FEATUREDΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης και Διατροφή: Μύθοι και αλήθειες για το μήλο

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει η παλιά γνωστή παροιμία… Τι αλλάζει όμως όταν στην εξίσωση εισέρχεται και ο Διαβήτης;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση, αν και περιέχει υδατάνθρακες και σάκχαρα, το μήλο είναι κατάλληλο για τους διαβητικούς, είτε πάσχουν από Διαβήτη τύπου 1 είτε από Διαβήτη τύπου 2.

Κι αυτό, γιατί τα σάκχαρα του μήλου, όπως και άλλων φρούτων, διαφέρουν ποιοτικά από την επεξεργασμένη ζάχαρη που βρίσκεται στα γλυκά ή στους έτοιμους χυμούς, ενώ παράλληλα το φρούτο παρέχει φυτικές ίνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Υδατάνθρακες, μήλο και Διαβήτης

Όσοι πάσχουν από Διαβήτη πρέπει να προσέχουν πόσους υδατάνθρακες λαμβάνουν από τη διατροφή τους ώστε να εξασφαλίσουν πως τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός τους παραμένουν σταθερά μέσα στην ημέρα. Αυτό συνεπάγεται πως πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο όσες τροφές είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και σάκχαρα.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, ένα μέτριο μήλο παρέχει περίπου 25 γραμμάρια υδατάνθρακες, εκ των οποίων περίπου 19 γραμμάρια είναι σάκχαρα.

Βέβαια, η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των σακχάρων είναι φρουκτόζη, η οποία επιδρά στον οργανισμό πολύ διαφορετικά από τη επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη.

Τέλος, να σημειωθεί πως το μήλο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (36/100), πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Συγκριτικά, οι νιφάδες καλαμποκιού έχουν γλυκαιμικό δείκτη 81±6/100.

Κάθε διαβητικός βέβαια πρέπει να παρακολουθεί το σάκχαρό του μετά την κατανάλωση οποιουδήποτε γεύματος ή σνακ ώστε να γνωρίζει πώς επιδρά στον οργανισμό του η εκάστοτε τροφή.

Μοιραστείτε το: