ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Διαβήτης και Γυμναστική: Ποιο είναι το κατάλληλο είδος άσκησης ανάλογα με τις ανάγκες σας;

Δείτε ποιες ασκήσεις πρέπει να κάνετε αν πάσχετε από Διαβήτη. Πάσχοντες ή μη, όλοι έχουμε σοβαρούς λόγους να εντάξουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας.

Η συστηματική σωματική άσκηση μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο αποτελεσματικά, μη φαρμακευτικά μέσα, πρόληψης και θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ποιες είναι, όμως, οι καλύτερες μέθοδοι γυμναστικής για έναν διαβητικό;

Περπάτημα
Είναι εύκολο, δεν είναι πολύ χρονοβόρο και είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μορφή αερόβιας άσκησης. Περπατήστε με γοργό βήμα, ώστε να αυξηθούν οι παλμοί της καρδιάς, τρεις φορές την εβδομάδα, για 150 λεπτά συνολικά.

Τάι Τσι
Το Τάι Τσι βασίζεται σε μια σειρά αργών κινήσεων, και είναι τεχνική που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες. Όχι μόνο γυμνάζει το σώμα, χωρίς να ασκεί περιττή ένταση, αλλά βοηθάει πολύ και στην διαχείριση του στρες. Ακόμα καλύτερα, το Τάι Τσι βελτιώνει την αίσθηση ισορροπίας του σώματος.

Ασκήσεις με βάρη
Όσο σημαντική κι αν είναι η αερόβια άσκηση, πρέπει πάντα να συνδυάζεται με ασκήσεις με βάρη, ώστε να καταφέρουμε να χτίσουμε μυϊκή μάζα και να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας. Προσπαθήστε να κάνετε τέτοιες ασκήσεις 2-3 φορές την εβδομάδα.

Yoga
Η yoga είναι πάρα πολύ χαλαρωτική, βελτιώνει την ισορροπία του σώματος και μας βοηθάει να χτίσουμε μυϊκή μάζα. Ένα από τα πλεονεκτήματα της yoga είναι πως μπορούμε να την κάνουμε παντού, και όσες φορές θέλουμε -μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί στηρίζουν πως όσο περισσότερη yoga κάνουμε, τόσο περισσότερα οφέλη καρπωνόμαστε.

Κολύμβηση
Η κολύμβηση είναι κι αυτή μια μορφή αερόβιας άσκησης, και ιδανική για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καθώς δεν ασκείται ένταση στις αρθρώσεις. Επίσης, σε σύγκριση με το τρέξιμο και με το περπάτημα, ασκείται σημαντικά λιγότερη πίεση στα πόδια μας -μια περιοχή που μπορεί ήδη να εμφανίζει προβλήματα σε αρκετούς διαβητικούς, λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Ποδήλατο
Το ποδήλατο είναι εκπληκτική γυμναστική, δυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Ακόμα καλύτερα, με ένα στατικό ποδήλατο, μπορείτε να γυμναστείτε ασχέτως του καιρού, στην άνεση του σπιτιού σας!

Πηγή: iatronet.gr

Μοιραστείτε το: