ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης και παράλειψη πρωινού: Ποια η «άγνωστη» σχέση που τα συνδέει;

Ακόμα και μία φορά την εβδομάδα να παραλείπει κανείς το πρωινό, αυξάνονται οι πιθανότητές του να εκδηλώσει Διαβήτη.

Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, όχι μόνο γιατί έχουν μεσολαβήσει λόγω του ύπνου πολλές ώρες αφαγίας, αλλά και επειδή μας δίνει την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της δουλειάς και των άλλων δραστηριοτήτων.

Οι επιστήμονες της διατροφής τονίζουν συνεχώς τη σημασία ενός καλού πρωινού και επιμένουν ότι δεν πρέπει να παραλείπουμε αυτό το γεύμα της ημέρας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι δεν παίρνουν πρωινό έχουν συνήθως χαμηλότερη πρόσληψη ημερήσιας ενέργειας, βιταμινών (π.χ. Α, C, Ε, D, Β6, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος) και μετάλλων (π.χ. ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου), απ’ όσους έτρωγαν πρωινό.

Μεγάλη μελέτη με τη συμμετοχή 45.000 γυναικών έδειξε ότι ακόμα και μία φορά την εβδομάδα να παραλείπει κανείς το πρωινό, αυξάνονται οι πιθανότητές του να εκδηλώσει διαβήτη.

Οι εθελόντριες της μελέτης, όπως διαβάσαμε στο onmed, ήταν υγιείς κατά την έναρξή της. Έξι χρόνια αργότερα, όμως, όσες παρέλειπαν το πρωινό έστω και μία φορά την εβδομάδα είχαν κατά μέσον όρο 20% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει διαβήτη.

Ο κίνδυνος ήταν ιδιαιτέρως μεγάλος για τις υπέρβαρες και παχύσαρκες εθελόντριες, ενώ αντιθέτως ήταν μικρότερος για όσες είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Μία άλλη ευρείας κλίμακας μελέτη (ανέλυσε στοιχεία από περισσότερους από 29.000 εθελοντές) είχαν ανάλογα ευρήματα και στους άντρες, που φάνηκε να διατρέχουν κατά 21% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη όταν παρέλειπαν το πρωινό μία ή περισσότερες μέρες την εβδομάδα.

Αν σε αυτά προσθέσει κανείς τα ευρήματα άλλων μελετών, που δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική διάθεση, τη μνήμη και την ενεργητικότητα, καταλαβαίνει γιατί οι ειδικοί επιμένουν πως δεν πρέπει να αρχίζουμε τη μέρα μας με άδειο στομάχι.

Μοιραστείτε το: