο πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως την άσκηση.

Έξτρα συμβουλές

Για να μειωθεί ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας, οι διαβητικοί πρέπει να ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης και να προγραμματίζουν τα γεύματα και τη λήψη των φαρμάκων τους την ίδια ώρα κάθε μέρα. Είναι χρήσιμο, δε, να έχουν πάντα μαζί τους ένα σνακ με υδατάνθρακες (φρούτο, χυμό) για την περίπτωση υπογλυκαιμίας.

Η παρατεταμένη ή πολύ έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή αδρεναλίνης και άλλων ορμονών που ανταγωνίζονται τη δράση της ινσουλίνης και μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου.

Αν οι διαβητιοί συμμετέχουν σε πολύ έντονη άσκηση ή σε παρατεταμένη άσκηση (που διαρκεί αρκετές ώρες,όπως π.χ. ο μαραθώνιος) ίσως χρειαστεί τροποποίηση στο σχήμα ινσουλίνης/αντιδιαβητικών δισκίων που χρησιμοποιούν ή ακόμη και στη διατροφή τους. Τον τελικό λόγο έχει ο θεράπων γιατρός.

Πηγή: www.onmed.gr

Μοιραστείτε το: