FEATUREDΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Διαβήτης και άσκηση: Aς κάνουμε την αρχή !!

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας

 

Τα οφέλη της άσκησης έχουν πολλαπλώς αναδειχθεί από πλήθος μελετών και πολλά έχουν ειπωθεί από γιατρούς στα πάνελ ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών  εκπομπών για αυτό το σημαντικό θέμα.

Η άσκηση στη ζωή μας για κορμιά καλλίγραμμα, για να μας μπαίνει το τζιν που αγοράσαμε πριν χρόνια, για να νιώθουμε αέρινοι και να μην κουραζόμαστε ανεβαίνοντας μια ανηφόρα. Αυτές οι σκέψεις περνούν από το μυαλό μας όταν ακούμε για την άσκηση!

Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και περισσότερο ανακαλύπτεται η αξία της άσκησης για τη διατήρηση της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις.

Ειδικά για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, ανεξαρτήτως τον τύπο διαβήτη, η άσκηση μαζί με τη διατροφή αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο,  για τη διατήρηση της υγείας  και την προφύλαξη από επιπλοκές που σχετίζονται με το αγγειακό σύστημα.

Στις  κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), οι οποίες ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η άσκηση αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα για την πρόληψη του Σ.Δ. τύπου 2. Σε συνέδρια έχουμε ακούσει ότι το περπάτημα που βοηθάει στην απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει και στην αποφυγή εμφάνισης του Σ.Δ. τύπου 2.

Ας βάλουμε λοιπόν την άσκηση στη ζωή μας, όσοι έχουμε διαβήτη, και όχι μόνο, γιατί η άσκηση αποτελεί σύμμαχο ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ βοηθάει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη στα άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Η άσκηση δεν είναι το πρωταρχικό μέσο, που θα βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, ούτε θα μας κατεβάσει το σάκχαρο αν φάμε ένα περίδρομο, όπως πολύ συχνά ακούμε να μας συμβουλεύουν συγγενείς στα οικογενειακά τραπέζια. «Έλα καλέ φάε λίγο παραπάνω και άμα ανέβει το σακχαράκι πάμε να περπατήσουμε και θα κατέβει το άτιμο» λέει απτόητη η αγαπητή θεία επιδεικνύοντας το μαγειρικό της ταλέντο! Άντε τώρα να της εξηγείς ότι όταν η τιμή του σακχάρου είναι πάνω από 250,μην πούμε και 200, απαγορεύεται οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα ακόμα και ελαφριά.

Πρώτη, λοιπόν σημαντική οδηγία είναι όχι μόνο να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας με ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα βολεύει την καθημερινότητα μας αλλά να ξεκινάμε με μία τιμή σακχάρου ασφαλή για την υγεία μας και τις ανάγκες του διαβήτη μας.

Η ΑΣΚΗΣΗ λοιπόν σημαντική και για τους δύο τύπους διαβήτη. Καθότι, όμως, οι δύο τύποι διαβήτη έχουν διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση ας πάρουμε μια γεύση για τις κατευθυντήριες οδηγίες που δίνει η ΕΔΕ για τον κάθε τύπο διαβήτη.

Η άσκηση συμβάλλει αποφασιστικά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης για τους διαβητικούς τύπου 2. Μην ξεχνάμε ότι η άσκηση, όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο βοηθάει στη μείωση του βάρους, το οποίο  αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Αρκεί βέβαια να συνδυάζεται με ισορροπημένη διατροφή και όχι μετά την άσκηση να θεωρούμε ότι μπορούμε να φάμε παραπάνω, επειδή χάσαμε αρκετές θερμίδες. Μην ξεχνάμε ότι στον τύπου 2, ο πάσχοντας δεν έχει ολοκληρωτική έλλειψη ινσουλίνης, όπως συμβαίνει στον διαβήτη τύπου 1.

Στον διαβήτη τύπου 1 η άσκηση έχει τα οφέλη που σημειώνονται για τον γενικό πληθυσμό, οφέλη που επικεντρώνονται στη διατήρηση της καλής κατάστασης του καρδιαγγειακού συστήματος.

Στα οφέλη της άσκησης οφείλουμε να συμπεριλάβουμε τη μείωση του άγχους και τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας, ενώ τώρα τελευταία πολύς λόγος γίνεται για την άσκηση ως μέσο πρόληψης για την άνοια, που πλήττει τις μεγάλες ηλικίες του πληθυσμού.

Στις σημαντικές κατευθυντήριες οδηγίες, που δίνονται από την ΕΔΕ, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διαβητικοί τύπου 1 οφείλουν να μην ξεκινούν την άσκηση με τιμή σακχάρου άνω του 250 ή όταν ο μετρητής δείχνει κάτω από 100. Όσο για τους ασκούμενους με διαβήτη τύπου 1, που θέλουν να ασκούνται σε προγράμματα πολλών ωρών ή κάνουν έντονη άσκηση, καλό είναι να μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αποφυγή υπογλυκαιμίας. Εάν έχουν ξεκινήσει με χαμηλό σάκχαρο καλό είναι να λαμβάνουν μικρή ποσότητα υδατανθράκων σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επίσης σημαντικό είναι στον περίπατο, στο τρέξιμο ή στο γυμναστήριο να φροντίσουμε να έχουμε στην τσέπη της φόρμας μας ή όπου μας βολεύει ένα χυμό ή ταμπλέτες γλυκόζης.

Φτάνουν αυτές οι πληροφορίες; Φτάνει ένα άρθρο για να πούμε όσα θα θέλαμε για τη σημασία της άσκησης στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων με διαβήτη και όχι μόνο;

Ένα άρθρο σε ένα κομμάτι άψυχο χαρτί ή σε μία οθόνη (ιντερτενική εποχή) από μόνο του δεν λέει τίποτα. Για αυτό και στον Σύλλογο Διαβητικών Αθήνας – ΣΥ.Δ.Α.  σκεφτήκαμε τη διοργάνωση  εκδήλωσης, που θα συνδυάσει το περπάτημα ή το τρέξιμο, και γιατί όχι ασκήσεις χαλάρωσης και διατάσεων.

Μια εκδήλωση  στον Εθνικό Κήπο στις 16 Ιουνίου 2019, που ο  τίτλος της δίνει το στίγμα : Diabetes Run.  Στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που οι πυκνές φυλλωσιές των δέντρων δυσκολεύουν τον ήλιο  να τρυπώσει, αφήνοντας χώρο στη δροσερή σκιά.

Mετά το τρέξιμο ή το περπάτημα, γιατί δεν είμαστε όλοι 18 ή 20 χρονών, ένα ξαπόσταμα θα το θελήσουμε. Στις μεγάλες αλάνες με το γκαζόν για ένα πικ νικ και συζήτηση με γιατρούς, διατροφολόγους και ανθρώπους με διαβήτη που έχουν δει βιωματικά τα οφέλη της άσκησης.

Για να αφήσουμε και κάτι ως έκπληξη, τα ονόματα των ομιλητών θα ανακοινωθούν σύντομα μαζί με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα γίνει Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 στον Εθνικό Κήπο με ώρα έναρξης 9.30 – 10.00 για τις συνήθεις εγγραφές.

Βάλτε σε μια γωνιά τα αθλητικά σας παπούτσια, αέρινα και χαλαρά ρούχα, την καλή σας  διάθεση και ελάτε για μια όμορφη αθλητική ημέρα. Ας κάνουμε την αρχή!!!

*H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα: της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε), της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.), του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων – Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.).

Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας εκφράζει προς όλους τις θερμές του ευχαριστίες.

Μοιραστείτε το: