ΝΕΑ

Διαβήτης: Αυτές είναι οι απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να κάνεις κάθε χρόνο για να αποφύγεις τις επιπλοκές

Τα άτομα με Διαβήτη χρειάζεται να ακολουθούν ένα ετήσιο πρόγραμμα εξετάσεων με σκοπό την πρόληψη των επιπλοκών αλλά και την μείωση των προώρων θανάτων που σχετίζονται με τη νόσο.

Στην Αγγλία το National Diabetes Audit 2015-2016 διερεύνησε την σχέση της αυξημένης θνητότητας και της αποφυγής των ετήσιων εξετάσεων. Τα ποσοστά θανάτου ήταν αυξημένα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, για τα άτομα με Διαβήτη, που δεν είχαν κάνει εξετάσεις τα τελευταία 7 χρόνια. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν κάτι παραπάνω από διπλάσιος για τις ηλικίες μεταξύ 35-39 και 70-74 ετών.

Έτσι, έγινε προσπάθεια να διευκρινιστούν, ποια ήταν τα άτομα που κινδύνευαν περισσότερο. Από την ανάλυση των δεδομένων φάνηκε ότι τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1 είχαν 127,8% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τα άτομα που έκαναν εξετάσεις. Όσοι ανήκαν στην κατηγορία Διαβήτη τύπου 2 διέτρεχαν κίνδυνο θανάτου αυξημένο κατά 28,4%.

Από τα 102.010 άτομα με Διαβήτη, που πέθαναν το 2015 στην Αγγλία, το 33,4% έπαθε έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια. Για τον γενικό πληθυσμό, την ίδια χρονιά τα ποσοστά θανάτου από αυτά τα νοσήματα ήταν της τάξης του 28,5%.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 9 εξετάσεις για τον Διαβήτη σε ετήσια βάση θα μπορούσαν να προλάβουν την πλειονότητα των πρόωρων θανάτων και επιπλοκών, και το Αγγλικό σύστημα υγείας πρτείνει τις εξής:

-Γλυκόζης αίματος και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης
-Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
-Μέτρηση επιπέδων χοληστερίνης
-Εξέταση των αγγείων του ματιού (βυθοσκόπηση)
-Εξέταση των ποδιών
-Έλεγχος νεφρικής λειτουργίας με εξέταση ούρων (μικροαλβουμίνη)
-Έλεγχος νεφρικής λειτουργίας με εξέταση αίματος (ουρία, κρεατινίνη)
-Μέτρηση σωματικού βάρους
-Εκτίμηση για διακοπή καπνίσματος

Δρ. Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός, www.rigopoulosdimitrios.gr

Μοιραστείτε το: