FEATUREDΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Αύξηση του αριθμού των διαβητικών παιδιών. Και η ΕΣΑμεΑ απαιτεί τη θεσμοθέτηση σχολικού νοσηλευτή σε βρεφικούς & παιδικούς σταθμούς

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος ΣΥ.Ν.Ε.Δ.

Σε μια ευνομούμενη κοινωνία, που την ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των πολιτών της και ιδιαίτερα εκείνων των πολιτών της που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές τους, σίγουρα θα έπρεπε να υπήρχε η πρόβλεψη διάθεσης εξειδικευμένου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές που παρέχουν υπηρεσίες οιοδήποτε χαρακτήρα οικονομικού υγειονομικού εκπαιδευτικού κ.α.

Ας μην μπούμε σε μία γενικότερη συζήτηση περί ευνομούμενης κοινωνίας. Ας μπούμε όμως στη συζήτηση του τι παρέχει η ελληνική πολιτεία στην ολοένα αυξανόμενη κοινωνική ομάδα των παιδιών που νοσούν από Σακχαρώδη Διαβήτη και στις οικογένειές τους.

Είναι γνωστό ότι έως και λίγα χρόνια πριν δεν υπήρχαν νοσηλευτές για τις ανάγκες των παιδιών με χρόνιες παθήσεις  και δη για τις ανάγκες των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη,  παρόλο που είναι  αναντίρρητο το γεγονός ότι ο παιδικός νεανικός διαβήτης αυξάνεται με ιλιγγιώδεις αριθμούς σε διεθνές επίπεδο. Ίσως όλα αυτά τα νούμερα και ο διπλασιασμός του αριθμού των διαβητικών στην επόμενη δεκαετία να ξεφεύγουν από τους κυβερνώντες  ή να νομίζουν ότι αυτή η αύξηση δεν αφορά την θεάρεστη χώρα μας!

Πως αλλιώς να εξηγήσεις ότι επί χρόνια οι σχολικοί νοσηλευτές ήταν ανύπαρκτοι στα σχολεία, ενώ τώρα που  θεσμοθετήθηκε η παρουσία σχολικού νοσηλευτή για τις ανάγκες των διαβητικών παιδιών, αυτοί προσλαμβάνονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ χωρίς να απαιτείται ως κύριο προσόν η εμπεριστατωμένη γνώση τους για την συγκεκριμένη πάθηση.

Κάπως έτσι φτάσαμε  να προσλαμβάνονται σχολικοί νοσηλευτές ,που όχι μόνο δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των σχολείων στα οποία φοιτούν παιδιά με διαβήτη αλλά μαθαίνουμε και από τους γονείς ότι οι ίδιοι σε κάποιες των περιπτώσεων εκπαιδεύουν τους σχολικούς νοσηλευτές επί της πάθησης!  Ναι έχει συμβεί και αυτό και δεν το βγάζουμε από το μυαλό μας.

Ο νομοθέτης όμως  δεν έλαβε υπόψη του τις αυξημένες ανάγκες για σχολικούς νοσηλευτές και στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.  Κάπως έτσι,  ο ένας εκ των δύο γονέων,  στην κρίσιμη αυτή ηλικία που το παιδί θέλει δίπλα του συνεχώς  την παρουσία ενήλικα που  γνωρίζει τα της πάθησης εγκαταλείπει τη δουλειά του και στέκεται πίσω από τα κάγκελα του σταθμού για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

Τα οξυμένα προβλήματα των οικογενειών των παιδιών βρεφικής και νηπιακής ηλικίας που νοσούν από σακχαρώδη διαβήτη έθεσε η Π.Ο.Σ.Σ.Α.ΣΔΙΑ με πρόσφατη επιστολή της στους αρμόδιους.

Το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τίθεται επιτακτικά και από την ΕΣΑμεΑ προς τον Υπουργό Εσωτερικών που είναι αρμόδιος για τη θεσμοθέτηση της παρουσίας σχολικού νοσηλευτή στους βρεφικούς και  παιδικούς σταθμούς και προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, δεδομένου ότι οι δήμοι της χώρας είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία των βρεφικών και παιδικών σταθμών.

Οι επιστολές της ΕΣΑμεΑ εδώ για την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών μας.

Επιστολή ΕΣΑμεΑ προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη

 

Μοιραστείτε το: