FEATUREDΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Διαβήτης: Οι τρείς δείκτες – «κλειδιά» που χρειάζεται να προσέχετε

Ο Διαβήτης μαζί με την Αρτηριακή Υπέρταση και την Χοληστερόλη αποτελούν τους σπουδαιότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικά, εμφράγματα, νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια.

Γλυκαιμική ρύθμιση

Για την καλή ρύθμιση του σακχάρου μας ενδιαφέρουν η Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HBA1c) και η αυτορρύθμιση με τους μετρητές ζαχάρου, κυρίως για αυτούς που χρησιμοποιούν ινσουλίνη ή είναι αρρύθμιστοι.

Η Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HBA1c) εκφράζει «μέσες» τιμές ζαχάρου που αντιστοιχούν περίπου στο τελευταίους 2-3 μήνες. Είναι ίσως από τις πιο σημαντικές εξετάσεις μια που συνδέεται ευθέως με τον μακροχρόνιο κίνδυνο όλων των επιπλοκών του Διαβήτη.

Ιδανικά στον πληθυσμό κυμαίνεται φυσιολογικά από το 4.3 ως το 6.2%. Τιμές μεγαλύτερες από το 5.7% δεν αποκλείουν τον διαβήτη, ενώ τιμές μεγαλύτερες από το 6.4%, αν επιβεβαιωθούν, συνιστούν έναρξη θεραπείας χωρίς καμία άλλη εξέταση. Για τους διαβητικούς καλή ρύθμιση σημαίνει τιμές τουλάχιστον <7%, αν και για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και τιμές <8% είναι ικανοποιητικές.

Όταν μετράμε το σάκχαρο μας ενδιαφέρουν κυρίως 2 τιμές:

-Το σάκχαρο νηστείας (τουλάχιστον 7-8 ώρες χωρίς φαγητό π.χ. το πρωί μόλις ξυπνάμε) του οποίου οι μέσοι όροι καλό είναι να είναι < 120mg/dl.

-Το μεταγευματικό σάκχαρο (2 ώρες μετά από οποιοδήποτε φαγητό) το οποίο καλό είναι να κυμαίνεται <170mg/dl.

Υπέρταση

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με διαβήτη χωρίς αμφιβολία είναι εξορισμού πρόσωπα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα 2/3 των υπερτασικών είναι άτομα άνω των 65 ετών, και σε περισσότερο από τους μισούς συνυπάρχει Διαβήτης. Η αρτηριακή υπέρταση μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη και την χοληστερόλη αποτελούν τους σπουδαιότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικά, εμφράγματα, νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η απόφαση παρέμβασης για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης στηρίζεται βασικά σε δυο κριτήρια: το επίπεδο της συστολικής (μεγάλης) και αυτό της διαστολικής (μικρής) αρτηριακής πίεσης. Οι μετρήσεις αυτών των τιμών πρέπει να μετριόνται σε ηρεμία τόσο σωματική όσο και ψυχική (όχι μετά από άσκηση, πονοκέφαλο η καταστάσεις στρες).

Τονίζεται ότι μερικές μετρήσεις αυξημένης πίεσης δεν σημαίνουν υπέρταση, και ότι ακόμη και πιέσεις αρκετά αυξημένες δεν πρέπει να δημιουργούν πανικό ούτε χρειάζεται να αντιμετωπισθούν επειγόντως αν δεν έχουμε καρδιολογικό ιστορικό. Χρειάζεται μέσος όρος τουλάχιστον 50-70 μετρήσεων για να αποφασίσουμε διάγνωση και θεραπεία υπερτάσεως.

Οι επιθυμητοί στόχοι πίεσης στον σακχαρώδη διαβήτη είναι η συστολική 130 mm/hg (110-135 mm/hg ) και η διαστολική μικρότερη του 80 mm/hg (90-40 mm/hg). Θεραπεία φαρμακευτική χρειάζεται όταν οι μέσοι όροι των μετρήσεων ξεπερνούν το 140/95mm/hg

Χοληστερόλη – λιπίδια

Είναι εκ των ων ουκ άνευ να γνωρίζουμε ότι ένας από τους πλέον σημαντικούς κινδύνους για την κατάσταση της υγείας της καρδιάς μας και των αγγείων μας είναι η χοληστερόλη και τα λιπίδια. Η αιματολογική εξέταση προσδιορίζει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL, που πρέπει να είναι πάνω από 40mg/dl για τους άνδρες και 50 mg/dl για τις γυναίκες και της «κακής» χοληστερόλης LDL, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 mg/dl, και για όσους έχουν άλλο ένα παράγοντα κινδύνου (πχ έμφραγμα, καθιστική ζωή, παχυσαρκία κλπ) τα 70 mg/dl. Η ιδανική ολική χοληστερόλη πρέπει να βρίσκεται κάτω των 180 mg/dl και τα τριγλυκερίδια ≤150 mg/dl.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι παρόλο που ο ένας στους τρεις Έλληνες έχει τιμές χοληστερόλης πάνω από τις φυσιολογικές, μόνο οι τρεις στους δέκα το γνωρίζουν και ακόμη πιο λίγοι -δυστυχώς- θεραπεύονται. Η μετρήσεις πρέπει να ξεκινούν από 5 ετών και όχι από την 3η ηλικία όταν η γήρανση των αγγείων έχει προχωρήσει.

Συμπέρασμα

Η πρόληψη χαρίζει ελευθερία!

Οι επιπλοκές μπορούν να προληφθούν. Η πρόληψη στον διαβήτη αποτελεί την καλύτερη, φθηνότερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία. Πρόληψη σημαίνει έγκαιρη διάγνωση, τουλάχιστον από το στάδιο του «Προδιαβήτη» και παράλληλη έναρξη θεραπείας, με εκ την «ουκ άνευ» απαραίτητη αλλαγή τρόπου ζωής, δηλαδή διακοπή καπνίσματος, σωματική άσκηση (αρκούν 30΄περπάτημα την ημέρα), αλλαγή διατροφής. Χρειάζεται παράλληλα από την αρχή έναρξη αγωγής για πιθανή υπερλιπιδαιμία η υπέρταση. Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να έχουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, αρκεί να φροντίζουν σωστά την υγεία τους και να παρακολουθούνται τακτικά από εξειδικευμένο στον Διαβήτη ιατρό.

Αντώνιος Λέπουρας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, www.lepouras.gr

Μοιραστείτε το: