ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή: 13 + 1 βότανα και μπαχαρικά που βοηθούν στη ρύθμιση του Διαβήτη

Η Διατροφή για να διατηρήσει κάποιος που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη σε φυσιολογικές τιμές τις τιμές του Ζαχάρου του δεν χρειάζεται να είναι ούτε άνοστη ούτε δύσκολη, αν χρησιμοποιεί βέβαια τα σωστά μπαχαρικά και βότανα.

Όλα τα παρακάτω μπαχαρικά και βότανα έχουν «αντι-διαβητικές» και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορούν πανεύκολα να μπουν στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα κάθε ανθρώπου, και ταιριάζουν ιδανικά με κάθε είδους γεύμα.

1. Βασιλικός πολτός: Σε μια μικρή επιστημονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 40 άτομα με Διαβήτη τύπου 2, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που καταναλώνουν βασιλικό ήταν σε θέση να μειώσουν επίπεδα της γλυκόζης νηστείας στο αίμα τους κατά περίπου 17,6%. Επιπλέον, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους μετά την κατανάλωση ενός γεύματος μειώθηκαν κατά 7,3%.
2. Χαμομήλι: Το χαμομήλι έχει την ικανότητα να βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, να αφαιρεί από αυτό τη ζάχαρη και να την αποθηκεύσει στο ήπαρ.
3. Κανέλα: Το αρωματικό αυτό φυτό δεν ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά το αντίθετο. Σε έρευνα του 2003 διαπιστώθηκε ότι μετά από μόλις 40 ημέρες, ένας τύπος κανέλας που ονομάζεται Cinnamomum aromaticum ή cassia βρέθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα κατά σχεδόν 30%.
4. Κύμινο: Η πικάντικη, καπνιστή γεύση του κύμινου είναι ακόμα μια γεύση που μπορούν να απολαύσουν οι πάσχοντες από Διαβήτη ή όσοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Όχι μόνο μειώνει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα, αλλά ρυθμίζει τα υποπροϊόντα της γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία είναι επιβλαβή ανησυχητικό για εκείνους που έχουν την ασθένεια.
5. Ταραξάκο ή πικραλίδα ή αγριοράδικο: Αυτή η πικρή, φυλλώδη πρασινάδα είναι το όνειρο ενός διαβητικού: Μπορεί να βοηθήσει να θεραπεύσει το ήπαρ, να καθαρίσει τον οργανισμό από τις τοξίνες και να συμβάλει στην απώλεια βάρους.
6. Άνηθος: Έχει παρατηρηθεί ότι έχει περίπου 70 ευεργετικές χημικές ουσίες που λειτουργούν ειδικά για την καταπολέμηση του διαβήτη.
7. Μάραθος ή φοινόκιο: Περιέχει ένα φυτοχημικό που ονομάζεται ανηθόλη, το οποίο καταπολεμά τη φλεγμονή. Τόσοι οι σπόροι όσο και το ίδιο το φυτό παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτροπή των επιπλοκών του διαβήτη.
8. Σκόρδο: Περιέχει αλλικίνη, ένα θειικό συστατικό που παράγει ισχυρά αντιοξειδωτικά όταν αποσυντίθεται. Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα σκόρδου για 12 εβδομάδες μεταξύ του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου έχουν λιγότερα κρυολογήματα, και από εκείνους που τελικά αρρωσταίνουν, ενώ όσοι παίρνουν συμπλήρωμα σκόρδου αισθάνονται καλύτερα γρηγορότερα.
9. Τζίντζερ: Η πιπερόριζα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει πολλές συνθήκες που αφορούν στους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη: Έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, των λιπών και της γλυκόζης του αίματος.
10. Μέντα: Είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον διαβήτη και αξίζει να την προσθέσει κάποιος στα γεύματά του ή να την καταναλώνει σε ρόφημα.
11. Δενδρολίβανο: Είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή της φλεγμονής, ενώ το ενεργό φυτοχημικό που διαθέτει, η καρνοσόλη, βοηθά τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.
12. Φασκόμηλο: Δεν είναι μόνο ότι παίζει ρόλο στην καταπολέμηση των μικροβίων και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, αλλά όταν απολάμβανε ως τσάι, έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά για την καταπολέμηση του διαβήτη.
13. Εστραγκόν: Αυτό το βότανο έχει βρεθεί να παράγει υπογλυκαιμική δράση, ότι μειώνει την υπερφαγία και την αντίσταση της ινσουλίνης.
14. Θυμάρι: Με περίπου 75 ενεργά φυτοχημικά που λειτουργούν για την καταπολέμηση του διαβήτη, αυτό το γευστικό βότανο είναι ότι πρέπει για να μείνετε υγιείς.

Μοιραστείτε το: