FEATUREDΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Διαβητικό πόδι: Ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου κάθε 20 δευτερόλεπτα

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το άμεσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή με Διαβητικό πόδι είναι περίπου 6.143 Ευρώ. Την ίδια στιγμή περίπου 50.000 άτομα κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό.

Μια από τις συχνότερες επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη, το Διαβητικό πόδι, τείνει να λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου κάθε 20 δευτερόλεπτα.

Το Διαβητικό πόδι θεωρείται η πιο «ξεχασμένη» επιπλοκή του διαβήτη. Τα άτομα όμως με διαβητικό πόδι έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής ακόμα και από τους νεφροπαθείς που αιμοκαθαίρονται. Επιπλέον εμφανίζουν μεγαλύτερη θνητότητα σε διάστημα πενταετίας από τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα των ΗΠΑ, η συνολική θνησιμότητα από τις παθήσεις του διαβητικού ποδιού μπορεί να ανέλθει το 45% μέσα στην πενταετία. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από το συνδυαστικό αντίστοιχο του καρκίνου του προστάτη, του μαστού και του λεμφώματος non Hodgkin. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι παρόμοιο με εκείνο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει ακόμη ότι, το ετήσιο κόστος για την αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού ξεπερνά αυτό του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και των πνευμόνων στις ΗΠΑ.

Οσοι πάσχουν από Διαβήτη διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο πόδια

Σήμερα, ο σακχαρώδης διαβήτης, αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), το 2030 ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη θα φτάσει τα 552 εκατομμύρια, παγκόσμια.

Επομένως, αναμένεται αύξηση του αριθμού των προβλημάτων που αφορούν το Διαβητικό Πόδι. Οι ακρωτηριασμοί, ως τελική και δυσμενής κατάληξη, αναμένεται να αυξηθούν επίσης. Σε ποσοστό 80% των μη τραυματικών ακρωτηριασμών προηγείται έλκος στα πόδια, ενώ το 70% των ακρωτηριασμών που διενεργούνται σε όλο τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς. Οσοι πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο πόδια σε σύγκριση με άλλους.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τις διαπιστώσεις της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για το Διαβητικό Πόδι, κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη, παγκοσμίως, εμφανίζουν νέο διαβητικό έλκος, καταναλώνοντας το 12-15% των συνολικών πόρων για τον διαβήτη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις αναπτυγμένες χώρες καταναλώνουν το 40% των διαθέσιμων πόρων στον τομέα αυτό.

Το κόστος των ακρωτηριασμών για την Ελλάδα

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 300.000 άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ελκών των κάτω άκρων. Την ίδια στιγμή το 25% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσει έλκος έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης υπολογίζεται ότι το 4-5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη στα πόδια. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 50.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε ετήσια βάση.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το άμεσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή με διαβητικό πόδι είναι περίπου 6.143 ευρώ. Μέσα σε αυτό δεν υπολογίζεται το έμμεσο κόστος, δηλαδή ανικανότητα για εργασία, επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου κ.τ.λ. Το κόστος θεραπείας του απλού διαβητικού ασθενούς είναι 5 φορές μικρότερο, δηλαδή 1.299 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο κόστος από τα έλκη στη χώρα μας ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα, το κόστος του ακρωτηριασμού κάτω άκρου (κάτω από το γόνατο) ανέρχεται σε περίπου 30 – 60.000 ευρώ, ανάλογα με το μέρος του ποδιού που θα αποκοπεί. Επιπλέον, το συνολικό ετήσιο κόστος του διαβητικού ποδιού χωρίς ακρωτηριασμό ανέρχεται σε 200-250 εκατομμύρια ευρώ. Για όλους αυτούς τους λόγους, υψίστης σημασίας είναι η σωστή πρόληψη. Από την εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων πρόληψης-μείωσης των ακρωτηριασμών το ετήσιο οικονομικό όφελος θα ανερχόταν σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

«Η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να απαλλάξει από τον κίνδυνο του ακρωτηριασμού»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ), Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Χρήστος Μανές, υπογραμμίζει αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι χρόνιες αγγειακές επιπλοκές του διαβήτη, μπορεί να αποβούν μοιραίες.

«Οποιοσδήποτε πόνος στα κάτω άκρα, οποιαδήποτε σχισμή, ιδίως στα πέλματα, πρέπει να αναφέρεται άμεσα στο θεράποντα ιατρό. Πόδια που ελέγχονται καθημερινά δεν εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα, ή και αν ακόμα εμφανίσουν, έχουν πολλές πιθανότητες για πλήρη θεραπεία. Εφόσον οι ασθενείς ελέγχονται κάθε μέρα για τυχόν έλκη ή αλλαγή του χρώματος (προς το σκούρο) και αναφέρονται αμέσως στον ιατρό τους, η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να τους απαλλάξει από τον κίνδυνο του ακρωτηριασμού», τονίζει.

Και προσθέτει: «η φροντίδα για το διαβητικό πόδι θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ίδρυση Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΜΕΔΙΠ, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας, Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών & Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», Νικόλαος Τεντολούρης, αναφέρει ότι στην Ελλάδα έχει εκπαιδευτεί ένας σημαντικός αριθμός γιατρών και νοσηλευτών που έχουν στελεχώσει αντίστοιχα Ιατρεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες πόλεις (Θήβα, Χαλκίδα, Λαμία, Λάρισα, Κατερίνη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Αγρίνιο, Καλαμάτα, Σπάρτη, Κύθηρα, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδος, Ικαρία, Λήμνος) και ήδη τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη λειτουργία των Ιατρείων αυτών στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Απλές συμβουλές που σώζουν πόδια

Από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού δίδονται απλές αλλά βασικές συμβουλές που αν εφαρμοστούν από τα άτομα με Διαβήτη σώζουν πόδια:

  • Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλυτοι.
  • Ελέγχουμε κάθε βράδυ τα πόδια μας για μικροαμυχές, πληγές ή αλλαγή του χρώματος των δακτύλων
  • Χρησιμοποιούμε καθρεφτάκι για να ελέγξουμε τα πέλματα αν υπάρχουν πληγές.
  • Ελέγχουμε τα παπούτσια αν υπάρχει καμιά ραφή ή κανένα καρφί που μπορεί να προκαλέσει τραύμα.
  • Δεν πλησιάζουμε τα πόδια σε θερμαντικά σώματα (υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων). Πλένουμε τα πόδια με χλιαρό νερό κάθε βράδυ.
  • Αν τα πέλματα είναι ξηρά χρησιμοποιούμε ειδικούς αφρούς, όχι βαζελίνη.
  • Κόβουμε τα νύχια σε ευθεία γραμμή ώστε να μην υπάρχουν αιχμές που τραυματίζουν τα πόδια μας.
  • Δεν αφαιρούμε τους κάλους μόνοι μας. Απευθυνόμαστε πάντα σε εξειδικευμένο προσωπικό.

 

Μοιραστείτε το: