FEATUREDΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης τύπου 2: Τρεις διατροφικές αλλαγές για καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου

Τρεις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας για να πετύχετε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και να προστατεύσετε την υγεία σας.

Ένα από τα πρώτα βήματα για τον έλεγχο του διαβήτη και την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τρεις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας για να πετύχετε αυτόν τον σημαντικό στόχο και να προστατεύσετε την υγεία σας.

1. Καστανό αντί για λευκό ρύζι

Οι διαβητικοί πρέπει να αποφεύγουν τις τροφές που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ρύζι, καθώς προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν κυρίως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τηγανητά και τα τρόφιμα που προέρχονται από λευκό αλεύρι.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που διεξήχθη σε γυναίκες στην Κίνα –όπου το λευκό ρύζι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές– όσες ακολουθούσαν μια διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2.

Καλύτερη επιλογή αντί για το λευκό ρύζι είναι το καστανό, καθώς έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μεταβολίζονται με αργό ρυθμό, αποτρέποντας έτσι την απότομη άνοδο του σακχάρου στο αίμα. Η αντικατάσταση του λευκού ρυζιού με καστανό υπολογίζεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 16%, σύμφωνα με φυτικών ινών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.

2. Ολόκληρα φρούτα αντί για χυμό φρούτων

Τα φρούτα δεν αποτελούν μόνο εξαιρετική πηγή βιταμινών, αλλά είναι και ένας τρόπος να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς να καταφύγετε σε τούρτες ή παγωτά με τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Για τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου συνιστάται να επιλέγονται ολόκληρα τα φρούτα αντί για τον χυμό τους, καθώς στην πρώτη περίπτωση λαμβάνετε επίσης μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών η οποία δεν υπάρχει στους χυμούς.

Ενδεικτικά, ένα μέτριο πορτοκάλι δίνει τρία με τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ ένα ποτήρι (240 ml) χυμός πορτοκάλι μόλις ένα γραμμάριο.

3. Φασόλια αντί για κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας –είτε το φρέσκο είτε το επεξεργασμένο (αλλαντικά)– έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και διαβήτη.

Για να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών χωρίς να είναι αναγκαία η κατανάλωση κρέατος, η Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση συνιστά την κατανάλωση οσπρίων, υπογραμμίζοντας πως μόλις μισό φλιτζάνι φασόλια δίνει αντίστοιχη ποσότητα πρωτεϊνών με μερίδα 28 γρ. κόκκινου κρέατος, χωρίς όμως τα κορεσμένα λιπαρά του.

Από το onmed.gr και το Medical Daily

Μοιραστείτε το: