ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης και Παγωτό: Σημεία-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζετε και έξτρα tip για καλύτερη ρύθμιση

Το παγωτό δεν χρειάζεται να είναι «απαγορευμένος καρπός» για όσους πάσχουν από Διαβήτη, αφού υπάρχουν λύσεις για να απολαύσουν το απόλυτο επιδόρπιο του καλοκαιριού χωρίς να χάσουν τον έλεγχο του σακχάρου τους.

Το παγωτό, όπως και κάθε γλυκό, φυσικά συστήνεται με μέτρο στο πλαίσιο ενός πλάνου αποτελεσματικής διαχείρισης του Διαβήτη.

Σημεία-κλειδιά στην επιλογή παγωτού

– Τα περισσότερα παγωτά είναι δυστυχώς ιδιαίτερα πλούσια σε ζάχαρη, επομένως το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει ένας διαβητικός όταν διαβάζει την ετικέτα του προϊόντος είναι η περιεκτικότητά του σε αυτήν ή σε άλλες γλυκαντικές ουσίες.
– Ένα παγωτό που περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων αντιστοιχεί σε 1 μερίδα υδατανθράκων. Οι μερίδες υδατανθράκων που επιτρέπεται να καταναλώσει ένας διαβητικός μέσα στην ημέρα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Σε κάθε περίπτωση, εάν ένας διαβητικός αποφασίσει μια μέρα να καταναλώσει παγωτό ως επιδόρπιο, θα πρέπει να κόψει μία μερίδα υδατανθράκων από το πρόγραμμα της ημέρας.
– Οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά που περιέχει ένα παγωτό θα επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης, επομένως ένα παγωτό με πλήρη λιπαρά είναι ίσως καταλληλότερο για έναν διαβητικό σε σύγκριση με ένα παγωτό με 0% ή με 2% λιπαρά.
– Η μερίδα παγωτού που θεωρείται κατάλληλη για έναν διαβητικό είναι αρκετά μικρή και δεν πρέπει να ξεπερνά το μισό φλιτζάνι.

Συστατικά παγωτού

– Το παγωτό που θα επιλέξει ένας διαβητικός δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα (μισό φλιτζάνι).
– Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα λιπαρά χρειάζονται ώστε να απορροφηθεί πιο αργά η ζάχαρη, ωστόσο η κατανάλωση λιπαρών, ειδικά κορεσμένων, πρέπει να είναι χαμηλή στους διαβητικούς (τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας), επομένως θα ήταν συνετό να περιοριστεί η πρόσληψη λιπαρών από άλλες πηγές την ημέρας που θα καταναλωθεί το παγωτό.
– Ένα παγωτό που περιέχει γιαούρτι είναι καλή επιλογή, καθώς θα δώσει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών. Προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση αυτή ως προς την περιεκτικότητα του παγωτού σε ζάχαρη, καθώς δεν αποκλείεται να ξεπερνά τα 20 γραμμάρια ανά μερίδα.

Έξτρα tip: Ένας περίπατος μετά την κατανάλωση του παγωτού μπορεί να μετριάσει την άνοδο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: onmed.gr, Medical News Today

Μοιραστείτε το: