FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Διαφωνίες για αναδιακατανομή Clawback μεταξύ των παρόχων. Αναστάτωση στους χρόνια πάσχοντες

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας

Η είδηση της διαφωνίας μεταξύ ΣΦΕΕ και φαρμακοποιών για τον επιμερισμό του clawback μεταξύ των παρόχων  δημιουργεί αναστάτωση στον κόσμο των χρόνιων πασχόντων αφού ως συνήθως τέτοιου είδους καταστάσεις έχουν αρνητικές συνέπειες στη ζωή των χρόνιων πασχόντων.

Παραθέτουμε την είδηση που αλιεύσαμε από την ηλεκτρονική εφημερίδα Health Daily αναμένοντας την επίλυση του θέματος από τα  καθ  ύλην αρμόδια υπουργεία υγείας και οικονομικών για να μην τεθούν οι ζωές των ασφαλισμένων χρόνιων πασχόντων και όλων των ασφαλισμένων σε κίνδυνο.

Φαρμακοποιοί: “Το clawback αφορά αποκλειστικά και μόνο τις βιομηχανίες-παραγωγούς .”

Την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του ΣΦΕΕ, Ολύμπιου Παπαδημητρίου περί δικαιότερης κατανομής του clawback μεταξύ των παρόχων, σχολίασε στο Daily Pharma News, ο φαρμακοποιός και μέλος ΔΣ του ΠΦΣ, Γιάννης Δαγρές, τονίζοντας ότι διεθνώς, η έννοια του clawback αφορά αποκλειστικά και μόνο τις βιομηχανίες-παραγωγούς και πουθενά στον κόσμο το clawback δεν υπάρχει ως μέτρο για τα φαρμακεία.

«Και γι’ αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια να επιμεριστεί το clawback και σε άλλους κρίκους θα ήταν όχι απλά άλλη μία αδικία με σοβαρές συνέπειες για την προσβασιμότητα των ασθενών και τη βιωσιμότητα των φαρμακείων, όπως αυτή που προαναφέρθηκε σε ό,τι αφορά το ποσοστό κέρδους, αλλά θα ήταν και απολύτως άγονη και ανεδαφική και δεν θα έφερνε κανένα απολύτως αποτέλεσμα στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης», δήλωσε ο κ. Δαγρές ενώ πρόσθεσε ότι: «Το μόνο σχόλιο που έχουμε να κάνουμε αναφορικά με το Clawback είναι ότι απομένει ακόμη να γίνει δίκαιο και να επιμερίζεται σε κάθε μία από τις φαρμακοβιομηχανίες, ανάλογα με το πόσο η κάθε μία συμμετέχει στον ανορθολογισμό της δαπάνης και να μη συνεχιστεί η σημερινή πραγματικότητα όπου μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και μεγάλοι αδικημένοι-χαμένοι οι ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες».

«Για εμάς τα φαρμακεία, σκοπός μας είναι μία φαρμακευτική δαπάνη που θα καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού και θα επιμερίζεται ισοακριβοδίκαια ανάλογα με το τι συνεισφέρει ο καθένας από τους κρίκους της αλυσίδας του φαρμάκου». καταλήγει.

Πηγές: Healthdaily, Daily Pharma News

Μοιραστείτε το: