ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Χόρτα και Διαβήτης

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΥΛΙΚΑ, ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΟΔΕΨΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΩΣΤΕ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ Ή ΟΧΙ ΝΑ ΤΟ ΦΑΣ Ή ΠΟΣΟ ΝΑ ΦΑΣ.
Ε ποια είναι επιτέλους αυτή η συνταγή, μη μας ταλαιπωρείς άλλο …………

Χ  Ο  Ρ  Τ  Α

και για να ακριβολογούμε, τον βασιλιά των χόρτων, ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ !!! (Θα μας τρελάνεις)

Πόσα ονόματα έχουν ? Ακούστε :
– αγριοράδικο, σταμναγκάθι, αντίδια (ήμερα ραδίκια), ιταλικά, κιχώριο, πικραλίδα, ταραξάκο, ακόμα και το κοκκινούλι ραντίτσιο (σαν μικρό βυσσινί λαχανακι) εδώ ανήκει. Και υπάρχει και ειδικό ραδίκι που από τις ρίζες του φτιάχνουν σκόνη υποκατάστατο του καφέ (“καφές τσίκωρη χωρις καφεΐνη” τρέλανε μας τώρα ….) !!!
– όλα ανήκουν στην οικογένεια με την επιστημονική ονομασία cichorium και χαρακτηρίζονται για την (όμορφη) πικρή τους γεύση, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο πικρή (τα άγρια)
– τα οφέλη τους, απίστευτα για ένα τόσο ταπεινό δωρο της φύσης. Γνωστό από τους αρχαίους χρόνους, υπάρχουν αναφορές από τους Έλληνες γιατρους αλλά και από  Αιγύπτιους και Αραβες (ως διουρητικό), Κινέζους (θεραπεία κρυολογημάτων, παθήσεων ηπατος και παχυσαρκία), Ινδούς (κατάπλασμα για θεραπεία καρκινου του μαστού). Οι Ρωμαίοι και μάλιστα ο Γαληνός έλεγε ότι τα ραδίκια είναι οι φίλοι του συκωτιού και του στομαχιού. Στη Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν τα ραδίκια και το ζουμί τους στη θεραπεία του ικτερου !!!

ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΥΤΟ

-πλούσια σε καροτενοειδή, βιταμίνες C, A, B, Ε, τανίνες, ινουλινη, αλλά και ανόργανα στοιχεία Fe, Mg, Na, K αλλά και Ca, P και σε Ω3-λιπαρα οξέα (λινολεϊκο οξύ)
– έχουν λίγες θερμίδες και ωφέλιμους υδατάνθρακες (μη φοβηθείτε οι διαβητικοί)
– ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κυρίως λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βιταμινης Α και καροτενοειδων που εμποδίζουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών από τον μεταβολισμό μας, επομένως έχουν αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση αλλά και προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
– έντονη διουρητική δράση, βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και προλαμβάνει τη δημιουργια ψαμμίασης ή λίθων του ουροποιητικού
– δρα ως απεκκριτικό της χολής, βελτιώνοντας παθολογικες καταστασεις χολοκυστοπαθειών (πρόληψη χολολιθιασης, δυσκινησία χοληδοχου κυστεως, δυσπεψίες, καούρες κλπ), αλλά και σε άλλες καταστασεις του πεπτικού όπως ελκοπαθεια. Η προστατευτική δράση στο ήπαρ οφείλεται αποδεδειγμένα στην ουσία κιχώριο (θυμηθείτε το επιστημονικό τους όνομα = cichorium)
– έχει υπακτική δράση δηλαδή εναντίον της δυσκοιλιότητας, λόγω της αφθονίας σε φυτικές ίνες
– μειώνει την χοληστερινη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη, μειώνοντας τα επίπεδα ζαχαρου στο αίμα (σε πειραματόζωα έχει αποδειχθεί η υπογλυκαιμική τους δράση παρ’ ότι στη σύσταση τους έχουν υδατάνθρακες)
– επίσης μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας κυρίως λόγω του κορεσμού που προκαλεί,  αλλά και στους παχύσαρκους βελτιώνει τις παθολογικες καταστασεις για χολοκυστοπαθεια, υπέρταση, διαβήτη, καρδιαγγειακα, κατακράτηση υγρών
– βελτιώνει τις ανωμαλίες της δυσμηνόρροιας αλλά και των μυκητιάσεων του γεννητικού συστήματος
– το γαλακτωδες υγρό από τις ριζες φρέσκων ραδικιών, χρησιμοποιείται από την λαϊκή ιατρική στη θεραπεία των εξανθημάτων, κρεατοελιών, λειχήνων και άλλων δερματικών παθήσεων

ΠΛΗΘΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΩΦΕΛΙΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕ ΜΙΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝ ΦΑΕΙ ΡΑΔΙΚΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΛΕΩ ΞΑΝΑ, ΜΙΑ-ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΟΦΕΛΗΣΟΥΝ ….

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ
– τα ραδίκια υπάρχουν από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Μετά ερχεται η σειρά για αλλά χόρτα (πχ βλήτα, αρμύρα κλπ)
– να προτιμάτε τα άγρια (γιατί τα καλλιεργήσιμα μπορεί να έχουν προσμίξεις φυτοφαρμάκων), αλλά στην όψη να φαίνονται φρέσκα, να μην είναι κιτρινισμένα ή μαραμένα και γενικά τα άγρια είναι και πιο γευστικά και πιο πλούσια σε ωφέλιμες ουσίες
– τα άγρια πρέπει να καταναλώνονται γρηγορα αφού μαζευτούν, εντός το πολύ 5 ημερών και αν τα κρατήσουμε στο ψυγείο, να μην τα πλένουμε γιατί η υγρασία αναπτύσσει μύκητες και καταστρέφει πολλά από τα ωφέλημα συστατικα τους
– πριν τα ετοιμάσουμε τα πλένουνε πολύ πολύ καλά με νερό και λίγο ξίδι, αλλά μην τα αφήσετε να κολυμπάνε για ώρα μέσα στο νερό …….
– μπορούν να καταναλωθούν και ωμά αλλά θέλει μεγάλη προσοχή γιατί αν έχουν μαζευτεί από βοσκοτόπους μπορεί να είναι μολυσμένα με μικροοργανισμούς όπως πχ εχινοκοκκος

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΑΜΕ
– είπαμε ωμά (ιδιως το κρητικό σταμναγκάθι) καλοπλυμένα, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι
– βραστά σαν σαλάτα (μην τα λιώσετε στο βράσιμο, 10-15 λεπτά το πολύ, φτάνει, ας κρατάει λίγο στο στόμα) με λαδολέμονο
– τρελαίνομαι για το ΡΑΔΙΚΟΖΟΥΜΟ, ζεστό όπως είναι (αλλά και παγωμενο από το ψυγείο) με όσο λεμόνι θέλει ο καθένας και ίσα δυο σταγόνες λάδι (+/- ελάχιστο ή καθόλου αλάτι). Πάντα πίνω 2 κούπες εκείνη την ώρα που τα έχω βράσει και κρατάω και ένα γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο ……..
– ραδίκια τσιγαριαστά με κατσίκι, κλασική κρητική συνταγή (χόρτα με ριφάκι … οποίος το έχει φάει στην Κρήτη έχει πάθει πλάκα)
– βάλτε τα επίσης σε χορτοπιτες μαζί με άλλα χόρτα

ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ 1 πιάτο χόρτα ραδίκια λαδολέμονο με 1 πιάτο πατάτες τηγανητές (άντε ας ειναι τηγανητες φούρνου – τις ξερετε ελπίζω) και 1 μερίδα φέτα, σε στέλνει στον παράδεισο ……….

Νικόλαος ΓεωργιάδηςΝικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μοιραστείτε το: