UNCATEGORIZEDΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

BAQSIMI. Η εύκολη λύση για την σοβαρή υπογλυκαιμία

To BAQSIMI είναι η εύκολη λύση για την θεραπεία της σοβαρής υπογλυκαιμίας, για τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη. Είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και μπορεί να χορηγηθεί εύκολα, ακόμα και από κάποιον που δεν έχει εκπαιδευτεί για αυτό.

Πρόκειται για την πρώτη συσκευή χορήγησης γλυκαγόνης με τη μορφή εκνεφώματος, στη μύτη. Η ποσότητα της γλυκαγόνης που απελευθερώνεται είναι στα 3 mg. Η συσκευή μπορεί να διατηρηθεί σε συνθήκες δωματίου και θερμοκρασίες χαμηλότερες 30C.

Η χορήγηση του γίνεται μόνο σε άτομα που πάσχουν από σοβαρή υπογλυκαιμία. Σοβαρή υπογλυκαιμία θεωρείται οποιαδήποτε χαμηλή τιμή σακχάρου στο αίμα, που προκαλεί διαταραχές στη συνείδηση του πάσχοντα. Η ένδειξη αυτή αφορά σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 4 ετών. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν το άτομο έχει διαγνωσθεί επίσης να πάσχει από φαιοχρωμοκύττωμα ή ινσουλίνωμα, καθώς επίσης όταν υπάρχει αλλεργία στην γλυκαγόνη.

Δεν αναφέρονται σοβαρές παρενέργειες από την χρήση του BAQSIMI. Συνηθισμένες είναι αντιδράσεις όπως ναυτία, έμετος, πονοκέφαλος, καταρροή, ερυθρότητα στα μάτια και δακρύρροια.

Τι έδειξαν οι μελέτες για το BAQSIMI

Σύμφωνα με τις μελέτες σύγκρισης του BAQSIMI και της ενέσιμης μορφής της γλυκαγόνης, το πρώτο απέδειξε ότι πετυχαίνει από 98% έως 100% το στόχο του, όπως το ίδιο κάνει και η ενέσιμη μορφή. Συγκεκριμένα για το BAQSIMI σε μια μελέτη, όπου ο μέσος όρος της γλυκόζης στο αίμα ήταν 54,5 mg/dl, η χορήγηση της ρινικής γλυκαγόνης πέτυχε να αυξήσει την γλυκόζη πάνω από το όριο των 70 mg/dl, ή να την αυξήσει περισσότερο από 20 mg/dl, μέσα σε 30 λεπτά, σε ποσοστό 100%. Το ίδιο ποσοστό πέτυχε και η ενέσιμη γλυκαγόνη. Ενώ σε μελέτη με μέσο όρο γλυκόζης τα 44,1 mg/dl, το ποσοστό επιτυχίας του BAQSIMI ανήλθε στο 98% σε αντίθεση με την ενέσιμη γλυκαγόνη που έπιασε το απόλυτο 100%.

Μελετήθηκε επίσης η επίδραση του κοινού κρυολογήματος ή της ρινικής συμφόρησης στην απορρόφηση του BAQSIMI από το ρινικό βλεννογόνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει σημαντική επίδραση και άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άτομα που βιώνουν σοβαρή υπογλυκαιμία και έχουν ρινική συμφόρηση.

Το μεγαλύτερο όφελος όμως, από την ρινική γλυκαγόνη είναι η ευκολία της χορήγησης της,  καθώς μπορεί να δοθεί από άτομα που δεν έχουν εκπαιδευτεί, σε κάποιον που δεν μπορεί γιατί έχει χάσει τη συνείδηση του λόγω μιας σοβαρής υπογλυκαιμίας.

Οι συγκριτικές μελέτες μεταξύ BAQSIMI και ενέσιμης γλυκαγόνης, σε αυτόν τον τομέα ήταν υπέρ της ρινικής γλυκαγόνης. Άτομα που χρησιμοποιούσαν για πρώτη φορά το BAQSIMI, κατάφεραν να το χορηγήσουν αποτελεσματικά σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, από ότι κατάφεραν να χορηγήσουν την ενέσιμη γλυκαγόνη.

Το άρθρο γράφτηκε από τον Δρ. Ρηγόπουλο Δημήτριο, Στρατιωτικό Ιατρό, Παθολόγο-Διαβητολόγο,

email: dr.rigopoulos@gmail.comwww.rigopoulosdimitrios,

Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 30, Αθήνα, τηλ.: 2107700211, κιν.: 6978543035.

Μοιραστείτε το: