ΝΕΑ

Διαβήτης και Γρίπη: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης, ποια φάρμακα προλαμβάνουν και ποια αντιμετωπίζουν τη γρίπη, τι χρειάζεται να προσέχουν ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από Διαβήτη και πότε κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψή σας σε γιατρό;

Η γρίπη είναι μια νόσος που οφείλεται σε ιούς και προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και τους μύες κυρίως. Η λοίμωξη από τους ιούς της γρίπης, όπως και από πολλούς άλλους ιούς, δημιουργεί έντονο στρες στο σώμα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα σάκχαρα στο αίμα. Ενίοτε δε και σε άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές αν δεν ληφθούν σοβαρά τα συμπτώματα (ξεκούραση, σωστή διατροφή, επικοινωνία με τον γιατρό).

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης

-Πυρετός (συνήθως υψηλός, μέση διάρκεια 3-5 ημέρες)
-Σοβαρές μυαλγίες και πόνοι στις αρθρώσεις, καύσο και πόνο γύρω από τα μάτια
-Πονοκέφαλος και ερυθρότητα στα μάτια
-Συνάχι, πονόλαιμος, ξερός βήχας
-Υπνηλία, εύκολη κόπωση
-Γενική κακουχία και εξάντληση

Πρόληψη σημαίνει

-Αποφεύγω κλειστούς χώρους σε περιόδους έξαρσης
-Εμβολιάζομαι με το εποχικό εμβόλιο γρίπης (φθάνει 1 εμβολιασμός το έτος)
-Διατηρώ τα σάκχαρα μου χαμηλά, και κρατώ το σώμα μου σε καλή φυσική κατάσταση.

Ποια φάρμακα μπορώ να πάρω για να προλάβω και ποια αν έχω ήδη γρίπη

Σκευάσματα με βιταμίνη C δεν έχουν αποδειχθεί σε μελέτες ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα ή μειώνουν τις μέρες νόσησης, αντιθέτως η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων με μέτρο μπορεί να βοηθήσει καλύτερα.

Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για επιπλοκές το φάρμακο OSELTAMIVIR (TAMIFLU) μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά η και θεραπευτικά από τον ιατρό τους.

Προσοχή!!! Κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα από αυτά που χορηγούνται χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία δεν θεραπεύει την γρίπη. Τα σκευάσματα αυτά βοηθούν τα συμπτώματα αλλά λόγω πιθανών παρενεργειών τα άτομα με διαβήτη καλό είναι να ενημερώνουν πρώτα τον γιατρό τους για τη χρήση τους.

Απλά αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα συμπτώματα. Το καλύτερο αποσυμφορητικό για την μύτη είναι τα διάφορα αλατούχα σπρέι που μπορεί κανείς να βρει στα φαρμακεία η να παρασκευάσει μόνος του.

Σιρόπια για τον βήχα γενικά δεν προσφέρουν περισσότερα από μία καλή ενυδάτωση και χρειάζεται έλεγχος να μην περιέχουν υψηλές ποσότητες σάκχαρης ή φρουκτόζης.

Ποσό συχνά πρέπει να ελέγχω το σάκχαρό μου

Όσοι κάνουν ινσουλίνη, πρέπει να μετρούν το σάκχαρο τους κάθε 3 – 4 ώρες ιδίως αν έχουν υψηλό πυρετό. Θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν το σάκχαρο τους σε τιμές μικρότερες του 200 ή καλύτερα του 180mg/dl, αλλά και να αποφεύγουν τις υπογλυκαιμίες.

Όσοι παίρνουν δισκία, καλό είναι να παρακολουθούν τα μεταγευματικά τους σάκχαρα (2 ώρες μετά τα κύρια γεύματα) τα οποία καλό θα είναι να είναι μικρότερα του 180mg/dl.

Καλό είναι παρά την πιθανή ανορεξία να μην παραλείπονται γεύματα και άφθονη λήψη πάσης φύσεως υγρών (με προσοχή για όσα ανεβάζουν το σάκχαρο π.χ. φυσικοί χυμοί)

Ποτέ πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό

-Όταν ο πυρετός επιμένει αμείωτος μετά από 4-5 ημέρες ή όταν δεν ανταποκρίνεται στη χρήση αντιπυρετικών χωρίς να υποχωρεί σε τιμές μικρότερες του 37,5- 38 οC μέσα στο 24/ωρο.
-Όταν οι τιμές του σακχάρου, παρά τις προσπάθειες, παραμένουν περισσότερο από 2-3 ημέρες μεγαλύτερες 200mg/dl, ή όταν έχουμε συμπτώματα από τον διαβήτη με πολυουρία- πολυδιψία και έντονη κόπωση.
-Όταν εμφανίζονται περίεργη υπνηλία και σύγχυση.
-Όταν εμφανίζονται απότομα δύσπνοια, βάρος στο στήθος με γρήγορη και κοντή ανάσα, και αυτά τα συμπτώματα χειροτερεύουν προοδευτικά.
-Όταν ανιχνεύουμε πύον στις αμυγδαλές με υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί εύκολα.
Αντιβίωση και γρίπη

Η αντιβίωση γενικά δεν βοηθά στην γρίπη, τουναντίον αν χρησιμοποιηθεί λάθος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για μια τόσο σοβαρή απόφαση!

Αντώνιος Λέπουρας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, www.lepouras.gr

Μοιραστείτε το: