ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Χαμός με τους Καρδιολόγους: Μπορούν να συνταγογραφούν Αντιδιαβητικά φάρμακα; – Τι αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ

Στέρηση επιστημονικής βάσης έχει η αιτιολόγηση του ΕΟΠΥΥ, για τις κλήσεις σε απολογία καρδιολόγων που συνταγογραφούν αντιδιαβητικά φάρμακα, ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενό τους, σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ).

 Σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε χθες η Ένωση στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, επισημαίνεται ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, τεκμηριώνοντας την άποψή της παραθέτοντας διεθνείς ανακοινώσεις. «Το να στερείς την αναγραφή φαρμάκων για το σακχαρώδη διαβήτη σε μία ειδικότητα που τα πρώτα 2 χρόνια της ειδίκευσης είναι στην παθολογία δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό, όταν μάλιστα την ίδια στιγμή επιτρέπεται η αναγραφή των ίδιων φαρμάκων από τους γενικούς ιατρούς που έχουν κάνει 6 μήνες παθολογία (και καλώς φυσικά επιτρέπεται), αλλά ακόμη και στους άνευ ειδικότητας, στο πλαίσιο ενδεχομένως της κοινωνικής πολιτικής.

Η ιατρική είναι λειτούργημα και ο ιατρός την υπηρετεί με γνώμονα τη δεοντολογία και την προφύλαξη της υγείας του ασθενούς», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ Φώτιος Ν. Πατσουράκος.

Ο ίδιος ζήτησε την παύση των κλήσεων σε απολογία καρδιολόγων με την ανωτέρω αιτιολογία και καλεί όλους τους καρδιολόγους να συνταγογραφούν με γνώμονα την ιατρική δεοντολογία για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, εντός των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.

Προκειμένου να λυθούν τα συνεχή προβλήματα κλήσεως ιατρών για συνταγογράφηση εκτός γνωστικού αντικειμένου, η Ένωση κάλεσε την πολιτεία να θεσπίσει κανόνες συνταγογράφησης και αντιστοίχισης φαρμάκου με πάθηση (ICD-10) και ειδικότητα ιατρού που μπορεί να το συνταγογραφεί, όπως έχει θεσπιστεί για τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, μέσα στο πλαίσιο των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, που από τον Μάιο του 2014 έχουν παραδώσει οι Επαγγελματικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες ιατρών -δια μέσου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου- στο Υπουργείο Υγείας.

Μοιραστείτε το: