ΝΕΑ

Διαβήτης: Επικίνδυνο για τη μνήμη το αρρύθμιστο σάκχαρο

Οι άνθρωποι που δεν ρυθμίζουν καλά τα επίπεδα σακχάρου τους στο αίμα έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μεγαλώνοντας προβλήματα με την μνήμη τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 4.300 εθελοντές ανακάλυψαν πως, όσο πιο υψηλότερο από το φυσιολογικό ήταν το σάκχαρό τους, τόσο χειρότερα απέδιδαν σε τεστ μνήμης.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας» (JECH), επειδή τα προβλήματα μνήμης καθίστανται ολοένα συχνότερα, θέλησαν να εξακριβώσουν εάν τα επίπεδα σακχάρου μπορεί να τα επηρεάσουν.

Έτσι, επιστράτευσαν 4.419 εθελοντές, ηλικίας άνω των 65 ετών, οι 950 από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με διαβήτη και οι υπόλοιποι όχι.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μία σειρά από τεστ που σκοπό είχαν να αξιολογούσαν την επεισοδιακή μνήμη τους, δηλαδή την ικανότητά τους να ανακαλούν στη μνήμη τους συγκεκριμένα γεγονότα τα οποία είχαν συμβεί προσφάτως ή πριν από καιρό.

Επιπλέον, τους υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος για να εξετάσουν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στο αίμα τους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), η HbA1c είναι φυσιολογική όταν η τιμή της είναι κάτω από 5,7%.

Οι τιμές από 5,7% έως 6,4% σημαίνουν ότι το άτομο έχει προδιαβήτη, ενώ οι τιμές από 6,5% και πάνω σημαίνουν ότι πάσχει από διαβήτη.

Όπως έδειξε η νέα μελέτη, οι εθελοντές με διαβήτη οι οποίοι είχαν υψηλή HbA1c (επομένως δεν ρύθμιζαν καλά το σάκχαρό τους) είχαν σημαντικά χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης τόσο κατά την έναρξη της μελέτης, όσο και στους επανελέγχους που γίνονταν επί μία εξαετία.

Μάλιστα οι επιδόσεις τους έφθιναν περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου απ’ ό,τι στους εθελοντές που είχαν ρυθμισμένο διαβήτη ή δεν έπασχαν από προβλήματα με το σάκχαρό τους.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το αυξημένο σάκχαρο βλάπτει τα κύτταρα του εγκεφάλου που μεταδίδουμε μηνύματα στον ιππόκαμπο – το τμήμα του που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη.

Πηγή: tanea.gr

Μοιραστείτε το: